Zdrav življenjski slog v domači pisarni

Ker po novem veliko delamo od doma, mora biti naše delovno okolje primerno urejeno, pravijo strokovnjaki. Tako, da poskrbimo za zdravo sedenje in počutje.
Fotografija: Če ima vaš stol naslonjala za roke, jih prilagodite tako, da bodo ramena ostala sproščena. FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Če ima vaš stol naslonjala za roke, jih prilagodite tako, da bodo ramena ostala sproščena. FOTO: Shutterstock

MedicineNet je kakovostna ameriška zdravstvena spletna stran, za katero bi lahko rekli, da res sledi tistemu, na kar prisegamo tudi pri Poletu: na zdrav življenjski slog.



Takšen slog pa ne pomeni le velike vključenosti športne rekreacije v naše življenje, in pa skrbi za gibkost našega uma, pač pa tudi, da poskrbi za zdravstveno morda morda najbolj zanemarjen čas našega dneva. Ko smo v službi.

Zdaj je drugačen čas marsikomu prinesel tudi službo na lokaciji, ki jo najbolj pozna - delo od doma. In delu od doma so se posvetili tudi pri MedicineNet. Predvsem temu, kako si čim bolj zdravo urediti svoje delovno okolje.
 

Nasveti, ne pa recepti!


Zapisali so, da zapis ne vsebuje medicinskih nasvetov, da je namenjen zgolj splošnim informativnim namenom in ne obravnava posameznih okoliščin. Ni nadomestilo za strokovno zdravniško svetovanje, diagnozo ali zdravljenje in se nanj ne bi smeli zanašati pri odločanju o svojem zdravju.

Tole je za spletne strani, ki se zdravju posvečajo v Sloveniji, skoraj napredstavljivo: »Nikoli ne prezrite zdravniškega nasveta pri iskanju zdravljenja zaradi nečesa, kar ste prebrali na spletnem mestu MedicineNet. Če menite, da potrebujete medicinsko pomoč, takoj pokličite svojega zdravnika ali pokličite nujno medicinsko pomoč.«

Zapise na MedicineNet seveda preverijo zdravniki, tega je Hansa Bhargava, dr. med., ki nadzira delo ekipe medicinskih strokovnjakov, odgovornih za zagotavljanje natančnosti, verodostojnosti in pravočasnosti vseh vsebin na WebMD FIT in Raising FIT Kids. To je gospa z bogatimi izkušnjami na področju prehrane in otroške debelosti, ki je prišla na WebMD iz Otroškega zdravstvenega varstva v Atlanti, povezanega z univerzo Emory, kjer je delala sedem let. Tam je bila je v stalnem stiku s pacienti in vodilna zdravnica pri nujni takojšnji oskrbi. Torej, kako si ustrezno urediti domačo pisarno?

Predolgo gledanje v računalnik lahko poškoduje oči. Prizadevajte s spočiti mišice v njih. Vsakih 20 minut, ko pogledate zaslon, si vzemite 20 sekund, da se zazrete v nekaj približno 20 metrov stran. FOTO: Shutterstock
Predolgo gledanje v računalnik lahko poškoduje oči. Prizadevajte s spočiti mišice v njih. Vsakih 20 minut, ko pogledate zaslon, si vzemite 20 sekund, da se zazrete v nekaj približno 20 metrov stran. FOTO: Shutterstock

 

Ni vsako okolje dobro


Čeprav boste morda svoje delo opravljali le za utesnjeno mizo, pri šibki svetlobi ali med ogledovanjem oddaljenega računalniškega zaslona, ​​pa je treba vedeti, da nobena od teh stvari ni dobra za vaše telo. Ko ste s telesom ujeti v neprijetnih položajih, lahko pride do težav z mišicami, tetivami, vezmi ali živci. Če že imate bolezen, kot sta artritis ali diabetes, se vam bo stanje lahko še poslabšalo.
 

Prednostna naloga: prostor za noge


Izberite delovno površino, ki ponuja dovolj prostora za kolena, stegna in stopala. Ne sedite neposredno pred predali ali omaricami, saj vam to preprečuje, da se računalniku približate tako, kot bi se morali. Če potrebujete višjo delovno površino za dvig nog mize ali mize uporabite deske, opeke ali lesene bloke.
 

Zaščitite hrbet


Za ohranjanje zdrave drže je najboljši pisarniški stol s podporo za ledveni del (križ). Če uporabljate stol s trdim naslonom, izberite takšnega, ki vam omogoča, da kolena ostanejo poravnana z boki. Obložite ga s sedežno blazino in za ledveni del hrbta namestite zvito brisačo. Če ima vaš stol naslonjala za roke, jih prilagodite tako, da bodo ramena ostala sproščena.
 

Podprite stopala


To je preprost trik za pravilno držo: stopala naj bodo poravnana na tleh. Če stol, ki ga uporabljate, tega ne dovoli, uporabite naslon za noge in jih položite nanj. Pod noge lahko položite tudi majhen kup trdnih knjig.


