Sol kot spodbujevalec za dolge proge

Sol je v zadnjem času na dokaj slabem glasu. Ogromno študij je dokazovalo, da je zaužijemo veliko preveč in da je zdravju nevarna.
Fotografija: Shutterstock
Odpri galerijo
Shutterstock

Športniki imajo tu nekoliko več manevrskega prostora. To lahko pripišemo dejstvu, da pri vzdržljivostnih preizkušnjah, kot sta na primer maraton in triatlon, športni napitki morda niso dovolj za nadomestitev elektrolitov, ki jih izgubimo s potenjem. Rešitev naj bi bila prav v soli.

Skandinavci so v študiji objavljeni v (The Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports) testirali, kako na rezultat udeležencev ironman triatlona vpliva dodatek soli. Eni skupini atletov so dali njihove običajne športne napitke in 12 kapsul soli, ki so jih uživali postopoma tekom tekmovanja, druga skupina pa je dobila športni napitek in placebo. Kontrolna skupina (ta, ki ni uživala soli) je kljub temu, da je na preteklih tekmah imela boljše rezultate, tokrat končala za skupino, ki je med tekmo uživala sol. S soljo podkrepljeni tekmovalci so v povprečju zaključili kar 26 minut hitreje.
 

Kakšna je torej skrivnost soli?


Med potenjem naše telo izgublja elektrolite. Med napori, ki trajajo manj časa (pri teku do dveh ur), so športni napitki dovolj polni natrija, da količina elektrolitov ostaja v ravnovesju. Pri daljših preizkušnjah pa jemanje kapsul soli ali pa vnos slanih živil, na primer oreščkov, lahko minimalizira izgubo elektrolitov in pomaga pri boljših rezultatih, pravijo avtorji študije.

Količina soli je odvisna od več faktorjev (od tega, koliko se potite, do tega, v kakšnem tempu tečete) in je pri običajnih treningih ni potrebno dodatno uživati. Popularne kokosove vode, ki jih danes najdemo v fitnesih, so bolj ceremonialnega kot dejanskega pomena pri treningih, ki trajajo dobro uro.

Gatorade, športna pijača, ki je začela ta trend, je bila izumljena na floridski univerzi, da bi nadomestila izgubljene elektrolite pri nogometaših, ki so dvakrat na dan trenirali na floridski vročini in vlagi. 45-minutna skupinska vadba je tako povsem drugačen scenarij, kjer bo voda povsem dovolj. Lahko pa sol prav pride pri vzdržljivostnih preizkušnjah, ki trajajo več kot dve uri in kjer bomo s konstantnim močnim potenjem res izgubili veliko elektrolitov. Za ultramaratonce bo tako namesto sladkih tablic dobrodošel tudi kak slan prigrizek. 


 

Komentarji: