Predstavitvena informacija

Vse, kar morate vedeti o turnem smučanju

Objavljeno
12. marec 2019 07.03
Posodobljeno
12. marec 2019 07.03
Oglasno sporočilo
Oglasno sporočilo
Turno smučanje je disciplina, ki združuje hojo s smučmi in smučanje po neurejenem gorskem terenu. To je oblika rekreacije, pri kateri bi začetniki načeloma lahko uporabljali tudi alpsko smučarsko opremo, za zahtevnejšo turno smuko pa je potrebna posebna smučarska oprema, ki pa jo v veliki meri lahko uporabite tudi pri alpskem smučanju.

Razlike med alpskim in turnim smučanjem

Alpsko smučanje pomeni vožnjo po urejenih smučiščih, medtem ko turno smučanje vključuje in opredeljuje tudi hojo na smučeh in vožnjo po zahtevnejšem terenu, torej tudi izven urejenih smučišč. Dobro znanje alpskega smučanja je tako obvezen predpogoj za turno smuko, torej za varno gibanje v predalpskem in alpskem svetu, kjer je teren zaradi večje količine snega in neurejenih smučišč bistveno težje dostopen.

Turno smučanje po lahkih, zahtevnih in zelo zahtevnih terenih

Lahki tereni za turno smuko so nezahtevni z vidika orientacije, kar pomeni, da se raztezajo predvsem po gozdnih kolovozih in cestah. Vzponi na lahkih turnih smukah so blagi, spusti pa razmeroma nezahtevni.

Zahtevni tereni za turno smuko presenečajo z bolj strmimi pobočji, ki so pogosto speljani tudi izven planinskih poti. Od smučarja zahtevajo boljšo kondicijsko pripravljenost, dobro sposobnost orientacije in boljšo fizično pripravljenost. Pri vzponih je pogosto treba uporabiti srenače ali pa smuči zamenjati z derezami in s cepinom. Ker na določenih predelih preti tudi večja nevarnost proženja snežnih plazov, se je pred turnim smučanjem treba dobro seznaniti z aktualnimi vremenskimi razmerami.

Zelo zahtevni tereni za turno smučanje pa potekajo po strmih, izpostavljenih pobočjih, kjer je treba obvladati zelo zahtevno orientacijo. Za vzpon je nujna uporaba derez in cepina, pri spustu pa bo zagotovo treba vsaj občasno tudi sneti smuči. Na takšnih terenih mora biti smučar odlično fizično in psihično pripravljen, hkrati pa mora imeti tudi specifična gorniška znanja. 

Osnovna oprema za turno smučanje

Turne smuči za razliko od alpskih omogočajo gibanje po zasneženi pokrajini. Zagotavljajo lažje, hitrejše in bolj varno gibanje. Dolžina smuči se določi glede na telesno višino smučarja, ki naj bodo 10–12 cm krajše. Od alpskih smuči se razlikujejo predvsem po teži, saj so bistveno lažje, razlike so tudi v večjem stranskem loku, širini smuči pod čevljem, trdnosti in vzdolžnem loku.

Kože (psi) so najpomembnejši del opreme za turno smuko. Kože omogočajo hojo s smučmi navkreber. Kože nalepimo na drsno ploskev smuči s pomočjo posebnega lepila, ki se nahaja na hrbtni strani kože. Na drugi strani kože pa so kratke dlake obrnjene proti smeri hoje, s katerimi dosežemo trenje na podlago, kar zagotavlja gibanje v smeri naprej. Ime psi se je ohranilo še od prvotne različice kož, ki so bile izdelane iz tjulnjega krzna.

Čevlji za turno smuko morajo – za razliko od klasičnih neudobnih alpskih smučarskih čevljev – omogočati dolgotrajno hojo, hkrati pa morajo omogočati tudi varno smučanje. Čevelj za turno smuko mora biti lahek in topel. Čevelj za turno smuko je med hojo gibljiv v gležnju, med smučanjem pa ga je mogoče blokirati tako, da nudi optimalen kot in oporo za varno smuko. Od alpskih smučarskih čevljev se razlikujejo tudi po profiliranem gumiranem podplatu, ki ne drsi in omogoča relativno dobro hojo po snežni podlagi. Novejše čevlje odlikujeta tudi dobra toplotna izolacija in majhna teža.

Vezi so prav tako eden izmed najpomembnejših delov opreme, ker nam omogočajo hojo s smučmi.

Srenači so posebne dereze za smuči, ki omogočajo gibanje po trdem in zbitem snegu. Srenači niso zamenjava za dereze in cepin, saj se s srenači nikoli ne smemo gibati po ledu!

Palice zagotavljajo oporo pri vzpenjanju in vzdrževanje ravnotežja pri spustu. V večini primerov se uporabljajo dvodelne zložljive palice iz aluminijeve zlitine, za težje spuste pa so priporočene smučarske enodelne palice, saj so zanesljivejše.

Ne pozabite tudi na ustrezno varnostno čelado, ki vas bo v primeru padca obvarovala pred hujšimi poškodbami glave, in varovalna smučarska očala, ki ščitijo vaše oči pred škodljivimi sončnimi žarki in vam omogočajo boljši vid v različnih vremenskih razmerah. Čelado naj bi po priporočilih proizvajalcev zamenjali vsakih 5 let.

Ne pozabite na plazovni trojček (žolna, lopata in sonda)

V osnovno opremo za varno turno smuko spada še plazovni trojček, ki ga sestavljajo plazovna žolna, sonda in lopata. Obvezna je tudi gorniška oprema: alufolija, prva pomoč, čelna svetilka, čelada, rezervne rokavice in kapa, sončna očala, krema z zaščitnim faktorjem, piščalka in železna rezerva.

Da bo turna smuka zares varna, vsakih nekaj let posodobite smučarsko opremo in se pozanimajte o novostih na trgu, ki turno smuko naredijo še prijetnejšo in varnejšo. V Hervisovih prodajalnah vam bodo izkušeni prodajalci z veseljem svetovali pri izbiri in nakupu celotne opreme za turno smučanje.