Waii – neopren, ki diha

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Že pred letom smo dobili v preizkus posebne neoprenske hlače in brezrokavnik, izdelka, ki sta nas med vsemi preizkušenimi izdelki v zadnjih letih (če govorimo o večuporabnosti) navdušila kot le malo preizkušenega. V hlačah in brezrokavniku smo tekli, kolesarili, tekli na smučeh, šli v hribe, jadrali in celo plavali.

Proizvajalec: hlače in brezrokavnik Waii so plod večletnega razvoja in sodelovanja z vrhunskimi športniki. Oba izdelka sta razvita, oblikovana in narejena v Sloveniji iz posebej pripravljenega neoprena debeline 1,5 milimetra in z zračnimi prehodi, to je štirimilimetrskimi luknjicami. Material aiprene ohranja telesno temperaturo, jo zadržuje in jo celo nekoliko poveča (do tri stopinje) brez dodatnega znojenja. Perforirana struktura omogoča oddajanje vode ali znoja iz telesa, tako da je koža suha in mehka tkiva ohranjajo toploto.

Kompresijski učinek po površini hlač podpira stabilnost medenice ter mišične kontrakcije glutealnih in stegenskih mišic, ohranjanje toplote mišic pa omogoča njihovo dobro prekrvavitev in jih varuje pred mikropoškodbami in krči.

Namenjena sta športnim panogam, pri katerih je več prekinitev aktivnosti (ekip­ni športi), pa tudi rekreativnim športom na prostem. V hladnejših mesecih je še posebno priporočljiva uporaba pri športih, pri katerih je pomembno ohranjanje toplote tkiv (smučanje, smučarski teki, kolesarjenje).

Polet: ker neopren diha in je neprepihljiv, smo ga uporabljali jeseni, pozimi in kar dolgo spomladi za tek, tek na smučeh, kolesarjenje in celo za jadranje. Pri aerobni vadbi je bilo dovolj, da smo čez neopren nadeli le tekaško ali kolesarsko jakno, saj se pri gibanju telo ogreje in vadba je užitek! Naj dodamo, da pod hlačami pri kolesarjenju nismo imeli kolesarskega vložka, a nas neopren ni nikoli niti malo ožulil. Ker smo zmrzljivi, smo v hlačah in brezrokavniku tudi plavali v bazenu in toplota je bila stalna. No, predvsem smo vadili zunaj, v mrazu in tudi dežju, in bili navdušeni. Ne prepiha nas, klub oprijemu z dihanjem ni težav, in vsi, ki ne marajo večslojnega oblačanja med vadbo, bodo zadovoljni. Vendar pozor! Vse je prima, dokler se ne ustavimo. Ker se pod neoprenom znojimo, nas bo v hladnem vremenu kmalu zazeblo, saj se neopren na telesu ne suši. To je lahko nevarno za zdravje. Zato se je po intenzivni vadbi treba takoj preobleči, tudi če pod neoprenom nosimo tanko mrežasto majico. Take so rekreativne izkušnje, v vrhunskem športu pa neoprenske hlače pomenijo, da je telo ves čas ogreto, tudi takrat, ko med igro ali vadbo počivamo.

Izbor je nastal v uredništvu, objava ni bila naročena ali plačana.

Več iz te teme:

Komentarji: