Zakaj so čelade na drugi strani planeta težje?

Objavljeno
03. september 2018 12.09
Posodobljeno
03. september 2018 12.09
Luka Štucin
Luka Štucin
Kadar prebiramo oglase za kolesarske čelade, se proizvajalci v večini odločajo za omembo zračenja, aerodinamike, udobnosti, teže in modernosti teh naglavnih čudes. Zelo redko lahko iz oglasa razberemo, ali je čelada varna in ali ustreza vsem standardom in zahtevam, čeprav je to en in edini razlog, zakaj se odločite za nakup čelade. Dobro, to in kakšni »slamerji« z vodko na veselici, ko se junaki tolčejo po glavi in potem zvrnejo vase neverjetne količine alkohola. Ampak čelada je prvotno namenjena temu, če se slučajno zvrnete vi. Zato poiščite čelado, ki vas bo res varovala. Kako?

Vse čelade, ki so naprodaj na trgu v EU, imajo certifikat CE EN1078. To pomeni, da je čelada –draga ali poceni –prestala iste preizkuse. Eden izmed preizkusov je merjenje energije, ki se sprosti ob trku. Lutko s poveznjeno čelado spustijo z višine metra in pol ali enega metra naravnost na nekakšno jekleno nakovalo (hitrost ob trku m 1,5 metra je 19,5 km/h, z enega metra pa 16,5 km/h). Hitrosti na preizkusu so precej manjše kot hitrosti povprečnega rekreativnega kolesarja. V EU opravijo tudi preizkus vzdržljivosti in ohranjanja v želji, da kupcem zagotovijo dobro izdelano čelado, ki se ne razteguje ali zdrsi iz glave ob morebitnem padcu. Čelade, ki jih lahko kupite v ZDA in Avstraliji, prestanejo še strožje preizkuse (ameriški standard CPSC in avstralski AS NZL 2063:2008). Ob meritvah sproščene energije ob trku so v ZDA in Avstraliji lutke spuščene s precej višje točke, kar pomeni večji približek nesreči v realnosti.

Zaradi različnih standardov so čelade v Evropi pogosto precej lažje kot tiste, ki so naprodaj v ZDA in deželi tam spodaj. Pri nas je za opravljen preizkus potreben manjši sloj zaščite in trdnosti. Boste dobili boljšo čelado, če zapravite več denarja? Ne. Več denarja pomeni le to, da ste kupili lažjo in bolj zračno čelado. Spletna stran helmets.org je testirala tri čelade, ki stanejo več kot 120 evrov, in tri, ki stanejo manj kot 20. Zapisali so: »Preizkusi o sproščanju energije ob trku so bili pri vseh čeladah identični. Če za čelado plačate več, vam bo najbrž bolje stala na glavi in bo lepše potiskana, a osnovna varnost poceni in dragih čelad je tako rekoč enaka.«

Čelade postajajo čedalje lažje, bolje prezračene in bolj aerodinamične. Kar je dobro. To pomeni, da nam čelade ni težko dati na glavo, ko se odpravimo na sproščeno vožnjo ali divji trening. Kadar kupujete čelado, si zapomnite, da je ne kupujete zaradi videza in aerodinamike, temveč zaradi njenega prvotnega namena: varnosti.