Z meditacijo do lajšanja bolečin v hrbtenici

Objavljeno
08. november 2018 07.11
Posodobljeno
08. november 2018 07.11
Uredništvo, po STA
Uredništvo, po STA
Znanstveniki so ugotovili, da imata meditacija in kognitivno vedenjska terapija koristne učinke pri lajšanju bolečin v hrbtenici. Pri bolnikih so po 26 tednih zdravljenja s takšno terapijo ali zmanjševanjem stresa in jogo v primerjavi z običajnim zdravljenjem opazili klinično pomembno izboljšanje zdravstvenega stanja.

Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP so pri zdravljenju z metodo zmanjševanja stresa in jogo zabeležili 61-odstotno izboljšanje, pri kognitivno vedenjski terapiji 58-odstotno, pri zdravljenju z običajnimi medicinskimi postopki pa 44-odstotno izboljšanje.

Študija, ki jo je objavilo Ameriško zdravniško združenje (JAMA), je vključevala 342 bolnikov, starih med 20 in 70 let, ki so v povprečju sedem let trpeli zaradi bolečin v nižjem predelu hrbtenice.

Naključno izbrano tretjino sodelujočih so zdravili z metodo zmanjševanja stresa in jogo, drugo tretjino s kognitivno vedenjsko terapijo, tretjo pa s protibolečinskimi zdravili. Kognitivno vedenjska terapija sicer pomaga prepoznati in odpraviti slabe vedenjske vzorce in negativne misli.

"Čeprav je razumevanje specifičnosti učinkov zdravljenja, mehanizmov delovanja in vloge posrednikov za raziskovalce velikega pomena, za veliko zdravnikov in njihovih bolnikov ostaja izključno akademskega značaja," so še navedli raziskovalci.