Za varno obiskovanje hribov

Objavljeno
18. junij 2019 07.06
Posodobljeno
18. junij 2019 07.06
Jure Vajs, alpinist in gorski reševalec
Jure Vajs, alpinist in gorski reševalec
Sneg se počasi umika z najvišjih vrhov mi pa vstopamo v novo planinsko sezono. Za varno in prijetno doživljanje gorskega sveta bomo poleg primerne obutve potrebovali še ostalo ustrezno opremo. Le-to v grobem delimo na osebno (oblačila in obutev), zaščitno, tehnično in ostalo. Kaj bomo vzeli s seboj se odločimo v skladu z zahtevnostjo našega cilja in razmerami na poti.

Širši seznamk pa mora poleg hrane in pijače vsebovati naslednjo opremo:
Oblačila in obutev: pohodni čevlji, nogavice, spodnje perilo, dolge pohodne hlače, aktivne športne majice z dolgim in kratkim rokavom, flis, gore-tex jakna, topla kapa in rokavice.
Zaščitna oprema: prva pomoč, čelada, zaščitna aluminijasta folija, čelna svetilka,  sončna očala, zaščitna krema, večnamenski nož.
Tehnična oprema: nahrbtnik s prostornino 35-40 litrov, pohodne palice, plezalni pas, samovarovalni komplet, dereze, cepin, kompas, čelna svetilka, GPS.
Ostala oprema: mobilni telefon, zemljevid, fotoaparat.

Še nekaj nasvetov. preden se odpravimo na turo:
- predhodno se pozanimajmo o razmerah na načrtovani poti, vremenski napovedi, zahtevnosti poti, možnostih umika, če gre kaj narobe. Zavedajmo se, da bomo tudi v poletnih mesecih naleteli na strma snežišča, ki jih bomo varno lahko prečkali le z derezami in cepinom;
- ocenimo ali smo turi dorasli, ali imamo potrebno opremo in znanje uporabe le te (poznamo npr. tehniko zaustavljanja s cepinom v primeru zdrsa, uporabo samovarovalnega kompleta ipd.), smo dovolj fizično in psihično pripravljeni in izkušeni?
- priporočljivo je, da naše cilje sporočimo najbližjim in jih med samo turo ne spreminjamo, vpisujmo se v vpisne knjige- le tako nas bodo gorski reševalci v primeru nesreče hitro našli;
- kljub temu, da je v gorskem svetu zelo lepo biti sam, je priporočljivo, da se na ture odpravljamo v družbi;
- tudi v vročem dnevu sredi poletja s seboj vzemimo, topla oblačila (tudi kapo in rokavice!)
- v gore pojdimo v družbi- v primeru kakršnih koli nevšečnosti, bomo težave lažje reševali.
V primeru nesreče:
- v primeru nesreče pokličimo številko 112, zavarujmo sebe in druge, nudimo prvo pomoč ter počakajmo na prihod gorskih reševalcev,
- v primeru helikopterskega reševanja in naše prisotnosti v bližini nesreče poskrbimo, da ustrezno zavarujemo (fiksiramo) vse predmete, ki bi jih piš helikopterja lahko dvignil v zrak. Zavarujmo sebe in počakajmo, da helikopter odleti in šele nato nadaljujmo z gibanjem. To je pomembno zlasti, če se nahajamo nad helikopterjem- takrat naše gibanje lahko sproži kamen, ki bi lahko usodno poškodoval rotor helikopterja.
- če potrebujemo pomoč, dvignimo roki v mednarodni znak »Y« kot »YES«, kar pomeni »DA potrebujem pomoč«  oz. v »N« kot »NO« kar pomeni »NE potrebujem pomoči«. Posadki helikopterja z rokami lahko nakažemo smer nesreče v kolikor vemo, kje se je zgodila, nikakor pa ne mahajmo po nepotrebnem, saj množično mahanje otežuje lociranje ponesrečenca.
- priporočljivo je, da se o ravnanju v primeru nesreče predhodno podučimo na straneh GRZS ali tečajih različnih izvajalcev.

 

Dobro je vedeti, helikoptersko reševanje
Potebujete pomoč?
Znak DA: dvignemo široko razprti roki
Znak NE: eno roko dvignemo pod kotom, drugo pot istim kotom spustimo