Veliki test tekaških copat, 1.del

Višji cenovni razred
Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Slaba dva meseca je še do največje tekaške prireditve pri nas, Ljubljanskega maratona. Prav gotovo ste vsi tisti, ki se ga želite udeležiti, pridno vadili, kar pomeni, da se je v obratnem sorazmerju z vašo formo spreminjala tudi »forma« vaše tekaške obutve. Tiste, ki imajo tekaške copate v zadnjih izdihljajih in še kako kažejo pretečeno število kilometrov, v prihodnjih treh številkah Poleta čaka obsežna predstavitev preizkusa tekaških copat. Ne veste, kdaj je copate res treba zamenjati? Če ne prej, potem gotovo po 800 pretečenih kilometrih.

Maratonka in tekaška vaditeljica Anica Živko in tekaški trener Klemen Dolenc, on za preizkuse tekaških copat skrbi že od začetka, sta bila tista, ki sta se obutvi natančno posvetila in jo preizkusila. Prvi preizkus je bil že dolgo nazaj objavljen v Slovenskih novicah, potem pa so se preizkusi preselili v Polet, kjer jih objavljamo že dobrih deset let. Klemen, avtor besedila in gotovo Slovenec, ki je imel na nogah največ različne tekaške obutve pri nas, kot organizator tekaških prireditev z dvema desetletjema staža še kako dobro ve, kakšno obutev potrebujejo ljubiteljski tekači.

Kar zadeva preizkus, ni pomembnih novosti v primerjavi s tistim, kar smo počeli zadnjih deset let in več. To pomeni, da smo v njej veliko tekli na različnih podlagah. Obutev smo preizkušali v parku Tivoli in na atletskem stadionu ŽAK v Ljubljani, pa tudi na »klasičnem« testnem krogu v okolici Radovljice, kjer copatam ni bilo prizaneseno niti za trenutek

Test se ni osredotočil le na iskanje kakovosti copat in na to, za koga so najprimernejše, ampak tudi na to, za koga niso posamezni modeli. To je vsaj za nas še kako pomembno.

Izbor tekaške obutve je nastal v Hervisu. Za zaupanje se našemu največjemu trgovcu s športno opremo iskreno zahvaljujemo in prepričani smo, da bodo to znali ceniti tudi tekači.

1. MIZUNO WAVE ENIGMA 3

ni podpisa
ni podpisa

Cena: 174,99 evra
Teža moškega modela: 305 g
Zelo udoben moški tekaški model z odlično kombinacijo blaženja, odzivnosti in stabilnosti. Za to poskrbita plošča ParallelWave in blaženje AP+, razporejena po vsej dolžini podplata, zato model obdrži svojo obliko ves trening. Primeren je za vse teže tekačev in tekače z nevtralnim stopalnim lokom, tudi za tiste z manjšo stopnjo supinacije in pronacije, ki z njim lahko tečejo na vseh vrstah podlage.

2. ASICS GEL – NIMBUS 15

ni podpisa
ni podpisa

Cena: 169,99 evra
Teža moškega modela: 345 g
Model za tekače s klasičnim tekom in tiste z zmerno supinacijo. Odlikujejo ga udobnost, odlično blaženje, odzivnost in zračnost. Na gozdnih in travniških poteh omogoča dovolj stabilnosti. Za lahke in srednje težke tekače primeren tako za treninge kot tudi tekmovanja.
Ni primeren za težke tekače in tiste s širokim stopalom. 

3. MIZUNO WAVE RIDER

ni podpisa
ni podpisa

Cena: 144,99 evra
Teža moškega modela: 275 g
Teža ženskega modela: 245 g
Model je zelo odziven, ponuja dobro oporo in blaženje, zato daje dober občutek hitrosti in mehkobe. Je zelo zračen, kar preprečuje znojenje stopala in zato omogoča pravilno lego stopala v vseh delih tekaškega koraka.
Ni primeren za težke tekače in tekačice z močno pronacijo in za tek po neurejenih podlagah. 

4. MIZUNO WAVE SAYONARA

ni podpisa
ni podpisa

Cena: 129,99 evra
Teža moškega modela: 245 g
Teža ženskega modela: 220 g
Zelo lahek in odziven model, namenjen lažjim in srednje težkim tekačem z nevtralnim stopalnim lokom ter ozkimi in srednje širokimi stopali, predvsem za hitre treninge in tekmovanja. Posebno prilagojen sprednji del podplata omogoča zelo dober oprijem podplata z asfaltno ali tartansko podlago. Ni primeren za težke tekače in tekačice z močno pronacijo in za tek po slabše urejenih podlagah. 

5. ASICS GT – 2000

ni podpisa
ni podpisa

Cena: 139,99 evra
Teža moškega modela: 310 g
Teža ženskega modela: 270 g
Model je namenjen tekačem z močnejšo pronacijo in s klasičnim stopalnim lokom. Precej udoben in zračen, odlikuje ga močno »gel« blaženje. Za boljšo trdnost ima dodatek pod stopalnim lokom. Najboljši na trdih in urejenih podlagah. Primeren za vse teže tekačev in tekačic. Za večino rekreativnih tekačev in tekačic je prava kombinacija za trening in občasne tekmovalne teke.
Ni primeren za supinatorje. 

6. MIZUNO WAVE ULTIMA

ni podpisa
ni podpisa

Cena: 129,99 evra
Teža moškega modela: 295 g
Teža ženskega modela: 265 g
Zelo udoben model z odličnim blaženjem in dovolj stabilnosti, zato je primeren za vse tekače z nevtralnim stopalnim lokom in tudi za tiste z manjšo supinacijo ali pronacijo. Tek z njim bo v zadovoljstvo lahkim, srednje težkim in težkim tekačem, in to na vseh podlagah.

7. ASICS GEL – CUMULUS 15

ni podpisa
ni podpisa

Cena: 129,99 evra
Teža ženskega modela: 295 g
Zelo udoben, močno blažen model za srednje težke in težke tekačice z nevtralnim stopalnim lokom in tiste z zmerno supinacijo. Primeren za asfalt in makadam, na gozdnih in travniških poteh daje dovolj stabilnosti. Primeren za vsakdanji trening in tekmovanje.

8. ADIDAS SUPERNOVA SEQUENCE 6

ni podpisa
ni podpisa

Cena: 129,99 evra
Teža moškega modela: 333 g
Model za rekreativne tekače pronatorje in tiste z nevtralnim stopalnim lokom. Primeren za vse teže tekačev z ozkim ali sred­nje široko stopalom. Blaženje in stabilnost sta odlična na vseh podlagah.
Ni primeren za tekače s širokim stopalom.

Več iz te teme:

Komentarji: