Predstavitvena informacija

Vse, kar morate vedeti o zimskem pohodništvu

Pohodništvo ima pozimi poseben čar.

Objavljeno
25. november 2019 12.26
Posodobljeno
25. november 2019 13.31
FOTO: Hervis
Je odlična metoda za sprostitev in dobra priložnost, da tudi v tem letnem času poskrbite za gibanje v naravi. Seveda pa je potrebna dodatna previdnost, saj so zimske razmere nepredvidljive. Vsak varen vzpon se začne z dobro opremo, posebej namenjeno zimskemu pohodništvu. 

Obvezna oprema za vsak zimski vzpon je:
•    nepremočljiv nahrbtnik,
•    nepremočljiva pohodniška jakna,
•    nepremočljive hlače,
•    pohodni čevlji z derezami,
•    nepremočljive gamaše,
•    pohodniške palice,
•    kapa in rokavice,
•    spodnje perilo (spodnja majica, hlače) in
•    rezervno perilo.


Če želite to zimo tudi sami osvojiti svoj najljubši vrh, ne pozabite na tri zlata pravila zimskega pohodništva

image
FOTO: Hervis


Tri zlata pravila za varno in udobno zimsko pohodništvo

•    Oblecite se kot čebula
Skrivnost vsake prijetne športne dejavnosti pozimi se skriva v pravilni obleki. To pa še posebej velja za zimsko pohodništvo. Temperature pred vzponom so navadno občutno nižje kot po njem. Ob hitrem tempu hoje vam lahko kmalu postane vroče, ko pa osvojite vrh ali se ustavite za počitek, pa bo dobrodošla softshell jakna, parka, bunda ali druga nepremočljiva obleka. Izberite obleke, ki so posebej namenjene zimskim športnim aktivnostim, saj vam bodo omogočale optimalno udobje in dobro toplotno izoliranost

•    Ne pozabite na varovalno opremo
Zgolj nekaj povsem osnovnih pripomočkov lahko, če vaš izlet ne gre popolnoma po načrtih, močno olajša resnost položaja. Predlagamo vam, da se na pot vedno odpravite s kompasom, škatlo pripomočkov za prvo pomoč, z večnamenskim pripomočkom, kot je švicarski nož, zanesljivo naglavno lučjo in grelnimi blazinicami za roke. Če vas čaka daljši, zahtevnejši vzpon, naj vsaj en član vaše ekipe s seboj vzame tudi kompakten šotor. Ko ste prisiljeni prenočiti v gorah, vam to lahko silovito olajša situacijo in prepreči omrzline. 

•    S seboj vzemite izkušenega pohodnika
Zimsko pohodništvo v družbi dobrih prijateljev je ne samo zabavno, temveč tudi veliko bolj varno. Če ste začetnik, se na izlet vedno odpravite z izkušenim pohodnikom, ki vam lahko svetuje pri vzponu. Vsaj eno osebo, ki ostane doma, natančno obvestite o tem, kam se odpravljate in kakšen je vaš načrt poti. 

Bodite pripravljeni na to, da se obrnete
»Priti na vrh je zgolj poljubno, priti nazaj na start pa obvezno.«

Te besede je izjavil Ed Viesturs, eden najboljših pohodnikov vseh časov, ki je osvojil prav vse osemtisočake na svetu. Zima je tisti čas, ko je pohodništvo še posebej nepredvidljivo, zato se ob nevarnih razmerah raje takoj obrnite in začnite svoj spust

Ena najpogostejših napak pohodnikov začetnikov je, da se osredotočijo zgolj na osvojitev vrha hriba ali gore, pozabijo pa na to, da bodo potrebovali veliko energije tudi za spust.

Priporočljiva je investicija v KAKOVOSTNO opremo
Seznam opreme za zimsko pohodništvo je lahko precej dolg, zato vas morda privlači ideja, da bi kupili najcenejše izdelke ali uporabili celo vsakdanja zimska oblačila, ki jih že imate.

Še enkrat naj poudarimo, da je vsekakor priporočljiv nakup funkcionalne opreme, ki je namenjena zimskim športnim dejavnostim. Zgolj ta bo omogočila udobno in varno hojo. Kakovostna oprema vam bo služila leta in preživela desetine vzponov, prav tako pa je lahko večina opreme povsem uporabna tudi poleti

Če želite na enem mestu dostopati do vse opreme za pohodništvo, je najboljša izbira Hervisova skrbno izbrana kolekcija kakovostnih izdelkov za varen in prijeten vzpon. 

Za konec pa ne pozabite – gore se ne bodo nikamor premaknile, zato ob nepredvidljivih, nevarnih razmerah ne silite v hrib in raje počakajte na boljše vremenske razmere