Slani keksi s sirom za na pot

Tokrat nam lahko prav pridejo tudi namesto čipsa, da se izognemo nakupovanju v trgovini. Prav priročni pa bodo tudi v vašem nahrbtniku, ko jo boste pihnili na  krajši izlet.

Objavljeno
16. maj 2020 09.19
Posodobljeno
16. maj 2020 09.35
Prenekateri pogrešamo kakšen piknik in zabavo, skupna druženja ob različnih športih. FOTO: Tanja Drinovec
Nekateri izmed vas so izpustili iz karantene, nekateri že dolgo časa krepko delate bodisi od doma ali pa na vaših delovnih mestih celo prekomerno, mnogi pa še vedno po ukazih višjih sil vztrajate doma.

Pripravite si še: 
Rižota s čemažem


Kakorkoli so se razmere malce razrahljale, z druženji pa žal še vedno ne moremo in ne smemo pretiravati. Prenekateri pogrešamo kakšen piknik in zabavo, skupna druženja ob različnih športih.

Ob današnjem receptu se pa nehote vedno spomnim na druženja s prijatelji še točneje pa kakšen piknik v naravi, ko so bili v naši popotni  torbi z zalogo dobrot vedno tudi slani keksi s sirom. Keksi so bili vedno tako zelo dobrodošlo mašilo za grizljanje med tem, ko smo čakali, da se čevapčiči na žaru le že dokončno odvrtijo.

Tokrat nam lahko prav pridejo tudi namesto čipsa, da se izognemo nakupovanju v trgovini. Prav priročni pa bodo tudi v vašem nahrbtniku, ko jo boste pihnili na  krajši izlet.

image
Nato testo razvaljamo na nekaj milimetrov debelo in iz njega z modelčki izrežemo poljubne oblike keksov. FOTO: Tanja Drinovec


Verjetno te kekse mnogi od vas dobro poznate, sama pa sem jih tokrat zamesila iz koruzne moke, za boljši okus pa navadni sir zamenjala s kozjim. Po vrhu potreseni s sezamom, lanom ali pa kakšnimi drugimi zelišči pa bodo dodali še ščepec okusa in tudi zdravja.

image
Zložimo jih na pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem. FOTO: Tanja Drinovec

 

Za cca 2 pekača keksov potrebujemo:


200 g pirine moke
100 g masla
50 g sira gauda
50 g kozjega trdega sira
Pol pecilnega praška
15 ml mleka
Ščep soli
Jajce in nekaj žlic mleka za prema
Sezam, lan, origano, bučna semena …za posip
 

Priprava:


Vse sestavine z naribanim sirom vred stresemo v posodo in zgnetemo v gladko testo, ki naj potem kakšno uro počiva v hladilniku. Nato testo razvaljamo na nekaj milimetrov debelo in iz njega z modelčki izrežemo poljubne oblike keksov. Zložimo jih na pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem. Kekse premažemo z razžvrkljanim jajcem, ki smo mu dodali nekaj kapljic mleka. Posujemo jih z raznimi semeni po želji (lan, sezam, origano, bučna semena…). Kekse pečemo pri temperaturi 180 stopinj dobrih 10 minut, da lepo porjavijo. Pospravljeni v dobro zaprti škatli bodo zdržali kar nekaj časa.

image
FOTO: Tanja Drinovec***
Tanja Drinovec študij arhitekture je uporabila za izdelovanje najboljših slaščic, hrana je njena strast, šport vidi čez prehrano, ko ne kuha, oblikuje nakit in potem gre na kolo. Je mati treh otrok.