Tek v temi

Zagrizeni tekači se ne predajo, niti jeseni ali pozimi, ko je dan kratek – A noč ima svojo moč, in nevarnosti prežijo na vsak tekačev korak.

Objavljeno
06. november 2019 09.31
Posodobljeno
06. november 2019 09.41
Pomembno: ne le tekači, ampak tudi vozniki ali kolesarji v temi slabše vidijo - in verjetno ne pričakujejo osamljenega tekaškega bojevnika ob šestih zjutraj.
Foto: V.M.
Prenekaterega kratki jesenski dnevi, kot so že prišli, spravljajo v slabo razpoloženje, manjšo depresijo, vsekakor pa marsikoga v nejevoljo, ker ne more teči.

Vzdržljivostna vadba v temi tako za marsikoga  postane če še posebej privlačna, pač pa edina možnost za trening - predstavlja pa tudi precejšnja tveganja, če ravno ne tečete na dovolj  osvetljenem atletskem  stadionu. In na ta morate biti pozorni.

Jesenski dan, ki se ga tekači bojijo, ko bo naravne svetlobe premalo za vadbo, ne le da se  neusmiljeno približuje, je že tu. Srednjeevropska sprememba časa v oktobru (nedelja, 27. oktobra) večini ljudi  omogoča le tek po delu, zato morajo teči v temi.
 

Na kaj je treba biti pozoren? Ključnice:

Tek po cesti: težka se je že odločiti za tako pot. V temi je vsekakor varnejši tek po ravnih tleh - to je asfalt - kot po neravnih gozdnih poteh. Zanesljive in ravne površine priporočamo zlasti tekačem, ki so že večkrat padli in nimajo najmočnejših gleženjskih sklepov.

Pametna izbira poti: če vam bodo ostale za tek le jutranje in večerne ure, se morate pametno odločiti. Še posebej priporočljivo je najti osvetljene ulice in sprehajalne poti, zagotovo s čim manj križišči. Pomembno: ne le tekači, ampak tudi vozniki ali kolesarji v temi slabše vidijo - in verjetno ne pričakujejo osamljenega tekaškega bojevnika ob šestih zjutraj.

image
Foto: Adidas


Svetleča oprava: odsevna oblačila, ki so čim bolj opazna, so pravzaprav samoumevna. Na srečo skoraj vsi proizvajalci zdaj oblačila opremijo z odsevnimi črtami. Brezrokavni jopiči, kot so tisti, ki se uporabljajo pri gradnji cest, ali odsevni trakovi zapestja in gležnja s pritrdilnimi elementi zagotavljajo dodatno varnost. Druga preizkušena možnost so rdeče utripajoče luči, kot so za nočno  vožnjo s kolesom. So lahke in enostavne za upravljanje, poleg tega pa jih je mogoče pritrditi na oblačila (spredaj in zadaj!).

Naglavne svetilke:  Žarometi kažejo pot: če vam je ljubše, da steza poteka skozi gozd, so naglavni žarometi odlična možnost, da si naredite svoj mali tekaški dan. Najnovejše različice tehtajo le nekaj gramov, čudovito osvetljujejo stezo in vas nikakor ne ovirajo teka. Upoštevajte, da se morajo vaše oči najprej prilagoditi snopu svetlobe, zaradi česar bo najprej okolica videti še temnejša kot je v resnici.
 
Pripravil Primož Kališnik, po Datasport