V spodnjem delu Soče več peš kot s čolni

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Kajakaši Balkan Rivers Tour 2 kljub velikim težavam preveslali Sočo.


Kampanjo »Z vesli proti jezovom« nadaljujejo v Črni gori. 

 

V štirih dneh je ekipa Balkan Rivers Tour skupaj s kajakaši iz osmih držav preveslala Sočo od izvira do izliva. Sproti so dokumentirali drastično spremembo, ki jo doživi reka Soča pred in po jezovih. Prva dva dneva so namreč veslači uživali v brzicah in divji vodi, medtem ko so zadnja dva dneva skorajda več hodili kot veslali, bodisi zaradi jezov, ki so jih morali zaobiti, bodisi zaradi izjemno nizkega vodostaja, saj je ponekod struga Soče skoraj povsem brez vode. 

ni podpisa
ni podpisa

Roku Rozmanu in ekipi BRT 2 se je veslanju na Soči vsak dan pridružilo okoli 35 kajakašev, 10 pa je preveslalo prav celo Sočo od izvira do izliva. Od začetka akcije v četrtek so preveslali 138 rečnih kilometrov, v spodnjem toku pa so se morali soočiti s kar sedmimi jezovi (3 velikimi in 4 manjšimi), ki niso neprehodni le za veslače, temveč tudi za soško postrv in druge migracijske vrste rib. Opozoriti na pregrade rek, ki onemogočajo migracije rečnih vrst in vplivajo na količino vode, je tudi prvi in osnovni namen projekta Balkan Rivers Tour.

»Veslanje po Soči je mnogim tujcem in lokalnim prebivalcem, ki so se nam pridružili, odprlo oči o škodljivosti jezov na naših rekah. Soča v zgornjem toku je nekaj najbolj imenitnega kar lahko doživiš kot ljubitelj narave, rek in vodnih športov. Spodnji tok, ki je pod velikim vplivom jezov in hidroelektrarn, pa zgleda kot nekakšna industrijska pokrajina, ki je skoraj popolnoma brez življenja. Videti takšno transformacijo reke in doživeti dva obraza, živega in mrtvega, je nekaj najbolj strašnega in dokončno ovrže prepričanje o `zeleni hidroenergiji,« je vtise strnil Rok Rozman, idejni vodja akcije Balkan Rivers Tour.

ni podpisa
ni podpisa

V nedeljo so kajakaši veslali do Isola della Cona, naravnega rezervata v Italiji, kjer se Soča izliva v Jadransko morje, kjer je bila organizirana tudi novinarska konferenca in dogodek za javnost. Problemi v spodnjem, italijanskem, toku Soče so predvsem v hydropeakingu (prehitrem izpuščanju vode iz hidroelektrarn, kar šokira ekosisteme in živa bitja), nespoštovanje minimalnega pretoka vode, preveliki pa so tudi odvzemi vode za namakanje. Velik problem za migracijo rib predstavlja tudi dejstvo, da na nobenem jezu na Soči ni prehodov za ribe, čeprav bi s tem veliko pripomogli k preživetju in zdravim populacijam soške postrvi, ambasadorke zdrave reke Soče.

»Reke ne poznajo meja in Slovenija in Italija morata narediti skupen načrt upravljanja reke Soče, da bi zagotovili preživetje ključnih ekosistemov in vrst, hkrati pa omogočili trajnosten razvoj za ljudi, ki živijo na tem območju. Za to bo potrebno več sodelovanja na vladnem nivoju, vključitev civilno-družbenih organizacij in interesov lokalnih skupnosti. V zadnjem delu veslanja po Soči smo videli kakšne vse težave se lahko pojavijo kot posledica zajezitev, eno večjih težav pa predstavlja neusklajeno izpuščanje vode iz hidroelektrarn, ki ogroža ne le naravo, temveč tudi ljudi, ki so na vodi in ob reki,« je opozorila Neža Posnjak iz WWF Adria.

ni podpisa
ni podpisa

Vsak dan so organizatorji kampanje BRT 2 v krajih ob Soči organizirali različne dogodke za javnost, od okroglih miz, filmskih večerov in koncertov, ki se jih je udeležilo preko 200 ljudi. Celoten program dogajanja lahko spremljate na: http://www.balkanriverstour.com/ in socialnih omrežjih Balkan Rivers Tour.


Rok Rozman,  Neža Posnjak,  Bojan Stojanović, Jan Pirnat

 


O BALKAN RIVERS TOUR-U
Ekipa Leeway Collective ustvarja in uresničuje svojo misijo ozaveščanja širše javnosti o pomenu prosto tekočih rek na sproščen in dostopen način, s katerim navdihujejo posameznike, da se zavzamejo za reke. Lani  začeta kampanja za ohranitev rek Balkanskega polotoka, ki je hitro prerasla v gibanje, se letos problematike loteva drugače. Lani so predstavili 23 rečnih odsekov, najbolj osupljivih in najbolj ogroženih, letos pa bodo pod drobnogled vzeli dve reki, od izvira do izliva. Zgodbo o Soči in Morači ter celoten program dogajanja lahko spremljate na: http://www.balkanriverstour.com/ in socialnih omrežjih Balkan Rivers Tour.

O WWF
WWF je ena največjih in najbolj spoštovanih neodvisnih organizacij za varstvo narave, ki s skoraj petimi milijoni privržencev in globalnim omrežjem deluje v več kot sto državah. Poslanstvo WWF je ustaviti degradacijo Zemljinega naravnega okolja in graditi prihodnost, v kateri ljudje živijo v sožitju z naravo skozi ohranjanje svetovne biotske raznovrstnosti, zagotavljanjem trajnostne uporabe obnovljivih naravnih virov in spodbujanjem zmanjševanja onesnaževanja ter potratne porabe. Za več informacij od delu WWF v regiji obiščite: http://adria.panda.org/sl/.

Več iz te teme:

Komentarji: