Zgodba z nasmehom: Urška Otoničar

Objavljeno
16. januar 2019 08.01
Posodobljeno
16. januar 2019 08.01
Polona Strnad
Polona Strnad
46-letna zagrizena tekačica in ljubiteljica športa sploh. Več kot 20 let zaposlena na Mestni občini Ljubljana in od junija direktorica Mestne uprave MOL. Ob tem pa še mama in žena, ki se svojemu športu nikoli ni odpovedala. Piše Polona Strnad


Bila sem živahen otrok. Prosti čas sem preživljala zunaj, na kolesu ali med metanjem žoge na koš. Že kot otrok sem bila velikokrat na Šmarni gori, kamor nas je peljala soseda, ki je bila nekaj let starejša.
V osnovni šoli sem tekla in igrala odbojko. Na občinskem tekmovanju na 600 metrov sem dosegla tretje mesto, ekipa deklet z OŠ Ivan Novak - Očka pa je bila večkraten prvak v odbojki. Šport mi je že takrat pomenil sprostitev in užitek.


Tek je bil zame razbremenitev tudi med študijem na ekonomski fakulteti v Ljubljani, pobeg na Šmarno goro pa mi je vrnil energijo in dal dodatno voljo za študij.
Vedno sem si vzela čas za šport. Ko sem imela majhne otroke, sem že našla koga, da je popazil nanje za eno uro, da sem lahko tekla. Sicer pa je tudi mož imel razumevanje za moje rekreiranje. Prepričana sem, da se človek mora znajti. Na morju sem plavala tako, da sem imela okrog pasu z vrvico privezan napihljiv čolniček, v katerem sem za sabo vlekla hčer …
Ko otroci zrastejo, je absolutno bistveno laže. V miru grem lahko na fitnes, če mi ustreza, lahko tečem dlje. Več je časa in ni več vse do zadnje minute preračunano.
Zadnja leta redno tečem dva- ali trikrat tedensko, dvakrat tedensko grem v fitnes, pozimi smučam za vikend, poleti plavam. Vmes grem tu in tam kdaj na kolo. Od prireditev obvezno obiščem Ljubljanski maraton, 21 ali 10 kilometrov.


Šport mi pomeni oddih, sprostitev. Po športnem udejstvovanju možgani bolje delujejo, delo je opravljeno hitreje. Šport pripomore k boljši fizični in psihični kondiciji, je pa lahko tudi prijetno druženje.
Ljubljana ponuja veliko možnosti za športno in rekreativno udejstvovanje. Na voljo je ogromno infrastrukturnih objektov za šport kot tudi rekreativnih poti na Golovcu in Rožniku. Meni najljubša sta Golovec in Ljubljanski grad.
Moje poslovno in zasebno življenje se s športnim absolutno prepletata. Preživljanje prostega časa je športno tudi z mojo družino, včasih pa se zgodi kakšen športni dan s sodelavci: npr. smučanje ali tek na Ljubljanskem maratonu.


Šport prinaša dobro organizacijo časa in disciplino pa tudi nekaj vztrajnosti je treba. Vsekakor pa so v mojih letih dobrodošli tudi stranski učinki športa, ki vplivajo na telesno maso/težo. Z leti pa tako ali tako postaneš že skoraj odvisnik: pogrešaš tek, kadar en teden ne tečeš.
Ljubljanski maraton je največji praznik teka. Vzdušje je enkratno, tudi če sneži. Nikoli ni vprašanje, ali se ga bom udeležila, ampak koliko bom na njem pretekla.
Moj navdih sta družina in pozitiven odnos do življenja. Sicer pa poznam veliko ljudi, ki delajo več, večje stvari.