Testiranje – same sebe

Objavljeno
18. februar 2019 07.02
Posodobljeno
18. februar 2019 07.02
Dr. Marjetka Conradi
Dr. Marjetka Conradi
Ta mesec sem za vas testirala samo sebe na obremenitvenem testu kondicijske pripravljenosti v Global Sports Clinic (GSC).

Obremenitveni test je namenjen vsem profesionalnim in rekreativnim športnikom, ki jih zanima vpogled v svoje stanje trenutne fizične pripravljenosti, če želijo spremljati svoj napredek med sezono in razumeti odzive telesa pri različnih obremenitvah.

Pred začetkom testa so s tehtnico Tanita MC-980 določili mojo telesno sestavo, ki vam bo povedala, iz kakšnega »testa« ste zgrajeni. Za izvedbo in razumevanje obremenitvenega testa so namreč parametri, kot so naša teža, delež maščobe v telesu, maščobna masa, pusta telesna masa, mišična masa, indeks telesne mase (BMI), metabolna starost, bazalni metabolizem, teža kosti ter voda v telesu (hidracija/dehidracija), ključni, saj v danem trenutku vplivajo na naš fizični performans.Obremenitveni test sem izvajala na ergometru WATTBIKE s postopnim povečevanjem obremenitve za 15 W vsako minuto. Med testom sem dihala skozi masko, ki je analizirala sestavo vdihanega in izdihanega zraka. S senzorjem MOXY so merili ventilacijo in koncentracijo kisika v vdihanem in izdihanem zraku ter razpoložljivi kisik v mišicah. Ta podatek nosi informacijo o tem, kako učinkovito naše mišice pri določeni obremenitvi porabljajo kisik oz. kakšno je medsebojno delovanje našega dihalnega, srčno-žilnega ter živčno-mišičnega sistema.

Določili so mi srčno-pljučno kapaciteto, funkcionalno kapaciteto, maksimalno porabo kisika (VO2 max) ter najvišji srčni utrip ter največjo ventilacijo. Vse to namreč vpliva na našo moč v nogah in našo športno predstavo. Najvišja poraba kisika (VO2 max) nam pove tudi, kolikšna je naša maksimalna aerobna moč, in višji ko je VO2 max, manjše je tveganje za srčno-žilna obolenja.

Na podlagi rezultatov moje fizične zmogljivosti, meritev VO2 max ter laktata pa so mi v končni analizi določili še osebna trening območja glede na moč in srčni utrip. Vse, kar profesionalni ali rekreativni športnik potrebuje za pripravo na sezono.

Cena obremenitvenega testa je 125 evrov.