Znate izbrati primerno velikost svojega kolesa?

Objavljeno
28. avgust 2018 12.08
Posodobljeno
28. avgust 2018 12.08
M.C.
M.C.
Zanimiva formula za vse ljubitelje kolesarjenja je 1 ura vožnje s kolesom = 2 dodatna dneva življenja. To je že dober razlog, da izberete idealno kolo in ga čim večkrat uporabite.

Enostaven preizkus za idealni izbor
Za večino kolesarjev je prvi korak pri izbiri primerne velikosti kolesa preprost preizkus – stopiti morate čez kolo in stati z obema nogama na tleh. Pri tem mora biti med okvirjem kolesa in našim razkorakom od 2 do 5 cm razmaka. Ne več in ne manj.

Opisani test je dobro izhodišče za izbiro primerne velikosti kolesa, glede na vrsto kolesa pa je treba biti pozoren še na nekaj stvari. Pri izbiri gorskega kolesa izkušeni gorski kolesarji svetujejo, da je razdalja med razkorakom in kolesarskim okvirjem vsaj širina dlani, torej 5 centimetrov ali več. Predvideva se namreč, da boste gorsko kolo vozili po neravnem terenu. Na takšnih neenakomernih poteh pa se pogosto nenadno spustimo s sedeža, zato je večja razdalja pomembna, da ne pride do poškodb.


 

Pri večini mestnih koles in nekaterih ženskih modelih okvir ni dvignjen, zato je takšno merjenje velikosti neuporabno. V tem primeru je najbolje, da skrbno izmerite višino in dolžino svoje noge, da lahko v trgovini izberete kolo primerne velikosti. Glede na dolžino noge izberete tudi ustrezno velikost okvirja za cestno kolo.


Učite se na napakah drugih!
Neizkušeni kolesarji verjamejo, da mora biti kolesarski sedež na višini, pri kateri lahko ob sedenju na sedežu še vedno dosežejo tla z obema stopaloma. To je velika napaka, saj takšna višina sedeža kolesarju preprečuje popolni izteg noge in s tem pravilno kolesarjenje.

Pri vrtenju pedalov morajo biti vaše noge skorajda popolnoma iztegnjene, sicer tvegate poškodbe kolena, pedaliranje pa je oteženo in bolj naporno. Torej, pri sedenju na sedežu se lahko tal dotaknete le s prsti – če lahko na tla položite celo stopalo, morate dvigniti sedež.


Nakup na spletu?
Če kolo kupujete po spletu in ga ne morete preizkusiti, tako da se nanj usedete in preverite, ali vam velikost ustreza, so tu različne formule, ki vam lahko pomagajo pri optimalnem izboru. Najhitreje, a najmanj natančno lahko velikost kolesa izberete glede na svojo višino – višji ko ste, večji kolesarski okvir potrebujete.
Izbira glede na višino pa je lahko težavna, saj je pri vožnji pomembna predvsem dolžina nog, ki pa se med posamezniki razlikuje, tudi če so iste višine. Zato je natančnejši izbor zagotovljen z upoštevanjem mer našega razkoraka. Gre za meritev notranje strani noge od tal do dimelj, ki ponazarja razdaljo med sedežem kolesa in pedali.
Ko izmerimo dolžino notranje strani nog, številko pomnožimo z 0,65 in jo zaokrožimo navzdol, da dobimo optimalno velikost okvirja. Če ste vmes med dvema velikostma, izberite manjšo – pri njej višino še vedno lahko delno uravnavate z dvigom sedeža, pri prevelikem okvirju pa te možnosti ni.

Pri nekaterih kolesih obstaja tudi možnost menjave kolesarskega okvirja, če vam ne ustreza popolnoma. Pri tem podvigu je treba biti pozoren, da novi okvir popolnoma ustreza ostalim komponentam vašega kolesa, drugače bo treba dokupiti tudi preostale dele, kar pa je lahko občuten finančni zalogaj. Zato je dobro, da se nakupa novega kolesa lotite pametno in skrbno razmislite o svojih potrebah.