Španska pita

Čar te pite je v enostavnosti in v tem, da si jo lahko priredimo čisto po svojem okusu in željah.

Objavljeno
31. maj 2020 09.04
Posodobljeno
31. maj 2020 09.04
Španska pita Foto Tanja Drinovec
Kot ime samo že pove pripravljamo tokrat jed, ki ima svoje korenine v Španiji.  Prvotno je šlo za nekakšno obliko  tortilje z jajci in krompirjem.

Pripravite si še: 
Kolesarkin ajmoht


Naša različica je enostavnejša iz moke in jajc. Čar pite pa je v enostavnosti in v tem, da si jo lahko priredimo čisto po okusu in željah. Ko zamesimo osnovno testo, vanj resnično lahko zamešamo vse mogoče kombinacije sestavin, ki nam padejo na pamet in so nam pri srcu (zelenjavo, sire, salamo, pršut, kumarice, zelišča…).

Hitro pripravljena pita nam lahko pride prav kot popoldanska malica, večerja, zavito pa  bi  pravzaprav lahko v žepu skorajda s seboj odpeljali na kolesarski izlet, da nas potolaži z  nekaj kalorijami.

 

image
Španska pita Foto Tanja Drinovec

 

Za pekač cca 25 x 35 cm potrebujemo:

6 jajc
2 ločka mleka
Pol lončka olja
Pol lončka sladke smetane
Sol, poper
4 lončke pirine moke
Pecilni prašek
Pest feta sira
2 sesekljani mladi čebuli
Nekaj rezin pršuta
Nekaj sesekljanih kislih kumaric
2 pesti na kocke narezanega  poljubnega sira
 

Priprava:


V posodi penasto zmešamo jajca, dodamo mleko, smetano in olje. Dodamo moko, pecilni prašek sol, poper, da dobimo gladko zmes. V to stresemo vse ostale na kocke oziroma trakove narezane sestavine. Premešamo in vlijemo v pomaščen pekač. Pečemo pri temperaturi 180 stopinj kakšne pol ure. Še toplo razrežemo na kocke in postrežemo.

image
Španska pita Foto Tanja Drinovec


***
Tanja Drinovec je študij arhitekture uporabila za izdelovanje najboljših slaščic, hrana je njena strast, šport vidi skozi prehrano, ko ne kuha, oblikuje nakit in potem gre na kolo. Je mati treh otrok.