Test tekaških copat 2019, 4.del - DIRKALNIKI

Objavljeno
07. maj 2019 07.05
Posodobljeno
07. maj 2019 07.05
Jure Vajs, alpinist in gorski reševalec
Jure Vajs, alpinist in gorski reševalec
V 4., zadnjem delu našega velikega testa vam predstavljamo dirkalnike, tekaške copate za tekmovalce.

Delitve, ki združujejo znanje

Tekaški copati v našem testu so razdeljeni v tri kategorije, to so pronatorji, nevtralci in supinatorji, ter skupino hitrih tekmovalnih copat oziroma dirkalnikov.

Zakaj taka delitev? Copati so neposreden stik med našim stopalom in tekaško podlago. Ob vsakem tekaškem koraku se na telo prenašajo sile, ki so lahko tudi mnogokratnik naše telesne teže. Različni dejavniki (anatomski, tehnika teka, tekaška podlaga), ki vplivajo na postavitev stopala, so lahko ob neustrezni obutvi dejavnik tveganja za nastanek poškodbe ali kronične okvare. Ustrezna tekaška obutev nam jih pomaga izničiti.

Model izberite glede na svojo težo (stopnja blaženja), stopalni lok in postavitev stopala (pronacija, nevtralno, supinacija), količino in hitrost vadbe (blažen ali odziven copat) ter vrsto tekaške podlage.

Več kot mesec smo modele preizkušali na asfaltni podlagi okoli Blejskega jezera, kjer smo poleg drugih značilnosti namenili največ pozornosti blaženju copat. Po prekrasni trasi poti miru v okolici Brezij (priporočamo) smo na gozdno-travnati podlagi poleg drugega ugotavljali stabilnost modelov in oprijem podplata s podlago.

S hitrimi teki na radovljiškem atletskem stadionu smo poleg drugih značilnosti namenili največ pozornosti odzivnosti modelov.

Testna ekipa Urša, Jure in Klemen po spomladanskem preizkusu ugotavlja veliko izboljšav v udobju, blaženju, stabilnosti in odzivnosti.
Zgornji deli so brezšivni in s tehnologijo dobrega oprijema nartnega dela stopala. Pri modelih za trening so v ospredju udobje, stabilnost in močno blaženje.
Pohvale vredni so lahkotni in odzivni modeli, namenjeni hitrim tekom. Vsem preizkušenim modelom pa je skupna tudi dobra zračnost. Pa dober tek.

Uporabljeni podatki na testu tekaških modelov

Vse modele smo stehtali v velikostih, ki smo jih uporabljali na testu. Moški modeli so velikosti EUR 43, ženski pa EUR 40.

Glede na težo delimo tekače in tekačice na:

 

ŽENSKE:

lahke tekačice: do 55 kg

srednje težke tekačice: od 55 do 70 kg

težke tekačice: nad 70 kg

 

MOŠKI:

lahki tekači: do 75 kg

srednje težki tekači: od 75 do 90 kg

težki tekači: nad 90 kg

 

Pred nakupom

Na kaj moramo biti pozorni, ko se odpravimo po nove tekaške copate?

Za nakup si vzemimo dovolj časa (uro do dve).

S seboj vzemimo tekaške nogavice ali si jih kupimo pred pomerjanjem copat.

Prodajalcu povejmo, kolikokrat tedensko želimo teči in po kakšnem terenu.

Tekaški copat izberemo glede na:

našo težo,

stopalni lok

in širino stopala.

 

Osnovne značilnosti ustreznega tekaškega copata so udobje (dobro počutje in oprijem stopala), blaženje (glede na težo tekača in tekaško podlago) in stabilnost (glede na stopalni lok in tekaško podlago).

Zelo pomembno je, da izberemo pravo velikost in širino tekaškega copata glede na naše stopalo (ozko, srednje široko, široko). Velikost copat naj bo približno pol številke več od velikosti naših stopal. Pri nakupu moramo vedno obuti, zavezati in preizkusiti (hoja po trgovini, tek na tekaški preprogi) oba.

 

Oblike stopalnega loka

Naravni prenos teže pri koraku je, ko se teža ob dotiku stopala s podlago na zunanji strani pete prenese proti notranjemu delu prstov (palcu).

Če se naše stopalo preveč nagne na notranjo stran, govorimo o čezmerni pronaciji.

Supinacija je, če se teža ne prenese na notranji del stopala, ampak ostane na zunanjem delu in gre proti prstom (mezincu).

Nevtralni stopalni lok je vmesna stopnja med pronacijo in supinacijo.

Mokri test

Najpreprostejši način, kako sami ugotovimo obliko našega stopalnega loka, je odtis mokrega stopala na papir ali karton. Vsi ponudniki tekaške obutve pa nam to lahko naredijo z različnimi meritvami ali snemanjem bosega teka na tekaški stezi.

Največja ponudba je za tekače in tekačice z nevtralnim stopalnim lokom, ki lahko uporabljajo tudi modele za zmerne pronatorje in supinatorje. Tisti z močnejšo pronacijo oziroma supinacijo pa naj obvezno izberejo tekaške copate, namenjene njihovi obliki stopalnega loka.
Seveda pa je izbor tekaških modelov odvisen tudi od naše tekaške pripravljenosti in tehnike teka.
Pri počasnejšem teku govorimo o načinu teka peta–prsti, ko pa smo hitrejši, tečemo po sprednjem delu stopala oziroma po prstih.

 

Kdaj zamenjati tekaške copate

Po priporočilih ponudnikov tekaške obutve je zgornja meja pri pretečenih 800 kilometrih.MIZUNO WAVE RIDER 22
Teža moški: 307 g
Teža ženski: 255 g
Model, ki je primeren za lahke in srednje težke tekače ne glede na širino stopala. Zaradi dobre odzivnosti nam omogoča še hitrejši tek kot doslej. Zagotavlja nam dober oprijem s podlago na različnih tekaških podlagah. Priporočamo ga tekmovalno naravnanim tekačem rekreativcem.
Primernost:
10 km; 40 min; tempo pod 4:00 min/km
21 km; 1h:30 min; tempo pod 4:16 min/km
42 km; 3h:15 min; tempo pod 4:37 min/km
Prevladujoča značilnost: odlično razmerje med udobjem, blaženjem in odzivnostjo.


   NIKE ZOOM FLY FK

Teža moški: 260 g
Teža moški: 208 g
Tekaški copat je primeren za lahke in srednje težke tekače z ozkim in srednje širokim stopalom ter nevtralno postavitvijo stopala na podlago. Odlikujejo ga udobje, blaženje in odličen prenos energije. Priporočamo ga za tek po urejenih podlagah (asfalt). Model poskrbi za neverjetno odzivnost copata med tekom in dobro postavitev stopala na podlago.
Primerna razdalja: 10, 21 in 42 kilometrov v tempu pod 4:00 min/km.
Prevladujoča značilnost: Zgornji del copata odlikuje tehnologija Flyknit iz posebnih zračnih materialov, ki dobro oprimejo celotno stopalo, tako da se obutev odlično prilega.

 

 

 MIZUNO WAVE SHADOW 2
Teža moški: 269 g
Teža ženski: 225 g
Trening-tekmovalni tekaški copat za lahke in srednje težke tekače z ozkim in srednje širokim stopalom. Tehnologija Mizuno zagotavlja tekačem popolno udobje, blaženje in odzivnost na različnih tekaških podlagah.
Primerna razdalja: 10, 21 in 42 kilometrov v tempu pod 4:00 min/km.
Prevladujoča značilnost: odlična odzivnost, ki nas ponese v hitri tek.

  

 

MIZUNO WAVE EMPEROR 3
Teža uniseks: 202 g
Najhitrejši Mizunov tekmovalni model za lahke in srednje težke tekače z dobro tehniko. Primeren je za tek po hitrih urejenih tekaških podlagah, dober oprijem nam zagotavlja tudi v deževnih razmerah.
Primerna razdalja: 10, 21 in (tudi 42 kilometrov – lahki tekači) v tempu pod 4:00 min/km.
Prevladujoča značilnost: oprijem zgornjega dela stopala je dodatno izboljšan z asimetričnim zavezovanjem.

 JOMA R-MARATHON
Teža moški: 290 g
Teža ženski: 248 g
Tekaški copat je namenjen lahkim in srednje težkim tekačem z nevtralnim stopalnim lokom in ozkim do srednje širokim stopalom. Primeren je za hitre treninge in tekmovanja na urejenih tekaških podlagah.
Primernost:
10 km; 40 min; temo pod 4:00 min/km
21 km; 1h:30 min; tempo pod 4:16 min/km
42 km; 3h:15 min; tempo pod 4:37 min/km
Prevladujoča značilnost: odlikuje ga izboljšano blaženje.

 

 BROOKS LAUNCH 6
Teža moški: 278 g
Teža ženski: 231 g
Model je primeren za lahke in srednje težke tekače z ozkim in srednje širokim stopalom z nevtralno postavitvijo. Z njim boste hitri in odzivni na treningih in tekmovanjih na urejenih tekaških podlagah.
Primernost:
10 km; 40 min; temo pod 4:00 min/km
21 km; 1h:30 min; tempo pod 4:16 min/km
42 km; 3h:15 min; tempo pod 4:37 min/km
Prevladujoči značilnosti: lahkotnost in odzivnost.

 SALOMON SONIC RA PRO 2
Teža moški: 245 g
Teža ženski: 196 g
Copat priporočamo lahkim in srednje težkim tekačem z nevtralnim stopalnim lokom, in to ne glede na širino stopala. Primeren je za tek po urejenih podlagah (asfalt). Z majhno težo, odzivnostjo in tehnično izpopolnjenostjo vas bo navduševal predvsem na krajših hitrih tekih.
Primernost:
10 km; 40 min; tempo pod 4:00 min/km
21 km; 1h:30 min; tempo pod 4:16 min/km
Prevladujoča značilnost: za blaženje poskrbi tehnologija Vibe, ki zagotavlja popolnoma naraven tek in manjšo utrujenost.


   

 SALMING MILES LITE
Teža moški: 260 g
Teža ženski: 205 g
Tekaška obutev, ki je primerna za lahke in srednje težke tekače z nevtralno postavitvijo stopala z ozkim do srednje širokim stopalom. Copat, ustvarjen za lahkotno premagovanje daljših razdalj na vseh urejenih podlagah.
Primernost:
10 km; 40 min; tempo pod 4:00 min/km
21 km; 1h:30 min; tempo pod 4:16 min/km
Prevladujoča značilnost: odlikujeta ga izboljšano blaženje in dobro vračanje energije.Kje smi si izposodili testne modele?

Mizuno - Sport Agent d.o.o.; Trzin
Brooks Joma - Masel d.o.o.
Asics - Marketing Slovenija
Salming - Itak šport d.o.o.
Salomon - Amer Sports Austria GmbH; podružnica Trzin
Nike - Running Gate trgovina, www.runninggate.hr, Zagreb