Telo kriči, ga slišite?

Presenetljivi znaki, da se ne premikate dovolj, so več kot jasni - in dobro jih je poznati.
Fotografija: Če ste utrujeni od štetja ovac, ki ponoči v vaši glavi preskakujejo ograde, se boste morali več premikati čez dan. FOTO: Jens Wegener
Odpri galerijo
Če ste utrujeni od štetja ovac, ki ponoči v vaši glavi preskakujejo ograde, se boste morali več premikati čez dan. FOTO: Jens Wegener

Na spletni strani medicine.net strani je zdravnica Brunilda Nazario, dr. med, naštela nekaj znakov, ki lahko kažejo na to, da se veliko premalo gibate. V bistvu je tako, da nas telo nenehno opozarja, da nekaj ni prav.

No, še to: pri medicine.net pravijo, da njihova priporočila niso recepti, le pisanje o zdravju - v prevodu, za svoje zdravje ste odgovorni sami, predvsem pa se je treba pomeniti z zdravnikom. Brunilda Nazario, dr. med, je doma s Floride in je sicer predvsem družinska zdravnica z veliko izkušnjami.
image_alt
Če predolgo časa premalo jemo

Zaprti ste

Ko se več premikate, se tudi debelo črevo premika več in lažje je iti na veliko potrebo po urniku. Zdrav tonus mišic v predelu trebuha in trebušne prepone je prav tako ključnega pomena za premikanje odpadkov skozi prebavni trakt. Z redno vadbo lahko ostanete v tem početju redni, še posebej s staranjem.


Vaši sklepi so trdi

Boleči, težko s premikajoči sklepi so včasih lahko znak vnetnih stanj, kot sta artritis ali avto imuna bolezen. Toda sklepi lahko otrdijo tudi, kadar jih ne uporabljate dovolj. Spravite jih v pogon, da se ne zaklenejo in nam potem povzročajo bolečine.


Vedno ste zadihani

Tako kot bicepsi postanejo šibkejši, ko jih ne uporabljate, tudi mišice, ki pomagajo pljučem pri vdihu in izstopu zraka med dihanjem, izgubijo moč, če jih ne krepite redno. Manj kot se ukvarjate s športom, več zadihanosti ste deležni; in to tudi med lažjimi dnevnimi opravili.

image_alt
Varno potapljanje na vdih

Slaba volja

Pomanjkanje gibanja škoduje ne le telesnemu zdravju, prav tako lahko poveča občutke tesnobe in depresije. Kri mora krožiti. Kardio vaje, kot so hoja, kolesarjenje, plavanje ali tek vas bodo okrepile in ohranile razpoloženje ter celo izboljšale samozavest.

Zdrav tonus mišic v predelu trebuha in trebušne prepone je prav tako ključnega pomena za premikanje odpadkov skozi prebavni trakt. FOTO: Špela Ankele 
Zdrav tonus mišic v predelu trebuha in trebušne prepone je prav tako ključnega pomena za premikanje odpadkov skozi prebavni trakt. FOTO: Špela Ankele 

Vaša energija je vedno nizka

Se večinoma počutite počasne in utrujene? Vadba pomaga dostaviti kisik in hranila v vaša tkiva. Če večino svojega časa preživite sede, ne dobijo enakega tovrstnega darila, kot če se gibate.


Vaš metabolizem je počasnejši

Ljudje s hitrim metabolizmom se lahko več gibajo. Bolj, kot ste aktivni, več kalorij porabite vsakič, ko se premikate, pa čeprav samo na mestu.

image_alt
Ne la na kisiku, pač pa s kisikom

Ni spanca

Če ste utrujeni od štetja ovac, ki ponoči v vaši glavi preskakujejo ograde, se boste morali več premikati čez dan. Ko redno vadite, hitreje zaspite in globlje spite, ko odplavate v tišino noči.


Pozabljate stvari

Redna vadba telesu sporoča, naj ustvari več kemikalij. Te spodbujajo pretok v krvnih žilah v možganih. Več krvi, ko pride v možgane, bolje lahko razmišljate, več se spomnite in lažje sprejemate odločitve.
 

Vaš krvni tlak je povišan

Če večino svojega časa sedite, to poveča tveganje za srčne bolezni. To je deloma zato, ker obstaja večja verjetnost visokega krvnega tlaka, ki je velik dejavnik tveganja za težave s srcem, kot sta koronarna arterijska bolezen in srčni napad.


Imate pred diabetes

Kadar je telesna aktivnost reden del vašega življenja, vaše telo lažje nadzoruje glukozo v krvi. Stabilna raven sladkorja v krvi vas preprečuje, da bi bili znotraj nevarnega območja diabetesa tipa 2.


Boli vas hrbet

Ko so mišice vaše sredice zaradi premalo aktivnosti šibke, ne morejo podpirati hrbta tako, kot bi ga morale. Pilates, joga in druge vaje, ki vsebujejo raztezanje, so dobre za izgradnjo močnejšega hrbta.


Vedno lačni

Zdi se, da bi bili pogosteje lačni, če bi več telovadili - običajno pa je ravno obratno. Aerobna vadba, kot so kolesarjenje, plavanje, hoja in tek, lahko dejansko zmanjša vaš tek, ker se spremeni raven nekaterih hormonov lakote v telesu.
 

Veliko ste bolni

Študije kažejo, da več kot se posvečate zmerni telesni aktivnosti, manjša je možnost prehlada ali izpostavljenosti drugim mikrobom. Ko vadbo spremenite v navado, se vaš imunski sistem okrepi.
 

Koža je izgubila sijaj

Če je vaša koža videti bolj dolgočasna kot običajno, je za to morda krivo pomanjkanje gibanja. Nekatere študije kažejo, da zmerna vadba spodbuja vaš krvni obtok in imunski sistem, to pa koži pomaga ohranjati ta mladostni sijaj.

Komentarji: