Uživanje na kolesu prek meja

Kolesarke in kolesarji bolj ali manj že dobro poznamo lepote slovenskih kolesarskih prireditev, zato bomo danes razširili obzorje.
Fotografija: Eden prvih uveljavljenih ženskih kolesarskih dogodkov je Rapha Womens 100, ki na isti dan v letu spodbuja vse kolesarke, da na svojih cestah prekolesarijo sto kilometrov. Foto: Rapha
Odpri galerijo
Eden prvih uveljavljenih ženskih kolesarskih dogodkov je Rapha Womens 100, ki na isti dan v letu spodbuja vse kolesarke, da na svojih cestah prekolesarijo sto kilometrov. Foto: Rapha

Prepričana sem, da že veselo trenirate ter načrtujete, katerih kolesarskih dogodkov se boste letos udeležile. Ali bo to največja rekreativna kolesarska prireditev v Sloveniji, maraton Franja, mala Franja ali letos mogoče velika Franja, se boste podale na Maraton treh občin, na zahtevni in čudoviti Alpe Scott?

Kolesarke in kolesarji bolj ali manj že dobro poznamo lepote slovenskih kolesarskih prireditev, zato bomo danes razširili obzorja in pogledali, kaj se dogaja onkraj naših meja. Zakaj se letos za spremembo ne bi odpravile na kakšen eksotičen maraton ter združile prijetnega s koristnim, poletnega oddiha in kolesarjenja? Med pregledovanjem spleta sem našla kopico kolesarskih dogodkov, ki so pritegnili mojo pozornost. Nekateri slovijo po tradiciji, nekateri pa so preprosto zanimivi in mogoče enkrat v življenju vredni obiska.


 

Italija


Na prvem mestu je zloglasni Maratona dles Dolomites, ki poteka v Italijanskih Dolomitih. Na njem lahko osvojite čudovite prelaze, kot so Passo Campologno, Passo Pordoi, Passo Gardena, Passo Sella itd. v družbi 8500 kolesarjev. Maraton slovi po težavnosti in čudovitih razgledih. Izberete si lahko krajšo (Sellaronda Course), srednjo (Middle Course) in dolgo različico, imenovano Maratona, s kar 4200 višinskimi metri na razdalji 138 kilometrov. Kaj boste izbrale, je odvisno od vaše trenutne forme, na nobeni trasi pa ne boste prikrajšane za lepote kolesarjenja.

Če želite ubiti dve muhi na en mah ter na enem maratonu odpeljati dva izmed najlepših kolesarskih vzponov, Passo Stelvio in Passo Mortirolo, je Gran Fondo Stelvio Santini pravi naslov za vas. Poudariti velja, da ima omejeno število udeležencev, sprejmejo le 3500 kolesark in kolesarjev. Lepote prelazov v okolici Bormia lahko občudujete na krajši (60 kilometrov), srednji (137,9 kilometra) in daljši različici (150 kilometrov s 4000 višinskimi metri).

Maratona dles Dolomites
Maratona dles Dolomites


 

Francija


V Francoskih Alpah (Alpe d'Huez) poteka čudoviti maraton Le Marmotte Alps čez znamenite prelaze, ki jih radovedno spremljamo vsako leto na Dirki po Franciji. Na trasi, dolgi 170 kilometrov, se lahko skupaj s skoraj 10.000 kolesarji spopadete s Col du Glandon, Col du Telegraphe, Col du Galibier ter za veliki finale z vzponom na Alpe d'Huez. Ta maraton zahteva visoko stopnjo ne samo fizične, ampak tudi psihične pripravljenosti. Zaradi težavnosti pa je časovno omejen, in če v določenem času ne pridete do vznožja zaključnega vzpona na Alpe d'Huez, vas bo na cilj žal odpeljala »metla«. Metla v kolesarskem žargonu pomeni vozilo, ki med dirko pobira kolesarje, ki so bodisi omagali bodisi so odstopili z dirke iz katerega drugega razloga.



Za vse ljubitelje kolesarstva pa je na koledarju prireditev tudi čisto prava etapa Dirke po Franciji, maraton Etape du Tour v dolžini 169 kilometrov s 4200 višinskimi metri. Ker veliko profesionalnih kolesarjev uporablja zloglasno Stravo, amaterski pa pravzaprav vsi, se lahko na tem maratonu s kolesarji pro pelotona pomerite skoraj neposredno, in to kar na treh vzponih, Plateau des Glieres, Col de la Colombiere in Col de Romme.


Le Mermotte Alps
Le Mermotte Alps

 

 

Anglija


Če želite obiskati London, storite to konec julija, ko je na sporedu Prudential Ride London – Surrey. Gre za enega najštevilnejših kolesarskih dogodkov, saj se po londonskih ulicah in po trasi kolesarske dirke z olimpijskih iger leta 2012 požene več kot 20.000 navdušencev. Na tem maratonu vas torej ne bodo ovirali avtomobili, zna pa se vam zgoditi, da boste zaradi gneče morali stopiti s kolesa na znamenitem vzponu Box Hill.

Kolesarjenje po Londonu. Foto: Box Hill
Kolesarjenje po Londonu. Foto: Box Hill


 

Roza festivali


V zadnjem času postajajo zelo priljubljeni tudi kolesarski dogodki, namenjeni samo ženskam. Še vedno je namreč veliko ali bolje rečeno vedno več kolesark, ki si ne upajo ali ne želijo kolesariti ob boku moškim. Bodisi zato, ker se ne počutijo dovolj močne, bodisi zato, ker se jim njihova vožnja zdi prenevarna in preveč tekmovalna. Poleg tega je večina maratonov zaradi težavnosti nekako še vedno bolj primerna za moške in se jih udeleži le malo pogumnih kolesark. In čeprav se marsikomu takšno razločevanje med spoloma zdi »srednjeveško«, pa se nam puncam, ljubiteljicam specialk, zdi fino, da lahko pustimo za nekaj uric skrbi doma in za spremembo uživamo v istomisleči ženski družbi z vetrom v laseh.

Rapha Womens 100
Rapha Womens 100


Eden prvih uveljavljenih ženskih kolesarskih dogodkov je Rapha Womens 100, ki na isti dan v letu spodbuja vse kolesarke, da na svojih cestah prekolesarijo sto kilometrov. Bodisi same bodisi v skupini. Na njihovi spletni strani lahko vpišejo svoje prevožene kilometre in tako dobijo občutek pripadnosti skupini, tudi če so kolesarile same.

V Veliki Britaniji se je »prijel« kolesarkam namenjen maraton Ladies of the Lake v krajši in daljši različici s poudarkom na prijetni in netekmovalni atmosferi.

V bližini Nottinghama je start prikupnega ženskega maratona Two wheels and a piece of cake. Prekolesarite lahko krajšo, sredno in daljšo različico 112 kilometrov s 1000 višinskimi metri. Na cilju postrežejo z okusno domačo pito in kosilom.

Če se vam zahoče obiskati sončno Kalifornijo, pa storite to jeseni, v času eksotičnega ženskega kolesarskega dogodka California Girl Gran Fondo. Kot smo že navajene, v krajši, srednji in daljši različici.

Slovenske specialkarke. Foto: Marjetka Conradi
Slovenske specialkarke. Foto: Marjetka Conradi


 

Srečanje slovenskih specialkark


Na koncu pa seveda ne pozabite na naš domači, največji slovenski ženski kolesarski dogodek, tradicionalno srečanje slovenskih specialkark, je vedno okoli 16. junija z izhodiščem v Ljubljani v eni, stokilometrski različici. Vabljene vse ljubiteljice kolesarstva, specialk in vetra v laseh.

Nepozabnih 51 nasmehov na Bledu, na nekaj kremšnitne podlage Foto: Ahiv Slovenske Specialkarke
Nepozabnih 51 nasmehov na Bledu, na nekaj kremšnitne podlage Foto: Ahiv Slovenske Specialkarke

 

Preberite še:

Komentarji: