V iskanju novih Tadejev Pogačarjev

Državno prvenstvo za osnovnošolce: veselje do vrtenja.

Objavljeno
19. september 2019 12.19
Posodobljeno
19. september 2019 15.06
Zdaj morajo odrasli le še izgraditi primerne kolesarske steze in pasove, pa pazljivo voziti  povsod, kjer so na poti mladi kolesarji. Foto: D.A.
Kar 120 navdušenih mladih kolesarjev se je, navkljub mrzlemu, vetrovnemu in deževnemu vremenu, zbralo na Šolskem državnem prvenstvu v vožnji  na čas. Prišli so iz vse Slovenije, v glavnem pa od tam, kjer so dejavni kolesarski klubi, pa tudi nekateri otroci, ki se vozijo za svoje veselje.

Prireditev je bila v poligonu za varno vožnjo poleg klubskih prostorov KD Rog, pod Šmarno goro, tam, kjer poteka Rogova vadba za najmlajše, dokler niso zreli za varno vožnjo po cesti.

Na tem poligonu je začel s svojimi treningi tudi junak letošnje Dirke po Španiji, Vuelte, Tadej Pogačar. Glavni organizator tekmovanja je bil prav tisti, ki ga je odkril, trener Miha Koncilija.


Tekma, ki so jo vzorno pripravili še ostali predani člani KD Rog, je pokazala, da se za naraščaj ni bati, precej je bilo tudi deklic, kar dokazuje, da je kolesarstvo postalo zanimivo tudi za dekleta.

Eden izmed nastopajočih, enajstletni Brin iz Ljubljane, je v cilju povedal: « Moja prva tekma v cestnem kolesarstvu - Šolsko prvenstvo. Današnja tekma mi je bila izvrstna. Kljub dežju sem se dobro odrezal. Kolo mi je pri srcu že od 3. leta, specialka pa od lani. Specialko sem dobil tako, da je moja mami za abrahama dobila novo cestno profesionalno kolo, zato sem jaz prevzel njenega. Od takrat se vozim s kolesom ob vsaki priložnosti.


image
Otroci so tekmovali z različnimi kolesi in vsi na vso moč, z veliko dobe volje in vsakomur, ki bi bil poleg, bi morda šla ista misel skozi glavo kot je šla nam. Foto Primož Kališnik


Cestno kolesarstvo imam rad, ker je super šport. Še posebej pa zato, ker nadgrajuješ mišice na nogah, kar jaz, ki treniram košarko, še posebej potrebujem. Na dirko se nisem ravno veliko pripravljal. Enkrat sem šel na trening KK Rog, da bi si ogledal traso. Tekma je potekala tako kot kronometer. Vse se je štelo na čas. Vsi smo šli posebej tri kroge po 400 metrov in poskušali priti čim hitreje do končne črte. Bilo me je malo strah, ker je zjutraj deževalo, in sem razmišljal, kaj bi se zgodilo, če bi padel.  Še posebej všeč mi je bilo, ker sem progo kolesaril z mojim "bratrancem" Izakom  in "sestrično" Tinkaro. Ta tekma mi je bila zelo všeč, zato bi se je še kdaj udeležil.«image
Na tem poligonu je začel s svojimi treningi tudi junak letošnje Dirke Po Španiji, Vuelte, Tadej Pogačar. Foto Primož Kališnik


Otroci so tekmovali z različnimi kolesi in vsi na vso moč, z veliko dobre volje in vsakomur, ki bi bil poleg, bi morda šla ista misel skozi glavo, kot je šla nam: kolesarstvo je novo smučanje, slovenski nacionalni šport.
Zdaj morajo odrasli le še izgraditi primerne kolesarske steze in pasove, pa pazljivo voziti  povsod, kjer so na poti mladi kolesarji.
Zdaj je tudi pravi čas za nov slovenski prometni znak: otroci kolesarji na cesti.


image
Brin: ”Cestno kolesarstvo imam rad, ker je super šport.” Foto Primož Kališnik


image
Tekma, ki so jo vzorno pripravili še ostali predani člani KD Rog je pokazala, da se za naraščaj ni bati, precej je bilo tudi deklic, kar dokazuje, da je kolesarstvo postalo zanimivo tudi za dekleta. Foto Primož Kališnik