Zaslon naj bo v višini oči


Če je zaslon računalnika prenizko, boste morali brado dobesedno potopiti v prsni koš, da ga vidite. To lahko povzroči bolečine v vratu, ramenih in hrbtu. Če je mogoče, zaslon postavite na površino, ki je oddaljena za dolžino iztegnjene roke in je v višini oči. Če nosite bifokalna očala, bo zaslon najlažje videti, če ga spustite za dva in pol do pet centimetrov.
 

Najdite pravi kot med dvema zaslonoma


Pri delu z dvema računalniškima zaslonoma sprejmite posebne ukrepe za preprečevanje bolečin. Tistega, ki ga največ uporabljate, postavite na mizo pred seboj, drugega pa na stran. Če na obeh zaslonih delate enako, ju namestite enega ob drugega, ta da se robova dotakneta. Nato ju rahlo obrnite proti sebi.
 

Naj bo razsvetljava ravno pravšnja


Naravna svetloba nam bo pomagala bolje videti naše delo. Če želite zmanjšati bleščanje, si uredite svoj delovni prostor, tako, da je okno ob strani, ne pa, da je pred ali za vami. Zaslon računalnika naj bo svetlejši od svetlobe zunaj, zato v sončnih dneh prilagodite ali spustite senčila.

Ko si uredite domačo pisarno, se vam ne zdi, da boste morali tam ostati cel dan. In bolje je, da ne! FOTO: Shutterstock
Ko si uredite domačo pisarno, se vam ne zdi, da boste morali tam ostati cel dan. In bolje je, da ne! FOTO: Shutterstock

 

Ne pozabite na dovolj pogoste odmore


Ko si uredite domačo pisarno, se vam ne zdi, da boste morali tam ostati cel dan. In bolje je, da ne! Tudi v pisani se mišice s lahko utrudijo in nas začnejo boleti, saj nas podpirajo med sedenjem, to pa lahko sčasoma privede do drugih težav. Poskusite narediti en- do dvo-minutni odmor na vsakih 20 do 30 minut, ko ste za pisalno mizo. Vstanite in se stoje nežno raztegnite.
 

Kaj pa visoka, stoječa miza


Med delom boste lahko tudi ves čas na nogah in čeprav boste stali, boste morda manj čutili o bolečine v ramenih ali v hrbtu. Če nimate stoječe mize, postavite prenosnik na visok pult, polico ali likalno desko. Verjetno bo trajalo nekaj časa, da se navadite na tak, nov način dela, ki ga niste bili vaje ni ... Da vas ne bi bolele noge in stopala, najprej stojte največ 30 minut. Pomagalo bo tudi, če pod stopala namestite kuhinjsko preprogo.
 

Tipkovnica naj ne bo predaleč


Če se boste morali raztegniti, da dosežete tipkovnico, boste morali napenjati roke. Ko tipkate ali uporabljate miško, naj bodo zapestja ravna, komolci ob telesu, roki pa poravnani s komolci komolci ali malček nižje.
 

Skrbite za zapestja


Če zapestja ali lakti preveč pritiskajo ob rob delovne površine, lahko začnete čutiti bolečino ali mravljinčenje. Ko se tkivo na teh območjih stisne, se lahko pretok krvi upočasni. Če želite preprečiti težave, kot je sindrom karpalnega kanala, uporabite naslon za zapestje. Trde robove svoje mize ali mize lahko obložite tudi s prepognjeno krpo.
 

Telefon iz rok


Če med delom za računalnikom pogosto govorite po telefonu, se zaščitite pred tem, da vas doleti pojav trdega vratu »heksenšus«. Telefon postavite v način delovanja preko zvočnika ali uporabite slušalke, še posebej, če tipkate ali pišete hkrati. Če uporabljate tablični računalnik, ga poskusite držati v višini oči in menjate roki, ko ga prijemate. Morda ga boste želeli postaviti na stojalo za tablične računalnike.
 

Upoštevajte pravilo 20-20-20


Predolgo gledanje v računalnik lahko poškoduje oči. Prizadevajte s spočiti mišice v njih. Vsakih 20 minut, ko pogledate zaslon, si vzemite 20 sekund, da se zazrete v nekaj približno 20 metrov stran. Če na kratko spremenite svoj fokus, si lahko oči spočijejo.
 

Poiščite podporo tudi na svojem kavču


Ali med delom sedite na kavču? Za hrbet položite blazino, ki vam pomaga, da ostanete pokonci. Zavita brisača na ledvenem delu hrbtenice vam lahko nudi dodatno oporo za hrbet. Če uporabljate prenosni računalnik, ga ne postavljajte na blazino. Lahko se pregreje. Namesto tega ga naslonite v naročje, podprtega z nekaj knjigami. Delovalo bo tudi prazen fascikel, ki ga s s širšo stranjo obrnjeno proti nogam. In ne pozabite, da si dovolj pogosto omislite odmore in takrat je treba vstati.
 

Po ugasnitvi zaslona še zaslonček


Če ste končali z delom to še ne pomeni, da ste končali z uporabo zaslonov. Po koncu dela veliko ljudi preživi še štiri ure na prenosnem računalniku, telefonu ali tablici. Poskusite slediti istim smernicam, ko se sprostite, kot jih uporabljate v domači pisarni. Navsezadnje je vaš cilj enak - pomagati preprečiti zvijanje telesa in njegovo zakrčenost.


 

Preberite še:

Komentarji: