Tekaška poškodba. Bolečine v predelu notranjega stopalnega loka

Za tek velja, da ima številne pozitivne učinke na telo, zdravje, počutje, pravijo, da je pravzaprav osnova vseh športov in temelj splošne telesne kondicije.

Objavljeno
02. avgust 2019 08.57
Posodobljeno
02. avgust 2019 09.09
Tekač hitro spremeni vzorec teka, kar začasno zmanjša težave.
Doc. dr. Klemen Stražar. dr. med.
Doc. dr. Klemen Stražar. dr. med.
Vendar tudi pri teku obstaja nevarnost poškodb, ki nastanejo zaradi pretiranih in nepravilnih obremenitev lokomotornega aparata in hrbtenice. So največkrat posledica napačnega treninga in napačne tehnike teka: predolgega, prehitrega in prezgodnjega.
 

Plantarni fasciitis


Bolečine v predelu notranjega stopalnega loka povzroči vnetje plantarne fascije, debelega vezivnega traku na dnu stopala, ki povezuje petnico in prste. Če je preobremenjena, se preveč raztegne, natrga in posledica je vnetje okoliškega tkiva. Neredko se pojavi na predelu vnetja še trnast kostni nastavek.

Tam se kmalu nakopiči brazgotinsko tkivo, ki je manj elastično in še bolj podvrženo poškodbam. Krog je sklenjen. Značilna je huda bolečina zjutraj pri prvih korakih, nato se postopno zmanjša, kar še ne pomeni, da se bolezen umirja.

Tekač hitro spremeni vzorec teka, kar začasno zmanjša težave. Vzrok za nastanek je preobremenitev, ki jo povzročajo neelastično mišičje meč, prekratka ahilova tetiva, hiperpronacija z izrazitim obremenjevanjem fascije in stopalo z visokim, to stopalnim lokom, ki slabo blaži udarce.

image
Izogibamo se hoji z bosimi nogami, ki še bolj obremenjuje fascijo.Preprečevanje: (1) tekaška obutev z ustrezno podporo stopalnega loka in blaženjem; (2) dosledno ogrevanje pred tekom ter raztezne vaje za plantarno fascijo in ahilovo tetivo; (3) postopno povečevanje dolžine in pogostosti tekaškega treninga.

Zdravljenje: (1) zmanjšanje dolžine in pogostosti teka, (2) hlajenje in protivnetna zdravila v obliki krem ali tablet, (3) protibolečinsko obsevalno zdravljenje (laser, elektromagnetno zdravljenje, ultrazvočno obsevanje v kronični fazi), (4) razbremenitev s silikonskim vložkom ali posebnim vložkom za tekaški čevelj z izrezom pod narastiščem plantarne fascije, (5) udarni globinski valovi, (6) infiltracijsko zdravljenje s centrifugirano avtologno trombocitno plazmo, (7) lokalno injiciranje kortikosteroida (lahko povzroči atrofijo maščobne blazinice pod petnico in ima lahko nasproten učinek!), (8) operativno zdravljenje, ki pa je izjemno redko potrebno.

Izogibamo se hoji z bosimi nogami, ki še bolj obremenjuje fascijo. Tudi domača obutev naj ima podprt stopalni lok!