Topilci maščob ali pokliči DNP za osmrtnico

Eloise Parry, Sarah Houston, Sean Cleathero, Deth Shipsey – to so imena dejanskih oseb, ki so v želji po izgubi maščobnih blazinic izgubile življenje. S tem so se uvrstile na seznam žrtev zloglasnega prehranskega dodatka 2,4-dinitrofenola oziroma DNP.
Fotografija: Verjetno splošnega odgovora na vprašanje, zakaj ljudje uživajo te strupe v želji po iluzijah, hitro ne bomo našli. Foto: Shutterstock 
Odpri galerijo
Verjetno splošnega odgovora na vprašanje, zakaj ljudje uživajo te strupe v želji po iluzijah, hitro ne bomo našli. Foto: Shutterstock 

DNP se je sprva uporabljal kot barvilo (tudi prah v kapsulah za hujšanje je izrazito tipične rumene barve) in je svojo prvo smrtno žrtev terjal že leta 1918, ko se je z njim na delovnem mestu zastrupil delavec v tovarni. To dobri dve desetletji kasneje ni preprečilo navdušenja ob odkritju Mauricea Tainterja s stanfordske univerze, da lahko uživanje DNP povzroči hitro in »varno« izgubo kilogramov. V začetnem valu navdušenja je bil DNP za nakup dostopen vsem, brez recepta.
Vrhunec priljubljenosti je dosegel predvsem med bodibilderji, ki so si želeli obdržati mišično maso ob hkratni izgubi maščevja. Nedvomno, DNP deluje – uporabniki so poročali o izgubi 1,5 kilograma na teden brez stranskih učinkov.
 

Odklop


Mehanizem je pravzaprav preprost, a izjemno učinkovit. Če gledamo telo kot celoto, DNP povzroči dvig bazalne presnove, približno 11 odstotkov na 100 mg DNP, in s tem večje »kurjenje« ogljikovih hidratov in maščob ter porabljanje uskladiščenih telesnih zalog. Ta sistemska slika je posledica delovanja DNP na celični ravni; bolj specifično, na mehanizem dihalne verige v mitohondrijih, ki je potreben za tvorbo energije v obliki energijsko bogatih ATP-molekul. V mitohondrijih DNP prepreči privzem fosfata, ki je ključni sestavni del za tvorbo ATP (adenozin trifostat).

Poleg tega ruši tudi membranske gradiente za tvorbo ATP. Posledica teh dveh mehanizmov je, da se procesi oksidacije hranil »odklopijo« od funkcije mitohondrijev, ki omogočajo izdelavo ATP. Zato učinkovine, ki delujejo na ta način, imenujejo tudi odklopniki dihalne verige. Tako se celice vztrajno trudijo proizvesti energijo v obliki ATP za številne znotrajcelične procese, a zaman. Kljub pomanjkanju ATP pa celični trud ni popolnoma jalov – tako kot vsako mehansko delo proizvede namreč veliko toplote. In ravno toplota je eden bolj opaznih učinkov DNP, ki pa je lahko smrtno nevaren. V prevelikih količinah lahko vodi do pregretja telesnega jedra in odpovedi termoregulacijskih mehanizmov. Ravno to se je dogodilo vsem žrtvam DNP. Pri večini je bila telesna temperatura ob smrti med 39 in 41 °C. Skratka, namesto energije za delovanje telesa se mitohondriji odklopijo in ustvarja se toplota

Vsekakor bi bilo bolje, da namesto uživanja odklopnikov le malo zmanjšamo kurjavo pozimi pa še privarčevali bomo. Foto: Shutterstock
Vsekakor bi bilo bolje, da namesto uživanja odklopnikov le malo zmanjšamo kurjavo pozimi pa še privarčevali bomo. Foto: Shutterstock


Odklopniki so smrtno nevarni


Ker je mehanizem njihovega delovanja tako nevaren, so se kljub začetni evforiji in trditvam o »varnosti« sredstva začela kopičiti poročila o stranskih učinkih. Sprva so opisovali učinke na oči, predvsem katarakto, nato pa so se začeli pojavljati primeri smrti zaradi pregretja.

DNP je bil zato že leta 1938 označen za »izjemno nevarnega in neprimernega za uživanje«. A čeprav je danes njegova toksičnost že dobro poznana, še vedno ostaja dostopen na spletu in pod različnimi imeni oglaševan kot učinkovito sredstvo za oblikovanje telesa. Kljub znanemu toksičnemu učinku je bilo v zadnjem desetletju zabeleženih celo največ primerov smrti kot posledica namernega zaužitja DNP.

Opozorila glede nevarnosti torej ne zaležejo. Ljudje še vedno uživajo tudi marsikatera druga sredstva za hujšanje in resnično se je treba vprašati, zakaj.

Zakaj so pripravljeni ogrožati svoje zdravje v imenu popularnega trenda hitrega in lahkega izgubljanja kilogramov?

 

Mraz kot nadomestek


Verjetno splošnega odgovora na vprašanje, zakaj ljudje uživajo te strupe v želji po iluzijah, hitro ne bomo našli. Lahko pa se ozremo na naše telo. Zanimivo je, da je v njem naravni odklopnik »termogenin«, ki deluje podobno kot DNP. Najdemo ga tudi v rjavem maščevju (predvsem dojenčkov). Njegova funkcija je, da pripomore k nastanku toplote in tako deluje kot mehanizem preprečevanja podhladitve. Z leti je rjavega maščevja sicer vse manj, a študije kažejo, da lahko izpostavitev hladnemu okolju pripomore k njegovi povečani aktivnosti, kar vključuje povišano bazalno presnovo kot pri DNP. Vsekakor bi bilo bolje, da namesto uživanja odklopnikov le malo zmanjšamo kurjavo pozimi pa še privarčevali bomo.


 

Komentarji: