Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Polet

SUP, ki kljubuje občinskim odlokom

ni podpisa
ni podpisa
Andraž Vide Čeligoj
19. 8. 2015 | 11:08
4:06

Zgodilo se je že leta 2009.

Občinska uprava kraja, ki "gosti" edini uradni otok v deželi Kekcev in Mojc, je sprejela odlok, s katerim so, roko na srce ustregli domačim "Jezeroprevoznikom" – pletnarjem.

Prepovedali so izposojo vseh plovil, katerih material za izdelavo ni prišel iz pokljuških gozdov. Torej, prepovedali so plovbo vseh plovil (izposojenih), s pogonom na vesla, ki so narejena iz umetnih mas (plastike).

Junija 2015 so občinski inšpektorji, sredi turistične sezone stopili v akcijo, ter nekaterim "heretikom" ki so se drznili izposojat taka "kršiteljska" plovila, kljub temu, da so bila po novem slovenskem zakonu registrirana, izdali plačilne naloge.

Ni kaj, občinski odlok je nad uradnim zakonom.

Ali to pomeni, da bodo prepovedali tudi treninge blejskih osmercev? Ti so namreč tudi narejeni iz umetne mase. To najbrž ne.

Ampak, slovenska iznajdljivost ne pozna meja.

Pojavil se je fant, ki je svoje življenjsko poslanstvo usmeril v izdelavo lesenega SUP-a. In to mu je tudi uspelo.

Njegova kreacija je prava paša za oči. Če ste ljubitelj estetike in detajlov, je ta izdelek narejen ravno za vas.

Ideja za izdelavo lesenega SUP-a je padla približno 2 leti nazaj, ko je po svetovnem spletu brskal po izbiri teh, na veslo gnanih plovil. Nič od videnega mu ni pritegnilo pozornosti. Ker pa je Primož velik ljubitelj lesa in okolja, je prišel na super idejo.

Po zgledu izdelovalcev desk za jezdenje po valovih, se je odločil, da bo z lastnimi rokami in idejami izdelal desko iz lesa. Njegova želja je bila, da bi hotel imeti  lasten, kvaliteten, okolju prijazen izdelek, ki bo drugačen od ostalih. Po dolgih neprespanih nočeh branja člankov in raziskovanj različnih metod izdelave deske, mu je uspelo narediti izvedbeni načrt, pridobiti ustrezne materiale in končno izdelati prototip deske in vesla, ki v kombinaciji odlično delujeta. Prvi testi desk so zaenkrat pokazali odlično plovnost, stabilnost, okretnost.

Deske so narejene ročno in so unikati saj ima les različne odtenke in strukturo. SUP deske imajo v notranjosti hrbtenico (stringer), ter rebra in so tako sredice votle brez umetnih pen. Skoraj vse je narejeno okolju prijazno iz lesa z izjemo končnih prosojnih premazov, ki naredijo deske trdne, neprepustne in jih zaščitijo. Izdelava zahteva kar veliko dela in časa, saj je stvar lepljena postopoma prav tako pa je potrebno paziti na detajle, ki so pri takem izdelku zelo pomembni. 

V dolžino meri 308 cm, širok je 80 cm, in glede na to, da je narejen iz lesa, tehta res »peresnih« 15 kg.

Tudi smernik je lesen, da ne govorimo o veslu. Le-to je res mojstrski izdelek.

Ampak, tukaj nastane problem, v katerega bi se inšpektorji, doma ob jezeru z otokom znali poglobiti. Ta SUP ni narejen iz lesa pokljuške smreke, ampak je narejen iz kombinacije lesa Paulovnije in Okume. Pavlovnija izvira iz jugovzhodne Kitajske. Poznana je tudi po imenu "Princezino drevo", Okuma pa izhaja iz centralne Afrike.

Dve "drevesni begunki" na slovenskih vodah. Nezaslišano!

Ampak, les je les. Torej bi lahko, teoretično, taka plovila tudi izposojali. Lepo ne?

Zadeva je tako nova, da še ni v prodaji, so pa deske v fazi testiranja in organiziranja poslovanja.

Leseni lepotec je bil na »svitlo« dan na razstavi »Čar lesa« v mestni hiši v Ljubljani in v hramu slovenske kulture, Cankarjevem domu.

O dogajanju in odzivih na ta res, tudi svetovno edinstven izdelek bomo poročali na naših straneh. Do takrat pa uživajte v preostanku počitnic.  

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine