Zadnji napotki pred zgodovinsko polovičko v Istri

Objavljeno
19. september 2018 12.09
Posodobljeno
19. september 2018 12.09
Klemen Laurenčak
Klemen Laurenčak
Na startu bo 1400 nastopajočih, med njimi bo 219 Slovencev in Slovenk tekmovalo v individualni preizkušnji pa še okoli 90 v štafetah.

Le še nekaj dni nas loči od prvega uradnega ironmanskega tekmovanja v Sloveniji. Tekmovanja na polovični razdalji so že bila organizirana v več krajih in so navadno tudi dokaj dobro obiskana, se bo pa prihodnji vikend zgodil največji triatlon v Sloveniji. Napetost med triatlonci zagotovo raste, saj je veliko takšnih, ki se bodo polovičke lotili prvič. Verjetno bo za koga to tudi prvi triatlon. Vse pa zanesljivo čaka nepozabna izkušnja na Obali in v njenem zaledju.


Treninga je konec
V zadnjih dneh se morate dobro spočiti, pripraviti opremo, na servis peljati kolo, narediti načrt za prehrano pred tekmo, med njo in po njej ter podobne stvari. Z nekaj kratkimi, malce intezivnejšimi treningi lahko pričakate prihajajočo nedeljo. Predvsem ne smete več trenirati preveč obsežno, kajti napaka bi bila, če bi prišli na startno črto utrujeni od treninga.
Vsi, ki se polovičke lotevate prvič, se morate pripraviti na zahtevno logistiko, ki je še ne poznate.

O tekmovanju po logistični plati
Aktivnosti se bodo za vas začele že dan ali dva prej, ko se je treba registrirati ter se udeležiti uradnega sestanka (briefing), na katerem bodo organizatorji razložili vse podrobnosti tekmovanja.

Plavanje: zaupajte vase
Preizkušnja bo za nekatere dolga dobre štiri ure, za druge pa celo sedem ur ali več, odvisno predvsem od telesne pripravljenosti in dnevnega razpoloženja. Če padete v gnečo, plavajte tako, da ne ovirate drugih in se počasi prebijte iz skupine na rob, kjer boste lahko plavali neovirano. Ena najslabših možnosti je, da se v gneči ustavite, kajti zelo verjetno vas bodo plavalci, ki so za vami »povozili«. Na plavalnem delu morate zaupati v svoje sposobnosti in se brez dvomov lotiti preizkušnje.

Foto Tim Chong Reuters


Kolo: ne začnite prehitro
V menjalnem prostoru poskušajte hitro opraviti s preoblačenjem (najbolje je, da imate triatlonski dres in večina preoblačenja za kolo in tek odpade) ter se čim prej lotite kolesarskega dela. Ne pozabite natakniti pasu s številko. Najprej bodite pozorni, da ne boste prehitro zajahali kolesa. Na koncu menjalnega prostora bo narisana črta, ki ji pravimo »mount line. To je črta, ki označuje, do kod morate kolo pripeljati peš, ko jo preidete, lahko greste na kolo. V prvih kilometrih preizkušnje morate biti pozorni, da vas ne poneseta evforija in adrenalin. Kolesarskega dela se morate lotiti kontrolirano. To lahko storite na več načinov. Lahko uporabljate merilnik srčnega utripa, števec na kolesu ali merilnik moči.  Za kolesarki del morate imeti načrt vnosa tekočine in hrane. Točno morate vedeti, koliko tekočine boste popili in kje boste pojedli gel ali ploščico.

Tek: spreminjanje ritma je slabo
Ko boste prišli do druge menjave, bo podobno kot na začetku kolesarskega dela. Pred črto »dismount line« morate sestopiti s kolesa, teči po vrečko, se preobleči in odhiteti na tek. V vrečko boste verjetno spravili ploščico ali  energijski gel, ki ga lahko držite v roki in ga imate na voljo takoj, ko ga potrebujete. Tekaškega dela se lotite v ritmu, ki ste ga predvideli za ta del preizkušnje. Zadnji kilometri bodo zagotovo zahtevni. Lagali bi, če bi rekli, da ne bodo. Takrat boste šli globlje vase, se izprašali, zakaj to počnete in ugotovili, da je bila odločitev o udeležbi vaša, da je to vaš projekt, ki ga morate dokončati. Vsi gledalci in organizatorji vas bodo spodbujali, da to tudi naredite.


Ko boste prečkali ciljno črto, bo to zagotovo eden bolj čustvenih trenutkov vikenda, sploh če boste s polovičko opravili prvič. Če boste še pol ure prej preklinjali tistega, ki vas je prepričal, da pojdite, boste po desetih minutah v cilju že iskali datum za prihodnje leto. Ali pa celo kakšen bolj drzen projekt. Želim vam uspešno dirko brez zapletov. Naj bo vikend rezerviran za užitke.


Del Klemnovega članka iz septembrskega Poleta.