Smučarske čelade ali da bo glava ostala na mestu

Objavljeno
21. februar 2019 07.02
Posodobljeno
21. februar 2019 07.02
Blaž Močnik in Mariša Bizjak
Blaž Močnik in Mariša Bizjak
Pri nakupu čelade je pomembno upoštevati sestavo, velikost, težo, pa tudi prezračevanje in kakovost podloge.

Sestava

Večina smučarskih čelad ima vzdržljivo lupino iz ABS (akrilonitril butadien stiren) plastike, ki dobro prenaša udarce, a so težje in imajo manj učinkovite prezračevalne sisteme od dražjih čelad, narejenih s t. i. in-mold ali hybrid tehnologijo. Prva združuje tanko, pogosto polikarbonatno lupino s podlogo iz EPS-pene. To omogoča, da je čelada lažja in deluje kot celota. Izboljšano je tudi prezračevanje, kar se seveda razlikuje med modeli predvsem glede na ceno. Vse bolj priljubljeni, a tudi najdražji postajajo hibridni »in-mold« modeli, saj proizvajalci iščejo načine, da bi čim bolj povečali varnost in učinkovitost ter hkrati zmanjšali težo čelade. Eden od takih poskusov je združevanje in-mold notranjosti z deli iz trde ABS-plastike. Za tiste, ki si jo lahko privoščijo, je to najboljša izbira.

Poleg tovrstnih »hardshell« čelad so novost tudi »softshell« čelade, pri katerih je školjka narejena iz prožne ABS-plastične mešanice, oblikovane na posebni vinilnitrilni podlogi. Prestale so evropski varnostni test (CE), prenesejo več udarcev kakor klasične trše čelade, prednost prožne lupine pa je tudi dobro prileganje glavi. Ker pa na trgu še ni prave konkurence in večletnega razvoja, bo čas pokazal, ali se bo ta trend nadaljeval.

Velikost in teža

Velikost in dobro prileganje glavi je ključno pri izbiri čelade. Obseg glave lahko enostavno izmerimo z metrskim trakom približno dva centimetra nad obrvmi in ušesi, kar sicer še ne zagotavlja popolnega prileganja. Večina čelad ima zato dodatne nastavitve za boljši oprijem, nekatere pa tudi avtomatske zračne blazine za popolno prileganje. Pri nakupu ne pozabite, da se k novi čeladi prilegajo tudi smučarska očala. Nezanemarljiv podatek je tudi teža. Navadno se priporoča takšna od 350 do 550 gramov. Ni pa le teža tista, ki vpliva na prijeten občutek, ampak tudi podloga in dobro prilagajanje. Za ljubitelje posnetkov smučanja so na voljo tudi čelade z že vgrajenimi nastavki za kamero.

Prezračevanje in podloge

Ne glede na to, v kakšnih razmerah smučate, je prezračevanje ključno za užitek. Čelade lahko imajo od pet do več kot dvajset zračnikov, kar naj bo pomemben podatek pri odločanju za nakup. Prav tako je pomembno, da so zračniki prilagodljivi, kar pomeni, da jih lahko tudi zapremo. Prezračevanje na sprednjem delu omogoča pretok zraka skozi očala in preprečuje rosenje očal, kar se lahko zgodi, kadar se čelada stika z vrhom očal. Varnost in prezračevanje pa ne pomagata kaj dosti, če čelada ni udobna, zato je pomembna kakovostna podloga. Velika prednost je, če jo lahko odstranimo in operemo. Če ste med bolj premraženimi, izberite čelado z odstranljivimi ušesnimi blazinicami – nekatere so združljive tudi z avdiosistemom – in pri izbiri velikosti ne pozabite tudi na podkapo.