Predstavitvena informacija

Tek na smučeh za začetnike: nakup opreme

Tek na smučeh je ena izmed najbolj varnih oblik smučanja, hkrati pa je oprema ugodnejša od opreme za alpsko smučanje.
Fotografija: Nakup se začne s smučmi. FOTO: Getty Images/istockphoto
Odpri galerijo
Nakup se začne s smučmi. FOTO: Getty Images/istockphoto

Če ste razmišljali o novem zimskem hobiju, ob katerem boste razgibali celotno telo, hkrati pa boste v stiku z naravo, je tek na smučeh popolna izbira. 
 
Tek na smučeh za začetnike: nakup opreme
Tek na smučeh je ena izmed varnejših oblik smučanja, ki pa je še vedno dovolj aktivna oblika rekreacije za delovanje prav vseh mišic telesa. Zdravniki in strokovnjaki uvrščajo tek na smučeh med najpomembnejše telesne aktivnosti, saj ugodno vpliva na vse vitalne funkcije organizma. Ne glede na stopnjo fizične pripravljenosti se lahko z njim začne ukvarjati vsakdo, saj je primeren za vse starosti. Obenem ponuja čudovite razglede na zasneženo slovensko pokrajino, ki jo boste opazovali z urejenih tekaških prog. Če ste trdno odločeni, da boste poskusili tek na smučeh ali o tovrstnem športnem podvigu šele razmišljate, vam bodo nasveti zagotovo pomagali na poti do odločitve in prve smučarske ture.

Izbira tehnike
Pri teku na smučeh sta priljubljeni dve različni tehniki: klasična in prosta. Osnovna je klasična, saj je tradicionalna in predstavlja naravno gibanje na smučeh. Človek tovrstno tehniko pozna že dobrih 5200 let, odkar se ukvarja s hojo in tekom po zasneženih pokrajinah. Za začetnike je priporočeno, da se najprej začnejo učiti klasične tehnike, saj je zelo blizu navadni hoji ali teku. Ko jo enkrat usvojijo, lahko preidejo na drsalno (prosto) tehniko. Ta se je razvila precej kasneje, vseeno pa je pri nas zelo priljubljena oblika teka na smučeh. Drsalna tehnika se uporablja predvsem na vodoravnem terenu, kjer je drsnost zelo učinkovita. Smuči so v značilnem škarjastem oziroma V-položaju. 

FOTO: Hervis
FOTO: Hervis


Tekaške smuči
Ključnega pomena je izbira ustrezne smučarske tekaške opreme, ki se seveda začne z nakupom tekaških smuči. Izbira teh naj ustreza predvsem znanju in tehniki. Tekaške smuči naj bodo 15–25 centimetrov daljše od vaše telesne višine
Popolnim začetnikom in predvsem tistim, ki bi radi uživali v hoji na smučeh, priporočamo smuči z narebreno drsno površino, saj omogoča nemoten odriv tudi v bolj strme klance. Če boste začeli s klasično tehniko, izberite smuči z oznako classic

FOTO: Hervis
FOTO: Hervis


Za drsalno tehniko so primerne smuči, označene s črko S (skating), pri katerih je krivina smuči večinoma nižja od smuči za klasično tehniko. Vsekakor pa vsem tekačem začetnikom priporočamo začetek na klasičnih tekaških smučeh

Tekaške palice
Brez tekaških palic ne gre, morajo pa biti lahke, trpežne in imeti ustrezno trdoto. Dolžina palic naj bi segala pod višino ramen tekača, izračunamo pa jo lahko tudi po formuli telesna višina x 0,85. Izbiramo lahko med karbonskimi in nekoliko težjimi aluminijastimi palicami. Začetnikom priporočamo zadnje, saj so trpežnejše in se težje zlomijo ob padcu. Ko boste napredovali in kaj kmalu tudi usvojili tehniko, predlagamo nakup palic iz ogljikovih vlaken, da bo vaša rekreacija le še udobnejša. Pomemben je tudi dober oprijem, ki izboljša ravnotežje tekača.

Oblačila in obutev
Primerni so nizki ali polvisoki tekaški čevlji, ki naj bodo udobni, a hkrati dovolj oprijeti okrog gležnja. Priporočamo udobna večplastna oblačila, ki jih lahko po potrebi slečete. Ne pozabite na rokavice, saj bodo vaše roke izpostavljene mrazu, ter na sončna očala za tiste kratke zimske sončne dni. Prednost teka na smučeh je, da je tekaška smučarska oprema manjši finančni zalogaj od opreme za alpsko smučanje. 

Zasnežena zimska pokrajina čaka na vas!
Ko ste enkrat izbrali vso potrebno opremo, je čas le še za užitek. Za tek na smučeh so vam v Sloveniji na voljo številne sodobno urejene tekaške proge na Jezerskem, Pokljuki, Pohorju, Rogli, v Planici, Ratečah, Kranjski Gori in Bohinju. Slovenija je čudovita in njena pokrajina čaka na vas, navdušene športnike, da izkoristite ves njen potencial. Če ste začetniki, pa smo za vas pripravili vodnik, da vam bo lažje!