Slovenca svetovna prvaka v 24-urni vožnji na čas

Marko Baloh in Erik Rosenstein sta letošnjo sezono zaključila z zmago na svetovnem prvenstvu v 24-urnem kronometru v Borrego Springsu (ZDA).  

Objavljeno
04. november 2019 07.00
Posodobljeno
04. november 2019 08.33
Svetovna prvaka Baloh in Rosenstein. FOTO: Irma Baloh
Polet, Irma Baloh
Polet, Irma Baloh
Na dirki, ki pomeni zaključek sezone za ultrakolesarje, se je zbralo skoraj 200 tekmovalcev. Konkurenca je iz leta v leto hujša, letos so bili prisotni tekmovalci in tekmovalke iz 12 držav.

Dirka poteka s startom in ciljem v središču Borrego Springsa in poteka 22,5 ure na 29 kilometrov dolgem krogu, v zadnji uri in pol pa tekmovalce preusmerijo na krajši krog dolžine 7,7 kilometra. Baloh je branil lanski naslov svetovnega prvaka v kategoriji nad 50 let, Rosenstein pa se je svetovnega prvenstva udeležil prvič, je pa aktualni evropski prvak v 12-urni vožnji.
 
Start dirke je potekal v valovih, najboljših 20 je startalo točno ob 17. uri po lokalnem času, naslednje skupine pa z zamikom ene minute. Prvi krogi so bili kot običajno ekstremno hitri, povprečna hitrost po treh urah je bila skoraj 39 kilometrov na uro. Markov konkurent v kategoriji Nemec Badszus je začel najhitreje in je imel po šestih urah pred Markom na drugem mestu že skoraj deset minut prednosti. Noč je bila izjemno mrzla s temperaturo malo nad ničlo.

To ali prehiter start je bilo verjetno razlog za Nemčev odstop sredi noči. Marko je nadaljeval na prvem mestu, toda kmalu ga je prehitel Britanec Jackson. Nekaj mehanskih problemov ponoči in slabše počutje sta primorala Marka, da zmanjša tempo, in kmalu ga je prehitel še drugi izmed favoritov Broadwith. Z jutranjim soncem se je Markova hitrost ponovno dvignila in odbil je napade vseh tekmecev, ostal je na tretjem mestu generalno in postal letošnji svetovni prvak v 24-urnem kronometru v kategoriji 50 do 59 let. To je Markov njegov sedmi naslov svetovnega prvaka (2002, 2012, 2015-19). V absolutni konkurenci je zmagal prej omenjeni Andy Jackson (Velika Britanija) z rezultatom 849 kilometrov pred Michaelom Broadwith (Velika Britanija) s 820 kilometri, na tretjem mestu absolutno je Marko Baloh (Slovenija) s 790 kilometri.   

  
 
image
Delo Dirka poteka s startom in ciljem v središču Borrego Springsa in traja 22,5 ure na 29 kilometrov dolgem krogu. FOTO: Irma Baloh


»Svetovno prvenstvo v 24-urnem kronometru je bilo zame zaključek zelo dolge sezone in pika na i na odlične rezultate letos. Vesel sem, da se je sezona zaključila z zmago, malo manj pa zadovoljen, da mi ni uspelo ponovno preseči magične meje 800+ kilometrov v 24 urah. Zaradi nekaj mehanskih problemov sem najprej izgubil stik z vodilnima, slabo počutje v drugi polovici noči pa mi je onemogočilo tudi lov na želeno razdaljo.

Kljub temu sem izredno zadovoljen z zmago v kategoriji in z osvojenim tretjim mestom generalno, saj sta pred menoj dva izmed najboljših svetovnih ultrakolesarjev za 24-urne dirke. Zdaj pa nekaj zasluženega počitka in potem začetek priprav na Red Bull Tran Siberian Extreme, ki je moj glavni cilj prihodnjega leta,« je v cilju povedal Baloh.

»Zelo sem vesel in ponosen. Mesec pred dirko sem imel prometno nesrečo. Spregledal me je šofer avtomobila. Pri tem sem utrpel zlom rebra, udarec v lopatico in v glavo ter dvojni zlom ličnice. Kolo pa ni več vozno. Takrat sem mislil, da je nastop na svetovnem prvenstvu nemogoč. S pomočjo družine, prijateljev in terapevtke smo naredili vse, kar smo lahko. Odpravil sem se čez lužo, da kljub vsemu odpeljem tekmo, v katero sem vložil ogromno časa in energije.

Na startu sem sem se kljub mrazu počutil dobro. S tekmovalci se nisem obremenjeval. Peljal sem tempo, ki sem si ga zastavil. Po polovici dirke sem imel manjšo krizo. S pomočjo družine in prijateljev iz Slovenije sem tudi to premagal in začel stopnjevati tempo. Po desetih urah dirke sem prehitel še zadnjega tekmeca in se odpeljal v cilj kot zmagovalec. Postal sem svetovni prvak v svoji kategoriji v vožnji na 12 ur. Zaradi nesreče in posledično primanjkljaja treningov sem veliko izgubil na hitrosti, vzdržljivost pa je ostala. Uspelo mi je skoraj nemogoče,« je izjavil Erik Rosenstein
 
24 ur generalno:
1.   Andy Jackson (Velika Britanija) 849 km
2.   Michaelom Broadwith (Velika Britanija) 820 km
3.   Marko Baloh (Slovenija) 790 km
 
12 ur generalno:
1.   Yann Bertraud (ZDA) 407 km
2.   Erik Rosenstein (Slovenija) 407 km
3.   Ivan Altinbasak (Turčija) 400 km

 
image
24 ur generalno. FOTO: Irma Baloh