Vadbeni miti: Trening brez uteži in tek v višavah

Fotografija: Man running on beach at sunset
Odpri galerijo
Man running on beach at sunset

Vsak vadbeni načrt, prehrano pred in po vadbi, pripomočke, ki krajšajo čas med vadbo, kraj in čas aktivnosti in ostale dejavnike si posameznik izbere sam, zato vadbeni miti, ki smo jih v prejšnjih tednih razbili morda ne veljajo za vas, vsaj nekateri ne. Izpostavljamo tiste mite, ki so z dobrim marketingom prepričali uporabnika, da je to nekaj, kar nujno morajo vključiti v svoje življenje ali vadbo, da brez tega pač ne gre. Prihranite kakšen evro in kakšno uro časa za preživljanje z družino ali prijatelji, nekatere aktivnosti, ki so bolj kot ne potrata energije in časa pa opustite.

 

V prejšnjih tednih smo obdelali naslednje vadbene mite:

- Telefonski trener in sok za regeneracijo

- Masaža po vadbi in maščobe redijo

- Dolgotrajna vadba in energijske tablice

- Debeli podplati in psihološka priprava

- Dieta in visoko intenzivna vadba

Vadbeni mit 9: »Sem vzdržljivostni tekač, zato ne potrebujem vadbe z utežmi.«

Znanost pravi: »Večina tekaških poškodb je povezana z mišičnim nesorazmerjem,« pravi Bill Pierce, vodja oddelka za zdravstveno znanost na univerzi Furman. Dvigovanje uteži bo okrepilo vaše mišice pomembne za tek in vas obvarovalo pred številnimi tekaškimi poškodbami, ki bi jih sicer lahko utrpeli. Poleg tega vas bodo uteži naredile hitrejše. Norveška študija iz leta 2008 pravi, da so izkušeni tekači opravili štiri ponovitve težkih počepov 4-krat na teden in po dveh mesecih vadbe moči, so lahko na svojem anaerobnem pragu (na maksimumu) tekli neverjetnih 72 sekund več kot v obdobju pred vadbo moči. To je enako, kot če bi pet kilometrov pretekli debelo minuto hitreje.

Bradley Wiggins, profesionalni kolesar je poleti 2011 z dodatkom vadbe za moč v svoj režim treninga, hitro opazil spremembe na bolje. Naslednje leto je dobil Dirko po Franciji.

Ovržen ali ne: Tekaške treninge pomešajte z vadbo za moč, ki jo opravite dvakrat na teden. Nekaj počepov, sklec in skokov za boljšo pripravljenost in manjšo izpostavljenost poškodbam. Mišične mase brez dodatne prehrane ne boste dobili, zato naj vas ne skrbi, da boste tako izgubili tekaško telo in lahkotnost. Mit ovržen.

ni podpisa
ni podpisa

Vadbeni mit 10: »Treniram na višini, zato da bom na normalni nadmorski višini hitrejši.«

Znanost pravi: Regeneracija telesa visoko nad morjem je počasnejša kot v normalnih okoliščinah, zato vaši treningi na višini niso tako učinkoviti.  Brent Ruby, nekdanji tekač, je mnenja, da »je trening na višini le eden izmed trendov, ki pa v veliki večini primerov ne pripomore k boljši pripravljenosti. Obstaja veliko načinov, kako teči hitreje, trening na višini ni eden izmed njih.«

Ovržen ali ne: »Učinkovit trening na višini s kratkimi in intenzivnimi intervali ne prinaša morda nič drugega, kot morebitno psihološko prednost in še to le v primeru, da je naslednji tekaški praznik, ki se ga boste udeležili, na visoki nadmorski višini,« zaključuje Ruby. Mit ovržen.

Več iz te teme:

Komentarji: