Za varno obiskovanje hribov

Nasveti Poletovega preskuševalca pohodne opreme, Jureta Vajsa, tudi gorskega reševalca.

Objavljeno
02. julij 2019 10.17
Posodobljeno
02. julij 2019 10.23
GORE Foto Delo
Jure Vajs
Jure Vajs
Sneg se počasi umika z najvišjih vrhov mi pa vstopamo v novo planinsko sezono. Za varno in prijetno doživljanje gorskega sveta bomo poleg primerne obutve potrebovali še ostalo ustrezno opremo. Le-to v grobem delimo na osebno (oblačila in obutev), zaščitno, tehnično in ostalo. Kaj bomo vzeli s seboj se odločimo v skladu z zahtevnostjo našega cilja in razmerami na poti.
Širši seznamk pa mora poleg hrane in pijače vsebovati naslednjo opremo:
Oblačila in obutev: pohodni čevlji, nogavice, spodnje perilo, dolge pohodne hlače, aktivne športne majice z dolgim in kratkim rokavom, flis, gore-tex jakna, topla kapa in rokavice.
Zaščitna oprema: prva pomoč, čelada, zaščitna aluminijasta folija, čelna svetilka,  sončna očala, zaščitna krema, večnamenski nož.
Tehnična oprema: nahrbtnik s prostornino 35-40 litrov, pohodne palice, plezalni pas, samovarovalni komplet, dereze, cepin, kompas, čelna svetilka, GPS.
Ostala oprema: mobilni telefon, zemljevid, fotoaparat.
Še nekaj nasvetov. preden se odpravimo na turo:
- predhodno se pozanimajmo o razmerah na načrtovani poti, vremenski napovedi, zahtevnosti poti, možnostih umika, če gre kaj narobe. Zavedajmo se, da bomo tudi v poletnih mesecih naleteli na strma snežišča, ki jih bomo varno lahko prečkali le z derezami in cepinom;
- ocenimo ali smo turi dorasli, ali imamo potrebno opremo in znanje uporabe le te (poznamo npr. tehniko zaustavljanja s cepinom v primeru zdrsa, uporabo samovarovalnega kompleta ipd.), smo dovolj fizično in psihično pripravljeni in izkušeni?
- priporočljivo je, da naše cilje sporočimo najbližjim in jih med samo turo ne spreminjamo, vpisujmo se v vpisne knjige- le tako nas bodo gorski reševalci v primeru nesreče hitro našli;
- kljub temu, da je v gorskem svetu zelo lepo biti sam, je priporočljivo, da se na ture odpravljamo v družbi;
- tudi v vročem dnevu sredi poletja s seboj vzemimo, topla oblačila (tudi kapo in rokavice!)
- v gore pojdimo v družbi- v primeru kakršnih koli nevšečnosti, bomo težave lažje reševali.
V primeru nesreče:
- v primeru nesreče pokličimo številko 112, zavarujmo sebe in druge, nudimo prvo pomoč ter počakajmo na prihod gorskih reševalcev,
- v primeru helikopterskega reševanja in naše prisotnosti v bližini nesreče poskrbimo, da ustrezno zavarujemo (fiksiramo) vse predmete, ki bi jih piš helikopterja lahko dvignil v zrak. Zavarujmo sebe in počakajmo, da helikopter odleti in šele nato nadaljujmo z gibanjem. To je pomembno zlasti, če se nahajamo nad helikopterjem- takrat naše gibanje lahko sproži kamen, ki bi lahko usodno poškodoval rotor helikopterja.
- če potrebujemo pomoč, dvignimo roki v mednarodni znak »Y« kot »YES«, kar pomeni »DA potrebujem pomoč«  oz. v »N« kot »NO« kar pomeni »NE potrebujem pomoči«. Posadki helikopterja z rokami lahko nakažemo smer nesreče v kolikor vemo, kje se je zgodila, nikakor pa ne mahajmo po nepotrebnem, saj množično mahanje otežuje lociranje ponesrečenca.
- priporočljivo je, da se o ravnanju v primeru nesreče predhodno podučimo na straneh GRZS ali tečajih različnih izvajalcev.

Dobro je vedeti, helikoptersko reševanje
Potebujete pomoč?
Znak DA: dvignemo široko razprti roki
Znak NE: eno roko dvignemo pod kotom, drugo pot istim kotom spustimo