Shujšati s tekom, zadnjič. Postali ste suh tekač

Na koncu smo, na koncu prve etape našega shujševalnega tekanja. Morda pa smo na začetku novega poglavja v našem športnem življenju.
Fotografija: Tako, končali ste prvi del svoje naloge, čestitamo vam, za to je bilo potrebno veliko poguma. FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Tako, končali ste prvi del svoje naloge, čestitamo vam, za to je bilo potrebno veliko poguma. FOTO: Shutterstock

Morda boste z novo telesno maso odkrili nov tekaški korak, lahko pa tudi kaj drugega - zdaj je pač vse pred vami.

Tako, končali ste prvi del svoje naloge, čestitamo vam, za to je bilo potrebno veliko poguma. Ni se le zmanjšala vaša telesna masa, s tekom in s kurjenjem telesne maščobe se spremeni vaše telo, izgradijo se mišice.

Ste pričakovali, da boste izgubili maščobo na vrhu stegen, zgradili nekaj trebušnih mišic in oblikovali zadnjico - s tem, da ste se odloči zmanjšati telesno maso?

No, ni se zgodilo samo od sebe - vi ste bili avtor te velike spremembe. Tega vam nihče ne more vzeti.
 

Kako pa zdaj naprej?


Če boste postali tekač, morda ne vsak dan, ima ta odločitev lahko kar nekaj koristi za zdravje. ... Toda res je tudi, da je dovolj štiri ure in pol teka na teden, kar pomeni, da ni treba teči več ur, niti ne vsak dan.



Tek je vadba, ko je naše telo izpostavljeno udarjanju ob podlago, in pretreniranost lahko privede do poškodb, ki so lahko in neprijetne in dolgotrajne. Če vprašate nas, o tem, če teči vsak dan?

Poletov odgovor je isti za vse športe: vadba, uro, uro in pol vsak drugi dan je nekaj najboljšega in najbolj zdravega. To je neštetokrat preskušen recept, ki pa se ga - najmanjkrat držimo. Ker hočemo več, čeprav za to ni potrebe.

No, ni se zgodilo samo od sebe - vi ste bili avtor te velike spremembe. Tega vam nihče ne more vzeti. FOTO: Shutterstock
No, ni se zgodilo samo od sebe - vi ste bili avtor te velike spremembe. Tega vam nihče ne more vzeti. FOTO: Shutterstock


Vendar pa samo z rutinskim, vedno istim tekom, ne boste napredovali, zato spreminjajte okolje, podlago, vrste teka, saj bo tako tekanje zabava in ne muka. Zlijte se z naravo, bodite del nje, ne pa izven nje! Naj bo narava v vas, ne pa da ste zadeti od teka - bodite zadeti od narave!
 

Četrti teden vadbe


In smo pri zadnjem, četrtem tednu naše vadbe - vzemite ga kot nagrado, čeprav se boste srečali z najdaljšim, dvajsetminutnim tekom. Tecite počasi, po občutku, če vam zmanjka moči, hodite in potem spet tecite - govorimo o sredi -, saj nismo betonarna, da bi bilo vse tako, kot je postavljeno. Lepota rekreacije je v tem, da jo prilagajamo svojemu počutju. Da sem pozabil petek, kije še daljši. Sestavite ga po svoje, po občutku.



Ponedeljek: hoja in tek, hodimo minuto in tečemo štiri minute, to ponovimo šest- krat in naberemo 30 minut vadbe.
Torek: počitek ali nenaporna telovadba. 30 minut.
Sreda: hoja in tek, hodimo pet minut in tečemo 20 minut, hodimo pet minut, in dobimo n akoncu 30 minut treninga.
Četrtek: počitek ali nenaporna telovadba. 30 minut.
Petek: tek, 28 minut.
Sobota: počitek ali nenaporna telovadba. 30 minut.
Nedelja: popoln počitek.
 

Ponedeljek? Nov začetek!


Kaj pa zdaj, ko ste preživeli prve štiri tedne? Naš nasvet je, da še vedno tečete. Morda so bili ti štiri je tedni uvajalni, gradnja temelja, da začnete z rednim tekom in da s razbrmenite, vsaj kar se tiče zmanjševanja telesne mase.



Sredi avgusta pa, morda, ko začnemo s tekom, ki se mu reče tekanje, skupaj. v Poletu in s Poletom, v vseh oblikah.
Če še niste bili na posvetu pri svojem zdravniuku, glede vadbe, to lahko storite zdaj. Tudi po telefonu!
 

Preberite še:

Komentarji: