Zapečen fižol z jajci

Tokrat bomo za športnike pripravili pečen fižol z jajci. Takšna kombinacija je eden priljubljenih angleških zajtrkov, najdemo pa jo tudi v Španiji, Italiji, Mehiki.

Objavljeno
26. januar 2020 09.09
Posodobljeno
26. januar 2020 09.28
Na fižol razbijemo jajca in pečemo v pečici toliko časa, da so jajca na vrhu fižola pečena(približno 20 minut). Temperatura pečice 180 stopinj.  Foto: Tanja Drinovec
Fižol je živilo, ki ga najdemo praktično na jedilnikih iz vsega sveta. Da se je tako razširil, botruje več razlogov, glavni pa je ta, da je izjemno hranljiv, za pridelavo pa precej enostaven in cenovno dostopen. Originalno izhaja iz Južne Amerike v 16. stoletju pa se je preselil tudi v Evropo. Legenda pravi, da se je puščavnik sveti Simon, ki je ležal na smrtni postelji zaradi lakote, ki je vladala svetu odrekel mesu in za poslednjo jed zaželel krožnik fižola.V srednjem veku so ga tako imenovali meso ubogih.
Vendar pa fižola resnično ne gre podcenjevati. Tako v vsebinski sestavi, kot v okusu. Iz njega lahko pričaramo prav izvrstne jedi poleg tega pa je zelo hranljiv, bogat z vitamini, vlakninami in kot zelenjava vsebuje relativno velik delež beljakovin.

Tokrat bomo za športnike pripravili pečen fižol z jajci. Takšna kombinacija je eden priljubljenih angleških zajtrkov (Heinz beans), najdemo pa jo tudi v Španiji, Italiji, Mehiki. Pri nas bi takšnemu fižolu bolj ustrezalo ime »prebranac«, jed, ki jo zelo dobro poznajo v državah bivše Jugoslavije.


Obrok je tako primeren kot močnejši zajtrk za močno kolesarsko turo, čisto v redu bo za kosilo, prav nič pa ne bo narobe, če si boste omislili takšno zgodnjo večerjo po fizični aktivnosti.


image
Na vročem olju prepražimo čebulo, sesekljano papriko, slanino, paradižnik in sesekljan česen. Foto: Tanja Drinovec


 

Za pekač 25x 35 cm(3 do 4 osebe):

Olivno olje
Pol velike čebule
2 stroka česna
1 sesekljana rdeča paprika
100 g slanine
1 olupljen sesekljan paradižnik
250 do 300 g paradižnikove mezge
2 mali pločevinki rdečega fižola
Sol, poper
Mleta rdeča paprika
Sesekljan peteršilj
3 do 4 jajca


Priprava:

Na vročem olju prepražimo čebulo, sesekljano papriko, slanino, paradižnik in sesekljan česen. Vse skupaj nekaj časa pražimo, nato dodamo mezgo, sol, poper in peteršilj. Vse skupaj nekaj časa kuhamo, dodamo fižol in še malo pokuhamo, da se zmes zgosti. Nato vse skupaj stresemo v pekač. Na fižol razbijemo jajca in pečemo v pečici toliko časa, da so jajca na vrhu fižola pečena(približno 20 minut). Temperatura pečice 180 stopinj.

image
Obrok je tako primeren kot močnejši zajtrk za dolgotrajni trening, čisto v redu bo za kosilo, prav nič pa ne bo narobe, če si boste omislili takšno zgodnjo večerjo po fizični aktivnosti. Foto: Tanja Drinovec