Solata s figami, močna poletna solata

Sezona fig je in zato si bomo pripravili solato s figami, pršutom in sirom. Prava mediteranka bo to.
Fotografija: Solata s figami. FOTO: Tanja Drinovec
Odpri galerijo
Solata s figami. FOTO: Tanja Drinovec

Že nekaj časa se nismo lotili naših solatnih klasik. Pa se postopimo v teh norih časih nekaj malo bolj vitaminskega, če ne zaleže proti virusom, pa vsaj za naš dober občutek, da skrbimo za naše zdravje.
image_alt
Pečeni sladki krompir

Tokrat bomo sestavili močno solato s figami, pršutom, in sirom. Solata se nemalokrat pojavlja v deželah Mediterana. Sestavine so pogosto variacije, nekaj glavnih pa so običajno stalnica, ker je kombinacija okusov kot sta pršut in fige res pravi balzam za naše brbončice.

Fige, ta čudoviti sladki medeni  sadež, ki bodo tokrat v glavni vlogi naše solate, obrodijo v poletnem in jesenskem času (odvisno od sorte) imajo že zelo dolgo zgodovino. Bojda sta si že ob stvarjenju z listi te rastline Adam in Eva prekrivala svoje bogato imetje v raju.
image_alt
Filana paprika se reče po domače

Ne samo, da imajo fige bogato biblijsko in mitološko zgodovino, so tudi izjemno kalorične in zdravilne. Vsebujejo veliko balastnih snovi, ki imajo izjemno dober učinek na prebavila in srčno žilni sistem.  Znižujejo krvni tlak, vsebujejo pa tudi ogromno antioksidantov, magnezija, kalija in kalcija. V oktobrskih dneh jih še ulovimo na dobro založenih policah in stojnicah.
Naša solata bo kar kalorična, vitaminska, lepo barvita in bogata popotnica za vitaminsko popestritev depresivnih sivih jesenskih dni.
Solata s figami. FOTO: Tanja Drinovec
Solata s figami. FOTO: Tanja Drinovec

Za večjo skledo solate s figami potrebujemo:


Srednje velika glava solate (mehka, kristalka, berivka)
Nekaj rezin pršuta
Fige
2 pesti fete
Pest sira z modro plesnijo
Olive
Češnjevi paradižniki
Sol, poper
Olivno olje
Balzamični kis
Solata s figami. FOTO: Tanja Drinovec
Solata s figami. FOTO: Tanja Drinovec

Priprava solate s figami:


Očistimo in operemo solato in fige. Fige narežemo, prav tako solato. Solato razporedimo po krožniku. Nanjo zložimo vse narezane sestavine (sir, paradižnik), dodamo še olive in trakove pršuta. Začinimo po našem okusu. Pri surovinah namenoma nisem navedla količin. Najbolje, da si si solato obložimo po svojem okusu. Tudi kakšno živilo lahko dodamo ali odstranimo po svojem okusu in lastnih željah.  Kolikor ljudi toliko solat…

Komentarji: