Test copat: Obutev za tek po terenu

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

 Tek po tehnično zahtevnejših poteh, brezpotjih in sredogorju zahteva veliko zbranosti. Ta pa nam na daljših treningih ali tekmovanjih začne pojenjati. Zato je izrednega pomena, da imamo v takih trenutkih obutev, ki nam daje dovolj podpore oziroma stabilnosti, oprijema in zaščite stopala. Pred vami je tako 15 modelov, ki jih je za vas preizkusila testna ekipa, ki so jo sestavljali Urša, Jure in Klemen, na pobočju in brezpotjih vznožja Karavank. Vi pa morate med njimi izbrati tistega, ki bo za vaše stopalo najudobnejši.

Ko se odpravljate po nakup svojega terenca, se posvetujte s prodajalcem o:

• širini vašega stopala (ozko, srednje široko, široko);

• namenskosti copat (hoja, nordijska hoja, trail tek, gorski tek..);

• zahtevnosti terena oziroma podlage (travniške poti, gozdne poti, brezpotja, skalnati tereni …).

In še nas nasvet: po vsaki vadbi copate očistimo, prezračimo in posušimo.

Salming Elements

ni podpisa
ni podpisa

Teža: moški 242 g, ženski 206 g

Model je namenjen teku po zahtevnejših terenih, saj nam omogoča dober oprijem podplata s podlago. Elements ima na sprednjem in zadnjem delu ojačitve, ki zagotavljajo zaščito pred udarci kamenja. Primeren je za treninge in tekmovanja tekačev s srednje širokim in širokim stopalom.

Testni komentar: univerzalen, udoben, lahek model copat za različne terene, odličen tudi v deževnih vremenskih razmerah, saj ne vpija vode, s tem pa se ne poveča teža copat.

Joma TK. Sierra

ni podpisa
ni podpisa

Teža: moški 338 g

Tekaško-pohodni model, ki nam ponuja veliko udobja in je zelo kompakten. Daje dobro oporo in zaščito stopalu, predvsem na sprednjem delu. Namenjen je vsem tekačem in pohodnikom za srednje zahtevne ture. Tudi v ženski različici.

Testni komentar: model priporočamo vsem, ki na svojih izletih kombinirate hojo in tek. Dobro se bo izkazal pri lahkotnem teku po brezpotju in tudi pri hoji po lažjih poteh v sredogorje.

Newton Boco Sol

ni podpisa
ni podpisa

Teža: moški 261 g, ženski 235 g

Copat je namenjen vsem tekačem, ki želijo hiter korak po neurejenih podlagah in brezpotjih. Ponuja pravo razmerje med udobjem, stabilnostjo in blaženjem, kar še posebno občutimo pri spustih.

Testni komentar: odlike copata bodo v užitek zlasti agresivnejšim, hitrejšim tekačem. Lahkotnost in udobje pri teku pa bosta gotovo navdušila vse, ki si želite biti v ospredju.

Brooks Cascadia 11

ni podpisa
ni podpisa

Teža: moški 332 g, ženski 305 g

Cascadia 11 je namenjena teku po gozdu, ozkih poteh in vseh brezpotjih. Oblikovana je tako, da zavaruje nogo pred skalami, koreninami in vsem, kar nam pride pod noge. Posebno oblikovan podplat omogoča odličen oprijem tudi na mokrih in gladkih podlagah. Ima asimetrični sistem vezalk in štiritočkovni sistem za stabilizacijo podplata. V primerjavi s predhodniki je še udobnejša, saj je zgornji del narejen brez šivov, z znižanjem petnega dela se je povečala tudi stabilnost.

Testni komentar: univerzalen model, ki ponuja kompromis med udobjem, stabilnostjo in dobrim oprijemom. Primeren je za tekače z ožjim in srednje širokim stopalom.

Adidas Terrex – Swift R Gore-Tex®

ni podpisa
ni podpisa

Teža: moški 362 g, ženski 319 g

Čvrst model iz goreteksa, ki ponuja varen in udoben pohodniško-tekaški korak na vseh zahtevnejših terenih. Odlikuje ga dober oprijem podplata s podlago, hkrati pa nam daje tudi dovolj zaščite na skalnatih poteh.

Testni komentar: model priporočamo za hojo po lažjih planinskih poteh, primeren je tudi za lahkoten tek po zahtevnejših podlagah (ostro kamenje, melišča, korenine).

Adidas Response TR Boost

ni podpisa
ni podpisa

Teža: moški 334 g, ženski 295 g

To obuvalo s tehnologijo Boost nam ponuja dober oprijem stopala, veliko udobja, blaženja in stabilnosti na vseh zahtevnih tekaških avanturah. Za optimalen oprijem podplata s podlago poskrbi guma Continental, ki nam daje popolno tekaško varnost tako na vzponih kot spustih.

Testni komentar: model copat, ki nas hitro navduši s svojo univerzalnostjo. Primeren je za vse vrste terenov, pa za hitre zahtevne treninge in tudi za tekmovanja.

Merell Capra Bolt

ni podpisa
ni podpisa

Teža: moški 380 g, ženski 340 g

Zelo udoben pohodniški čevelj, ki ponuja dovolj stabilnosti in blaženja, predvsem v sprednjem delu stopala, kar nam omogoča boljši odriv v nadaljnji korak. Omogoča odličen oprijem podplata s podlago, tudi na mokrih in skalnatih terenih.

Testni komentar: priporočamo ga vsem, ki želijo varen korak pri vzponu na okoliško hribovje in vse tja do sredogorja.

Merell All Out Crush

ni podpisa
ni podpisa

Teža: moški 211 g, ženski 203 g

Dovolj stabilen, blažen in hkrati udoben model, primeren tudi za tekmovanja. Odziven po neravnih podlagah, ponuja zelo dober oprijem podplata s podlago, kar nam zagotavlja varen tekaško-tekmovalen korak.

Testni komentar: All Out Crush je primeren za tekače, ki iščejo hiter, odziven terenski model copat.

Asics Gel Sonoma 2

ni podpisa
ni podpisa

Teža: moški 285 g, ženski 233 g

Dokaj lahek, cenovno ugoden model, primeren za začetnike, ki si želijo okusiti lažje pohodniško-tekaške ture in brezpotja. Tem ponuja pravo mero stabilnosti, blaženja in zadovoljivega oprijema podplata s podlago.

Testni komentar: priporočljiva obutev za obisk bližnjega griča ali prijetno kombinacijo sprehoda in teka v naravi.

Asics Gel – Fuji Trabuco 4

ni podpisa
ni podpisa

Teža: moški 318 g, ženski 258 g

Pravi terenec za vse tiste, ki prisegajo na tekaško obutev Asics. Odlična kombinacija stabilnosti, udobja in blaženja nam ponuja prave tekaške avanture na neurejenih podlagah in brezpotjih. Na mokrih in blatnih podlagah začutimo odličen oprijem podplata s podlago, s tem pa varen tekaški korak.

Testni komentar: model je primeren za tek čez drn in strn, brezpotja, varen korak pa nam bo zagotavljal tudi pri vzponih v sredogorje.

Salomon Speed Cross pro

ni podpisa
ni podpisa

Teža: moški 313 g, ženski 271 g

Izjemno lahek in udoben tekaški model je namenjen vsem ljubiteljem teka v naravi, ki želijo brezkompromisen oprijem in blaženje pri teku na zahtevnih, mehkejših in spolzkih terenih.

Testni komentar: vsestranski tekaški mdel copat je primeren za tekače z ožjim stopalom. Z njim se bomo podali tudi na tek ali pohod po nezahtevnih planinskih poteh. Ustavila nas ne bo niti kakšna manjša zaplata snega.

Salomon Wings pro2

ni podpisa
ni podpisa

Teža: moški 338 g, ženski 291 g

Model, ki nam zagotavlja obilo stabilnosti tudi na najbolj zahtevnih terenih. Poleg tega nam zagotavlja tudi dober oprijem stopala, kar bomo občutili pri dolgotrajnejših tekih. Za dober oprijem s podlago poskrbi podplat Contagrip, ki zagotavlja varen tek v slabih vremenskih razmerah.

Testni komentar: primeren za tek po brezpotju, krajših makadamskih odsekih in hojo po brezpotju in uhojenih poteh.

Salomon S-lab speed® Unisex

ni podpisa
ni podpisa

Teža: 242 g

S-lab speed je namenjen hitrim tekom navzgor in navzdol. Odlikujejo ga nizka teža, vrhunski oprijem podplata s podlago in prava mera stabilnosti.

Testni komentar: copate priporočamo vsem tekačem, ki želijo hiter, odziven in varen korak na najzahtevnejših suhih in spolzkih terenih. Primeren za tekmovalce z ozkim in srednje širokim stopalom.

Salomon S-lab wings® Unisex

ni podpisa
ni podpisa

Teža: 254 g

Udoben, stabilen model copat, ki ponuja odličen oprijem s podlago. Kljub temu da je v osnovi namenjen trail teku, bomo z njim udobno premagovali tudi morebitne cestne odseke. Ustvarjen je za tekače obeh spolov z nevtralnim stopalnim lokom. S-lab wings ima veliko ojačitev, kar zagotavlja dolgotrajno uporabo. Spada v višji cenovni razred.

Testni komentar: model, ki ga priporočamo širšemu krogu uporabnikov. Z njim lahko stečemo od vhodnih vrat po cesti do bližnjih brezpotij pa vse tja do sredogorja. Priporočamo ga tekačem s srednje širokim in širokim stopalom.

Salomon S-lab wings sg® Unisex

ni podpisa
ni podpisa

Teža: 262 g

Salomonova novost, ki jo odlikuje nižja teža od predhodnikov. Kljub temu pa nam nudi izjemno udobje, blaženje in zaščito stopala, kar nam omogoča daljšo uporabo modela copat.

Testni komentar: izdelek je primeren za najzahtevnejše terene in tekače, ki si želijo hitro in varno priti do cilja.

Več iz te teme:

Komentarji: