Tisti ameriški predsednik, ki je organiziral kolesarske dirke

Objavljeno
09. maj 2019 09.05
Posodobljeno
09. maj 2019 09.05
Spomin na leto 1989 je med ljubitelji kolesarstva še dokaj svež. Še najbolj zato, ker se je tistega leta na dirki po Franciji zgodila najmanjša razlika med zmagovalcem in drugo uvrščenim. Po 21. dneh in po skoraj 4.000 prekolesarjenih kilometrih je bila med njima razlika zgolj 8 sekund.

Ameriške sanje

Na drugi strani sveta so intenzivno razmišljali, kako narediti kolesarsko dirko, ki bi bila večja od samega francoskega Toura! In to v najkrajšem možnem času.
Takrat še mladostni in zelo, zelo bogat Donald Trump je prišel na idejo, da bi naredili kolesarsko dirko, ki bi imela na začetku vsaj tako visok denarni sklad, kot ga ima francoski Tour, potem pa bi z leti ta sklad zrasel v take višave, da bi kolesarji hitro pozabili kdaj se vozi francoska pentlja. Donald Trump je bil namreč prepričan, da je Tour zato tako slovit, ker tam kolesarji zaslužijo največ. Tudi samo zgodovino se da kupiti, le denarni sklad dvignite v nebo, je govoril. Dirka po Franciji obstaja že od leta 1903 in do danes se jih je zvrstilo kar 105, samo med obema svetovnima vojnama so mirovala kolesa najboljših kolesarjev na svetu.

 
Dirka je dobila ime

Tour De Trump! Ko je Donald slišal, kakšno ime so predlagali za novo dirko, je zarobantil, da to je pa nemogoče, da bo medijsko likvidiran takoj, ko ime pride v javnost. Pa vendar je popustil in postal glavni sponzor, nekoliko mu je v pomoč priskočilo partnersko podjetje Packer. Tvoje ime, priimek, je tako močno v svetu, da bo to magnet in ne Tour De USA ali Tour de Jersey, kot so na začetku hoteli. Donald takrat  še ni vedel, da bo čez nekaj desetletij predsednik Združenih držav Amerike. Niti ni mogel vedeti, ker če je kaj sovražil, je bila to politika.

Nagradni sklad prve dirke leta 1989, ki je imela 10 etap in je potekala po Srednjeatlanskih državah znotraj območja ZDA, točneje med Novo Anglijo in državami Južnega Atlantika, je bil kar 250 tisoč ameriških dolarjev plus dodatnih 50 tisoč za zmagovalca, kot bonus. To pa je bilo že zelo blizu denarnemu skladu francoske pentlje. Zbralo se je nekaj vrhunskih kolesarjev, saj so bili prepričani, da nikjer drugje ne morejo zaslužiti toliko denarja za tako malo etap. Prvo dirko je zmagal Norvežan Dag Otto Lurittzen iz ameriškega moštva 7- eleven. Naslednje leto pa je zmagal odlični Mehičan, član slovitega evropskega moštva PDM. To, da je dirko dobil Mehičan, Donaldu ni bilo prav nič po godu in potem, ko je ugotovil, da sta obe dirki čisti finančni fijasko je svoje sponzorstvo in organizacijo preklical. Dirka se je preimenovala v Tour Du Pont in je tako skupaj z Trumpovim tourom preživela celih osem let. Zmagovalci so postali sama zveneča imena svetovnega kolesarstva kot so: Erik Breukink, Greg Lemond, Lance Armstrong je zmagal predzadnjo in zadnjo leta 1995 in 1996.

Donald Trump je v uradni izjavi dejal, da se umika iz kolesarstva zaradi finančnih težav svojega podjetja. Packer je vseskozi trdil, da je bil Trump izvrsten poslovni prijatelj, da je imel točno vizijo glede dirke, da pa so vsi skupaj imeli smolo, ker je v tistem obdobju imel prve resne finančne težave, probleme s takratno soprogo in škandale povezane s slavo cele družine.Foto: John Pierce Owner PhotoSport International. uk usa asia