Predstavitvena informacija

Začenja se sezona zimskih športov. Imate vse, kar potrebujete?

Objavljeno
09. december 2018 10.12
Posodobljeno
09. december 2018 10.12
Oglasno sporočilo
Oglasno sporočilo
S temperaturami, ki se vedno bolj približujejo ledišču, mnogi že nestrpno pričakujemo naslednjo tekmo zimske športne sezone. Delno zato, ker uživamo v televizijskih prenosih alpskega smučanja in smučarskih skokov, še bolj pa zato, ker to pomeni, da se lahko v različnih športih na snegu in ledu preizkusimo tudi sami.

Da konec sezone ne bomo obujali spominov le na sankanje s kolegi na bližnjem hribu, si poglejte nekaj predlogov zimskih športov, ki se jih lahko lotite to sezono.


V katerem taboru ste: smučanje ali bordanje?

Preden se odpravite na svoje najljubše smučišče, si morate zagotoviti vso potrebno opremo. Če smučate, pri izbiri smuči upoštevajte svojo višino in težo, pa tudi svojo spretnost na smučeh. Za začetnike so priporočljive krajše smuči, ki jih je lažje upravljati, medtem ko lahko izkušeni rekreativci posežejo po daljših smučeh, ki omogočanje doseganje višjih hitrosti ob spustu.
Smuči se razlikujejo tudi po trdoti, ki pomembno vpliva na upravljanje smučke. Trde smuči zahtevajo dobro pripravljenost in nekaj smučarskih izkušenj, začetnikom pa se priporočajo mehkejše smuči, ki se jih lažje upravlja. Pozorni morate biti še na radij zavoja, ki ga lahko dosežejo izbrane smuči. Ta je zelo pomemben za tehniko smučanja, smuči z manjšim radijem pa smučarjem omogočajo krajše zavoje. Za udobno smučanje ne smete pozabiti še na primerne smučarske čevlje.


Podobno velja tudi za izbor opreme za deskanje na snegu. Pri izbiri borda ali deske je pomembna širina in trdota, pazljiv pa je treba biti tudi pri izbiri vezi in čevljev. Vezi so tiste, ki prenašajo silo na rob borda, zato je pomembno, da so prave velikosti in kompatibilne z izbranimi čevlji.


Ne pozabite še na dodatno opremo

Športne aktivnosti na snegu zahtevajo veliko opreme, ki jo je treba skrbno in pazljivo izbrati. Poleg osnovne opreme, kot so omenjene smuči, smučarski čevlji in vezi, so zelo pomembni še smučarska čelada, očala in pa smučarske palice.
Posebno skrb je treba nameniti tudi izbiri primernih oblačil za na sneg – ta morajo nujno biti vodoodporna in dovolj široka ter udobna za vse vaše snežne vragolije.
Kaj pa turno smučanje?

Turno smučanje je vse bolj razširjeno pri rekreativcih, ki uživajo v zimskih športih. In kako ne bi bilo, saj združuje najboljše dele pohodništva in alpskega smučanja. Glavna razlika v primerjavi z običajnim smučanjem je, da vas do vrha spusta ne pelje žičnica, temveč se nanj povzpnete s plezanjem, pri čemer se zanašate zgolj na lastno moč.
Če se nameravate to sezono preizkusiti v turnem smučanju, vam ponujamo nekaj nasvetov za izbiro ustrezne opreme. Za začetek se morate zavedati, da je turno smučanje sicer zanimiva, ampak tudi zelo zahtevna disciplina, za katero je nujna dobra kondicijska priprava. Čeprav se lahko za turno smučanje uporabljajo tudi navadne smuči za alpsko smučanje, je priporočljivo, da imate za takšne spuste posebne turne smuči. Te obstajajo v različnih dolžinah, najbolj pogoste pa so krajše, ki omogočajo lažje manevriranje, težje pa na njih ohranjamo ravnotežje. V primerjavi z običajnimi smučmi jih najlažje prepoznamo po luknji na vrhu, ki služi za lažjo nošnjo smuči pri povzpenjanju na vrh spusta.
Pri turnem smučanju je nepogrešljiv del opreme še koža, ki preprečuje drsenje smuči ob hoji navzgor. Koža ima edinstveno lastnost, da v eno smer drsi, v drugo pa ne, saj se dlaka zatika v sneg in povzroča trenje. Moderne kože imajo na eni strani nekakšno dlako, na drugi pa lepilo, ki se pritrdi na drsno površino smuči in vam tako omogoča hojo navzgor.