Smučar tekač, kam na sneg?

Objavljeno
26. januar 2019 09.01
Posodobljeno
26. januar 2019 09.01
M.C.
M.C.
Najbolj priljubljena tekaška proga v Sloveniji je vsekakor Ponca.
Vemo zakaj? Zaradi Mateja Sokliča, ki se vsako leto trudi in mu tudi uspe privabiti največje število smučarjev tekačev. Trenutno je pomanjkanje snega, vendar proga je, in to v dolžini 2500 metrov. Proge so pripravili skupaj s turistično organizacijo in so neplačljive! Za okrepčilo ali izposojo opreme pa je tam prodajalna Ponca. V prodajalni si lahko kupite vse za smučarski tek, imajo pa tudi zelo dober ski servis. Da, Ponca je že zdavnaj postala smučarsko tekaški »brlog«.

In še ena izjava na Sokličevo temo:

Primož Čerin, nekdanji poklicni kolesar: "Mateju Sokliču je za spomenik postaviti v Ratečah, glede na to, kakakšno progo za smučarski tek je naredil iz umetnega snega!".


V Medvode na nočni tek
Proge so dolge od 500 do 800 metrov za obe tehniki teka, pospešeno izdelujejo umetni sneg tako, da bo proga prav kmalu dolga 2000 metrov. Bonovci so najbolj zanimiva destinacija za smučarsko tekaško vadbo predvsem zato, ker tam lahko tečemo tudi zvečer, saj so žarometi prižgani od 17.30 do 21.00 ure, vsak dan od ponedeljka do petka. Proga je plačljiva.

.


Pokljuka
Ima že pregovorno najtežje tekaške proge. Trenutno tudi oni nimajo snega, zato deluje samo »motokros« proga, torej tista, po kateri so dirkali na biatlonskem svetovnem pokalu. Na Pokljuki imajo novost! Proge so plačljive. Cena ni pretirana, saj boste za 5 evrov lahko vadili cel dan. Ko bo zapadlo dovolj snega bodo proge seveda potegnili po »celi« Pokljuki.

  

Rogla je prav tako tekaški raj! 

 

Ne smemo pozabiti niti na Jezersko, ki je bil v sedemdesetih in osemdesetih letih prejšnjega stoletja eminentni smučarsko tekaški center. Na Anclovem je urejen krog takoj, ko zapade prvi sneg. Slišali pa smo tudi (nismo preverili), da si lahkon a Šenkovi domačiji izposodite tekaško opremo za vso družino.

Bloke! Nujen obisk. Težko boste kje drugje našli lepše proge, ki so dolge tudi do 20 km. Vedno imajo obliko pentlje, zato se vrnete na izhodišče. 

Zelo lepa proga je tudi na Soriški planini. Očarali vas bodo gozdovi in popoln mir.