Zakaj si kolesarji brijejo noge?

Objavljeno
28. marec 2018 12.03
Posodobljeno
28. marec 2018 12.03
Miroslav Braco Cvjetičanin
Miroslav Braco Cvjetičanin
Za kolesarke vemo zakaj? Moški? Vprašanje staro, kot so stare kolesarke dirke. Med kolesarji je ta debata tako pogosta, kot je pogosta o pomladi in začetku poganjalne sezone.


Zakaj?
Ker so kolesarji take mevže, da so si sposobni obriti nogi in se še tri tedne boriti za majico roza barve? Da. Noben šport ni tako poženščen kot je kolesarstvo. Vse dokler ne postanete kolesar in začnete »scati« kri in znoj in pljuvati dušo, ignorirati srčne bolečine, upepelitev mišic, žar na stegnih in hrbtenjačne krče in mrtvilo možgan… Vse to je kolesarstvo.
Kolesar si noge obrije zato, ker kratke oprijete lajkraste hlače zelo tesno objamejo stegno in s tem objemom postavijo dlake, dolge dlake, kocine v izpostavljen položaj. Ko moški (ali ženska) obleče oprijete kratke hlače čez kosmati nogi, potem je videti res… res… res… istospolno usmerjeni ljudje imajo krasen opis: Not sexy!! Not sexy, at all… Seks pa je v športu in rekreaciji zelo pomembna postavka. Zakaj pa hočemo biti fit in uspešni, če pa ne zato, da bomo všečni tistemu, ki ga hočemo »pod seboj«. Če nosimo kratke hlače in te niso oprijete, nas kocine sploh ne motijo, kajne? Ste to opazili? Če nosimo oprijete pa samo preverjamo, če na zadku ni slučajno še kaka luknjica skozi katero bi lahko potegnili špiralni repek.

 
In ravno zato najverjetneje kolesarji brijejo nogici. Pomembno je tudi vedeti, kateri kolesarji si jih brijejo. Tekmovalci zagotovo. Rekreativci? Zagotovo tisti, ki si radi ob vikendih pripnejo startno številko. Tudi tisti, ki ne radi tekmujejo, so pa zelo radi na las, kocino ali dlako podobni tistim, ki tekmujejo. Strokovnjaki pravijo, da je britje nog enako pomembno, kot nošenje kolesarskih čevljev in kolesarskih oblačil. Gre za folkloro in obvezno »opremo« hkrati. To je dobra razlaga. Kolesar s kosmatima nogama je tak, kot kolesar v supergah, torej brez kolesarskih čevljev. Vendar, kako naj si dober kolesar, odličen rekreativni kolesar, ki je povrhu tega še uspešen delavec, inteligenten človek z resno službo, žensko, ki ve kaj hoče od njega, s kupom otrok… obrije nogi? Si predstavljate, da imate šefa, ki si brije nogi? Predsednika uprave? Zdravnika? Odvetnika? Ah, ti nas ne morejo presenetiti… Predsednika vlade? Župana? Soseda? Ljubimca? Da, ljubimca, ki ima bolj gladki nogi, kot pa ve, ki ste ravno oblekle najnovejše štrumpantle?

 
Kolesar si noge brije, ker to počnejo vsi kolesarji in se ne sprašuje zakaj. Celo fino se jim zdi, ker so na ta način približek tistim s televizije. Brije si jih zato, ker so masaže prijetnejše? Kateri rekreativni kolesar pa hodi na masaže?  Kateri športniki pa nimajo masaž? Za maserje je še huje, če kolesar ni sveže obrit! Lažje je masirati kosmati nogi, kot pa z dnevoma »staro brado«. Brijejo jih zaradi obližev, ki jih nalepijo čez rane v primeru padcev? Kolesar še najmanjkrat poškoduje kožo na nogi! Rokometaši, odbojkaši, košarkarji se stalno drgnejo po parketu in so stalno podrajsani…pa ne brijejo nog. Estetika? Debelušen, v letih, rekreativni kolesar z obritima nogama, je verjetno najbolj odvratno bitje na svetu!?


Torej, pravi razlog?
Odgovor je precej bolj navaden. Nekoč pred davnimi leti je dirko po Franciji zmagal kolesar, ki je bil plešast in povsem brez dlak po telesu. Imel je alopecijo, vendar o tem ni razlagal naokoli. Nekdo ga je vprašal zakaj ima obriti nogi, ni pa ga vprašal zakaj je brez las in ni opazil, da niti na rokah nima dlak. Zmagovalec mu je odgovoril, da zato, ker se brez kocin na nogah počuti hitrejšega pa še hitreje se umije v cilju, ker vemo,da so bile včasih vse ceste makadamske… In od tistega Toura naprej, so si vsi kolesarji tekmovalci brili noge. Potem so to videli še rekreativci in… in... zgodba je končana. Pravzaprav ni, ker kolesarji si bodo še naprej brili tački...