Vse kar morate vedeti o otroških kolesih

Objavljeno
13. april 2019 09.04
Posodobljeno
13. april 2019 09.04
Izbira pravega otroškega kolesa je ravno tako pomembna, kot je pravilna izbira čevljev. Otrok gre s kolesom na cesto in če to ni pravilno izbrano, je zelo nevarno. Najprej kar moramo vedeti, je to, da izberemo pravo velikost kolesa glede na otrokovo višino. Prodajalci kolesa ločijo tudi glede na starost otroka, vendar je to bolj nenatančna opredelitev.


Najpomembnejše pri izbiri otroškega kolesa
V vsakem primeru je najbolje, da je pri nakupu kolesa otrok z vami. Kolo mora preizkusiti, ker le tako lahko ugotovimo, katero je ustrezno. Seveda tu ne gre za model ali znamko, gre predvsem za ustrezno velikost. Pri otrocih je ugotovitev pravšnje velikosti malce drugačna kot pri odraslih. Osnovno merilo se določi tako, da se otrok usede na sedež kolesa, ki mora biti spuščeno na najnižjo točko. Ko je sedež čisto spuščen in otrok lahko istočasno sedi na sedežu tako, da ima cela stopala na tleh potem je kolo zadosti veliko.

Otrok se mora v vsakem primeru najprej počutiti varno. Varno pa se počuti takrat, ko ve, da lahko v vsakem primeru z nogami seže do tal, ne da bi medtem imel kakršnekoli težave. Potem sedež dvigujemo po potrebi oziroma po temu kako otroku napreduje tehnika ali znanje vožnje. Če otrok ne more s celimi stopali do tal, ko sedi na sedežu je kolo preveliko. Žal starši največkrat pozabljajo, da otroci svojega prvega kolesa še ne obvladajo in zato »popuščajo«, češ važno je, da se saj s prsti ene noge lahko dotakne tal. To je napačno in nevarno razmišljanje!

 
Kakšna otroška kolesa poznamo
Otroška kolesa se začnejo s tricikli, ki imajo za sedežem teleskopsko palico, ki služi kot »daljinec« za starše. Napredek je tricikel brez daljinca. Zadnja leta je zelo priljubljeno kolo brez pedal oziroma »poganjavček«, ki so ga izumili kot nadomesetek pomožnih kolesc, ki se namestijo na kolo zaradi lažjega učenja vožnje. Strokovnjaki so ugotovili, da kolo s pomožnimi kolesci (ne tricikel ampak kolo, ki ima privijačena dva pomožna kolesca, ki pa nista vedno v stiku s površino) kvari pravilno rast otroške hrbtenice, ker se le ta pri učenje preveč nagiba na eno ali na drugo stran, torej ni naravnost. Sam se skoraj ne strinjam s tem, ker učenje s kolesci ne traja tako dolgo, da bi v tem času lahko prišlo do kakršnekoli okvare hrbtenice. In vendar zelo odobravam poganjavčka, ker je ugotovljeno, da otrok na njem neizmerno uživa in je prehod na pravo kolo (brez pomožnih kolesc) še toliko lažji.

  

Ločijo se po dimenziji koles v palcih oziroma colih
Začne se z 12 colskimi, ki je ponavadi opremljeno še s snemljivimi pomožnimi kolesci in je namenjeno otrokom med 3. in 4. letom starosti. Nadaljuje se s 16 colskimi, ki je namenjeno otrokom med 4. in 6 letom. To je velikost koles, ki so namenjena že tistim, ki obvladajo vožnjo brez pomoči pomožnih kolesc. Naslednja so 20 colska. Za lažjo predstavo so platišča oz. obročniki taka velikost, kot jih je imel, jih ima »pony« kolo. Kolo, ki se imenuje BMX ima prav tako 20 colska kolesa, vendar to kolo ne sodi med otroška kolesa! Danes pa so otroška 20 colska kolesa največkrat v obliki gorskih koles. Zadnja dimenzija, ki se mu še reče otroško kolo je 24 colsko kolo in so namenjeno otrokom od 7 do 9 leta. Seveda je starost pogojena z velikostjo otroka zato je vedno priporočljivo, da je otrok z vami, ko se odločate za nakup.

Ločijo se na dekliška in fantovska
Opaziti je, da naši kolesarski trgovci zelo pazijo na kvaliteto koles zato skoraj upam trditi, da boste pri specializiranih prodajalcih težko našli nekvalitetno kolo. Vsa kolesa, ki se dobijo na našem tržišču so tehnično brezhibna in so opremljena z vsemi dodatki, ki jih določa standard zato bodite pozorni pri nakupu rabljenega kolesa. Predlog je, da se pri nakupu rabljenega kolesa takoj odpravite v kolesarski servis, da kolo pregledajo, ugotovijo ali potrebuje temeljit servis ali je varno itn. Torej otroško kolo mora biti vedno brezhibno. Starše opozarjamo, da večkrat na leto kolo pregledajo, saj vemo, da otroci še nimajo ravno dovolj razvitega čuta za »ohranjevanje«.

 

12 colsko otroško kolo s pomožnima kolescema (12 col ali inč ali palec, je številka plaščev oz. obročnikov in ne okvirja)Sledi 16 colsko kolo

 

 

 

 20 colsko...

 

 

 

  

24 colsko otroško kolo je lahko že specialka

 26 colsko... vsa kolesa so lahko še brez opreme, saj otroci kolesarski izpit delajo šele v petem razredu odnovne šole. Do takrat pa ne smejo v "promet". 26 colsko gorsko kolo je sicer izumrlo, vendar ostala so nekatera, ki zdaj spadajo v kategorijo "otroških 26 colskih koles." Največkrat je zdaj tako, da so na vrsti kar že 27,5 colska kolesa z najmanjšo štvilko okvirja.