Šest pravil za krosiranje po snegu

Fotografija: Young Woman Running in Snowy Park
Odpri galerijo
Young Woman Running in Snowy Park

Pisali smo že, kako se opraviti za tek v mrzlih dneh. Vendar so bili naši nasveti predvsem namenjeni tistim, ki tečete po ravnem. Mnogi pa se pozimi nočejo odreči teku po bolj razgibanem terenu in naravi, torej trail teku ali, po naše in že dolgo znanem, krosu.

Teku čez drn in strn. Tak tek je zabaven, vendar je v zimskih razmerah tudi zelo zahteven. Zapis je nastal zapisanem na spletni strani theclymb.

Zakon oprijema

Teči v snegu je spolzka zadeva, dobesedno. Edini način, da vam bo uspelo je, da imate pravo obutev. Treba je vložiti v par dobrih trail copat, ali pa razmisliti, če ne bi celo nabavili copat s čepki ali celo kovinskimi bodicami, ki se dobesedno zalepijo v led. Zelo podobno deluje taka obutev kot snežne verige na avtu, ki preprečujejo zdrsavanje in skrbijo za varnost na vožišču, ki je zaradi snega in ledu sicer težko prevozno, ali pa sploh ni.

Pazljiv korak in pozor na ravnotežje

Če ste tekli po terenu, ki je povsem prepleten z drevesnimi koreninami, potem veste, da je tak tek utrujajoč. V noge se naseli utrujenost, koncentracija pade. In to je nevarno, takrat lahko hitro pride do poškodb. Pazite, kam stopate in kako to počnete; s trebušnimi mišicami lahko nadzirate položaj, če ste v pravem ravnotežju, nogo v naslednji korak dvignite takrat, ko veste, da je druga noga trdno na tleh. To je povsem drugačen tek, kot v suhem, in z nekaj sreče se ne boste zleknili na ta zadnjo.

Princip čebule

O pomembnosti oblačil za tek v mrazu smo že pisali, ponavljamo pa še enkrat: pravilna oprema lahko tudi tak tek naredi zabaven. Najpomembneje je, da smo oblečeni po plasteh. Od protiznojne majice, kakovostne podmajice z dolgimi rokavi, ki dobro diha,  tekaške majice z dolgimi rokavi, pa do neprepihljive tekaške jakne, ki jo,če vam je prevroče, snamete in ovijete okoli telesa, okoli pasu. Ne pozabite, da tretjina vaše pridelane toplote izpari skozi vašo glavo, zato nosite tekaško kapo, nadenite dobre rokavice in stecite v belo.

Vsega po dvoje

Ali pač ne… Dva para navadnih tekaških nogavic vas ne boste tako ogrela kot par pravih zimskih, termo nogavic. Če okoli vaših nog vse zmrzuje, bosta dva para nogavic povzročila, da vas bo v nogo, utesnjeno v dveh nogavicah, še bolj zeblo. Na videz tanke nogavice, ki pa so narejene za zimski dolgotrajen tek, vam bodo polepšale dan, tople noge so zakon…

Poglej, prisluhni, počasi naprej

Kot otroke so nas pri prečkanju ceste vedno svarili, naj se pred tem ustavimo, pogledamo, če je vse prazno in se potem napotimo - brez panike - čez cesto. Zelo podobno velja za tek po terenu v snegu. Zelo hitro pademo, če nismo pazljivi, zato velja teči počasi, da se, če ti zdrsne, lahko ujameš ali nadzorovano padeš. Na splošno velja, da moramo biti v takih razmerah bolj pazljivi, da pozabimo na običajno hitrost teka in da smo vedno na varni strani tekanja.

Povejte, kje boste in kdaj se vrnete

Tudi najboljšim in najbolj izkušenim se enkrat zgodi, da jim zdrsne. Včasih je dovolj nenevaren zvin, pa se ne moremo vrniti iz gozda, dan pa je kratek in noč mrzla. Lahko postane neprijetno in nevarno, celo če za drevesi čutite mesto. Da bi vas kdo našel morate komu povedati, kdaj in kam greste na tek. Preživeti zimsko noč v gozdu v tankih tekaških oblačilih, ki so super za tek, nič primerna pa za bivakiranje, se lahko zelo slabo konča.

Nič manjši avanturisti ne boste, če se pofočkate, ko pridete domov, in še večji frajerji, če komu pred rekreacijo zaupate, kam greste. In se mu javite, ko ste nazaj.

Več iz te teme:

Komentarji: