Slovenci na največjem taborjenju na svetu

Med 22. julijem in 2. avgustom 2019 bo v Ameriki potekalo največje taborjenje letos – 24. Svetovni skavtski jamboree.

Objavljeno
20. julij 2019 10.11
Posodobljeno
20. julij 2019 10.24
 Foto Zts 
Taborniki ne obstajaJo samo v Sloveniji, ampak je to svetovno gibanje, ki združuje že preko 50 milijonov članov iz 169 držav ter pokriva vse celine. Tako je, najdete nas tudi na Antarktiki. Vendar nas tam in drugod v mednarodnem okolju poznajo kot "scouts", torej skavte.

Zveza tabornikov Slovenije (ZTS) je članica Svetovne organizacije skavtskega gibanja (World Organization of the Scout Movement – WOSM). Leta 1920 jo je ustanovil lord Robert Baden-Powell, začetnik skavtstva. V prvih desetletjih delovanja so bili v organizacijo vključeni le dečki, moški. V 70. letih so se priključile prve organizacije, ki so imele v svojih vrstah tudi članice. Članstvo je z leti vztrajno rastlo – leta 1994 se je kot 135. polnopravna članica v WOSM pridružila tudi Zveza tabornikov Slovenije.

Skavtske organizacije, ki danes spadamJ v WOSM, se tako lahko razlikujemJ glede na regijo in religijo, a jim je vsem skupno življenje v skladu s temeljnimi načeli in vizijo, ki jih vodi geslo »Taborniki ustvarjamo boljši svet!« V tem duhu se vsaka štiri leta zberejo na taborjenju vseh tabornikov oz. skavtov sveta.

Letos se bo na 24. Svetovnem skavtskem jamboreeju v Zahodni Virginiji, in sicer v rezervatu Summit Bechtel na območju, velikem 3884 ha, družilo, spoznavalo, se zabavalo in ob tem učilo več kot 46 000 skavtov iz 139 držav ali nacionalnih skavtskih organizacij. Pri čemer se jim bo pridružilo še 20 000 obiskovalcev in 2000 povabljenih gostov. Države gostiteljice – Kanada, Združene države Amerike in Mehika – pripravljajo program z geslom »Unlock a New World« oz. odklenimo svet, ki bo razširjal obzorja, odpiral glave in krepil taborniške vrednote med udeleženci.

image
Foto: Marko Pleterski


Program sestavlja kar 23 elementov, ki obsegajo vse od zračnih aktivnosti in umetnosti do soočanja z globalnimi problematikami in iskanja trajnostnih rešitev zanje, pri vsem tem pa naravo kot bistvo taborništva združuje z modernim svetom 21. stoletja z namenom ustvarjanja boljšega sveta tudi v prihodnosti.

V duhu povezovanja se bo 162 tabornikom v slovenski odpravi pridružilo še 14 katoliških skavtov. Na pot se je slovenska odprava podala že 11. 7. in tako v dnevih pred samim jamboreejem (otvoritvena slovesnost bo 23. 7. ob 19.30 po lokalnem času) odkriva in razkriva mite Novega sveta ter se pripravlja na doživetje življenja.

image
Foto: Marko Pleterski


Čeprav gre za ogromen dogodek, so taborniki v prvi vrsti še vedno prostovoljci, zato naj na tem mestu omenimo dejstvo, da udeleženci, ki so stari med 14 in 17 let, ne bi mogli na takšen način izkusiti širine sveta, kot jim ga pripravlja 10 000-glava množica prostovoljcev z najrazličnejšimi kompetencami in znanji.

image
Foto: Marko Pleterski 

 
Vodja komunikacij in PR slovenske odprave
Eva Bolha

Zveza tabornikov Slovenije
Zala Šmid, načelnica za odnose z javnostmi