Američan z dizlom  

Jeep renegade, čeprav najmanjši, vreden svoje znamke.  

Objavljeno
20. april 2019 06.00
Posodobljeno
20. april 2019 06.00
Blaga prenova je renegadu nadela še bolj oster, jeepovski izraz. Tako se včasih zdi, da kar sam išče manj preproste poti – tudi po mestu in njegovi okolici.
Foto Boštjan Okorn
Res je, popularno (populistično?) ga lahko imenujete mestni križanec, a renegade že s svojo obliko izraža vrednote, ki jih v svetu pravih terencev goji Jeep. Tu ni prostora za mehkužnost, oglate linije k sreči tudi po blagi prenovi opredeljujejo njegovo razpoznavno silhueto, maska pa je postala celo bolj režeča in povzema DNK najbolj terenskih jeepov.

Jeep renegade 2.0 multijet 16v 140 AWD aut limited

Zastopnik: Avto Triglav, Ljubljana
Cena: 32.890 € (testni avtomobil s popustom: 36.423 €)
Izpust CO2: 166 g/km
Euro NCAP (2014): *****
 


V notranjosti je renegade bolj mestni, a še vedno prevladujejo oglate poteze. Na terenskost spominja veliko držalo pred sopotnikom, za prijetno in prav nič robato počutje pa poskrbi prijazno majhen volanski obroč, na katerem so tipke za upravljanje številnih funkcij. Kar drago doplačana (1790 evrov) infozabavna naprava je nekaj posebnega, na zaslonu lahko nastavite tako rekoč vsako podrobnost, številne vsakdanje nastavitve, tudi za klimatsko napravo, se ponovijo na klasičnih tipkah pod obročem. Testni avtomobil, opremljen s štirikolesnim pogonom, se je na dnu sredinske konzole ponašal z okroglo tipko za izbiro načina vožnje.

image
Notranjost je manj razburljiva, deluje mehkeje, a še vedno se ponaša z nekaj oglatimi in terenskimi poudarki. Pohvalimo infozabavni sistem, ročica samodejnega menjalnika pa bi vendarle lahko bila malo manj klasična.
Foto Boštjan Okorn


Tehniško imenitnost poudarja devetstopenjski samodejni menjalnik, ki se spodobno ujame z dvolitrskim, 103-kilovatnim dizelskim štirivaljnikom. Ročica menjalnika je sicer klasična, tu se niso nič oblikovno poigrali, a potrebe po poseganju po njej, da bi sami spreminjali prestave, skoraj ni. Elektronika zazna, kdaj se, denimo, spuščamo po hribu in takrat po nepotrebnem ne prestavi v višjo prestavo.

image
Renegade je obdržal samosvojo in prepoznavno oglato zunanjo obliko, še vedno se ponaša s številnimi potezami, ki obujajo tradicijo prvih terencev znamke Jeep.
Foto Boštjan Okorn
Škatlasta oblika vozila omogoča dovolj prostora za dva potnika na zadnji klopi, z morebitnim tretjim pa se bosta precej dregala v rebra. Vstop skozi vrata, ki se odpirajo skoraj pod kotom 90 stopinj, je nadvse preprost. Prtljažnik je z dobrimi 350 litri pričakovano velik (majhen?), a zaradi oblike je mogoče preprosto izkoristiti celotno prostornino. Med mestno vožnjo bi si želel več okretnosti, kakšen oster zavoj je treba popravljati, ni pa tako opremljeni renegade prav nič sramežljiv na avtocestnih relacijah. Tudi poraba goriva je dokaj sprejemljiva in se ne spreminja močno, nam je pa tudi na mirni relacijski vožnji ni uspelo zmanjšati pod 6,5 l/100 km. Na celotnem testu smo povprečno porabili slab liter več.

image
Res je, 351 litrov v prtljažniku ni ohoho prostora. A zaradi ravnih stranic je mogoče  preprosto zapolniti vse kotičke, zato se bo z vami lahko peljalo več prtljage, kot ste si mislili.
Foto Boštjan Okorn


image
Na zadnji klopi povsem spodobno sedita dva, za tri bo tesno. Vstop skozi za skoraj 90 stopinj odprta vrata je prijazno preprost.
Foto Boštjan Okorn
Toliko o vsakdanji uporabnosti klenega terenca, ki mu bržkone marsikdo ne bo prav pogosto gledal pod štirikolesni pogon. A ta je konkreten, prav nič mehkužen, renegade zmore tudi resen teren, na katerem dovoljuje do 21-stopinjski vstopni in do 23,5-stopinjski izstopni kot. Od tal je oddaljen dva milimetra manj kot 20 cm, zato z njim ne boste tako hitro nasedli – ne na mestnem robniku ne na terenu. Pričakovano je opremljen z nadzorom spusta, poseben sistem naj bi preprečil tudi prevračanje. Tudi sicer je imel testni primerek za lepo dolg seznam asistenčnih sistemov, tako da renegade ohranja status enega od varnostno najbolje zasnovanih jeepov.

O ceni 4,239 metra dolgega avtomobila pa naj govorijo številke. Tako motorizirani in opremljeni renegade ni ravno za množice …