Taktika teka na polmaratonu

Objavljeno
13. september 2018 12.09
Posodobljeno
13. september 2018 12.09
Klemen Laurenčak
Klemen Laurenčak
Polmaraton je dolga tekaška disciplina, zato je za dober nastop potrebne malo taktike. S taktiko je mišljeno, kako razporediti moči, da sta na polmaratonu kar najbolj uspešni. Znano je, da se najhitrejši rezultati dosegajo, če ste sposobni drugo polovico polmaratona preteči hitreje kakor prvo polovico. Laže reči kakor storiti. Vendar z izkušnjami, samokontrolo in pravilnim treningom to gotovo lahko naredite. V članku je bilo večkrat omenjeno, da je treba treninge izvajati progresivno, prav tako je treba moči razporediti tudi na polmaratonu.

Dobro je, da poznate progo in da imate načrt, kako hitro boste odtekli kateri del. Recimo na malem kraškem maratonu je taktika zelo pomembna, saj je prvih nekaj kilometrov dokaj razgibanih, potem pa se cesta kar nekaj kilometrov spušča, preden se v zadnji tretjini spet obrne malce navkreber. Na takšni trasi je težko doseči hitrejšo drugo polovico, lahko pa na lažjem delu pravilno tempirate hitrost, da vas potem na koncu klanci ne uničijo. Vi morate imeti zadevo pod kontrolo, trasa vas na tako dolgem teku nikoli ne sme presenetiti. Jaz sem se tega naučil ob velikih mukah, ki sem jih doživljal na enem od tekmovanj. Tega je že dolgo, ko sem bil še najstnik.

  

V Piranu smo se udeležili uličnega teka, ki je bil vse prej kot to, saj smo tekli iz kampa Lucija okoli rta in čez forma vivo nazaj v kamp. Tekli smo v skupini na vso moč do klanca, tam pa nismo prav veliko popuščali, saj je bilo videti, da ga bo kmalu konec. Ko smo prišli na vrh, smo ugotovili, da je bil to le prvi krajši del hriba, vsaj toliko ga je bilo še pred nami. Skupina je razpadla, nekateri so začeli hoditi, drugi smo se v počasnem koraku privlekli do cilja. Tam smo popadali po tleh in še dolgo nismo vstali. Punce, ki so tekle za nami, so vedele, kaj jih čaka, in če me spomin ne vara, je bil zaradi boljše taktike teka njihov čas na koncu boljši. Zadevo sem si zapomnil, saj so me nekateri še dolgo zbadali, naj se ne zaganjam preveč v klance. Takrat je bilo prehudo, da bi me proga še kdaj presenetila.