Žan Luka Štirn, rdeči volk iz Kranja, zmagovalec mednarodnega turnirja

Objavljeno
23. maj 2018 12.05
Posodobljeno
23. maj 2018 12.05
Mirko Kunšič
Mirko Kunšič
Minuli vikend je 50 fantov in 32 deklet,  mladih igralcev golfa iz 14 držav, odigralo v treh dnevih,  na golf igrišču Livada Terme 3000 v Moravskih Toplicah,  štiri turnirske kroge. Tretji dan so igrali dva kroga po 18 lukenj.  Prva dva dneva je turnir začelo več kot 120 igralcev.
Petnajsto mednarodno amatersko prvenstvo je nivo letošnjega največjega slovenskega golf prvenstva v organizaciji Golf zveze Slovenije. Najboljšim uvrstitve prinašajo točke za uvrščanje na svetovno amatersko golf lestvico.
Žanu Luku Štirnu (G&CC Diners), Kranjčanu, študentu drugega letnika ameriške univerze v Arkansasu, ki  ima v logotipu rdečega volka, je tretji dan uspelo, da je oba kroga odigral s tremi, oziroma šestimi udarci pod parom igrišča. In postal prepričljiv zmagovalec turnirja s sedmimi udarci pod parom,  skupno  281 udarci.  Šest udarcev več  je naredil mladi Kristjan Vojteh Burkelca iz GK Trnovo. Z  Avstrijcem, Philipom Fendtom si je delil drugo mesto. Peti je bil Luka Naglič, GK Bled, ki jeseni odhaja na študij v Ameriko, šesti pa Vid Potočar, Racman GK.
Med dekleti je z drugim mestom blestela 14-letna Pia Babnik, GK Trnovo. Zadnji, četrti krog je odigrala z rekordom igrišča, petimi udarci pod parom in po štirih dnevih in parom igrišča udarec zaostala za letošnjo zmagovalko , Avstrijko Isabello Halpfer. Od Slovenk je bila osma Vida Obrsnel iz GK Arboretum.

 
Po dveh dnevih turnirja, ki je štel tudi za ekipno uvrstitev, so bili prvi pri fantih Slovenci, pri dekletih pa so bile Slovenke tretje.
Največ točk in s tem še boljšima uvrstitvama na svetovni amaterski golf lestvici bosta po sredini  objavi pridobila Žan Luka Štirn, ki je trenutno na lestvici na dobrem 500 mestu, medtem, ko je Pia na tej svetovni lestvici trenutno na 105 mestu !

 
Žan Luka je pred tem turnirjem odigral še dva kroga dvoboja slovenske s srbsko reprezentanco. Konec tedna bo tekmoval na SLO- AM turnirju na golf igrišču na Otočcu. Nato potuje na Škotsko na dva pomembna turnirja. Prvega v zibelki golfa v St. Andrewsu in drugega na 123 amatersko prvenstvo, ki bo v drugi polovici junija na igrišču v Aberdeenu. Nato odhaja s slovensko golf reprezentanco na Sredozemske igre v Španijo.  Zanj je pomembno tudi evropsko ekipno prvenstvo II divizije.

 
Tudi družina Babnik odhaja konec tedna na Škotsko na evropsko prvenstvo US Kids. Na teh turnirjih  je Pia, v različnih starostnih kategorija,  že štirikrat prinesla domov naslov evropske prvakinje.  Njen oče,  Aleš,  v mladosti reprezentant v badmintonu, je njen trener. Golf pa igrata tudi oba mlajša Piina brata.  Pia bo tudi v ekipi za evropsko in svetovno  ekipno prvenstvo v golfu.
»Junija bo na povabilo igrala dva turnirja ženske profesionalne lige na Finskem in na Češkem. Tam  bo nastopila tudi  slovenska profesionalna igralka golfa Katja Pogačar,« nam je povedal po telefonu Aleš Babnik.