Predstavitvena informacija

Brezskrbnost poletne vožnje

Večina Slovencev se na letni oddih odpravi z avtomobilom. Da bo potovanje brezskrbno, je več kot priporočljivo, da ga pred odhodom pripravimo. Pri tem so vam lahko v pomoč tudi servisi Citroën.

Objavljeno
19. junij 2019 10.44
Posodobljeno
01. julij 2019 15.05
Čas je, da svoj avtomobil pripravite na poletno vožnjo. Foto: Citroën
Promo Delo
Promo Delo

Poletna vročina ne pomeni napora le za naše telo, ampak tudi za naše jeklene konjičke. Zaradi visokih temperatur sta tako hladilni sistem motorja kot klimatska naprava močneje obremenjena kot sicer. Zato je dobro, da je avtomobil ustrezno pripravljen, še posebej če se odpravljamo na daljšo pot. Marsikatero vzdrževalno opravilo lahko naredi tudi voznik sam, če ima nekaj znanja. Res pa je, da postajajo sodobni avtomobili čedalje bolj zapleteni sistemi, zato je marsikdaj potrebna strokovna pomoč. Tu so gotovo pravi naslov skrbni strokovnjaki pooblaščenih servisnih delavnic Citroën, kjer znajo poskrbeti tudi za nekatere potrebe vozil drugih znamk. Namreč brezhibno, zanesljivo vozilo pomeni tudi varno udeležbo v prometu.

Kdaj obiskati servis
Uporabniki vozil bi morali znati preveriti tlak v pnevmatikah, raven nekaterih vitalnih tekočin v motorju, dotočiti tekočino za čiščenje vetrobranskega stekla, večina vzdrževalnih opravil na avtomobilu pa je takšnih, da jih je najbolje zaupati servisni delavnici. Mednje gotovo sodijo: 
  •    menjava olja in filtra za olje,
  •    pregled akumulatorja in sistema polnjenja akumulatorja, saj njegovo energijo troši tudi visoka zunanja temperatura,
  •    pregled ploščic in zavornih diskov ter zavorne tekočine, blažilnikov, 
  •    diagnostični pregled računalnikov in drugih elektronskih sistemov v avtomobilu, 
  •    kontrola mehanske obrabe, varnosti in virtualna kontrola ključnih sklopov vozila, podvozja.
Po soglasju s stranko v delavnici poskrbijo tudi za menjavo obrabljenih delov v skladu s priporočili iz servisne knjižice proizvajalca in za dolivanje vseh vitalnih tekočin v avtomobilu.

image
Na brezskrbno poletno vožnjo bodo vaš avto pripravili strokovnjaki pooblaščenih servisnih delavnic Citroën. Foto: Citroën


Sami svoji mojstri 
Preden odpotujete z avtomobilom, ga velja temeljito očistiti, pri čemer ne smemo pozabiti niti na notranjost. Če še nismo, sperimo tudi podvozje avtomobila, sicer bomo tvegali, da bo prej zarjavelo zaradi agresivnega zimskega cestnega posipa, ki se rad zavleče v različne odprtine podvozja. 

Pozornost posvetimo tudi stanju brisalcev in metlic. Njihova življenjska doba je odvisna od več dejavnikov. Kot razlagajo strokovnjaki iz servisnih delavnic Citroën, imajo brisalci zelo tanko in občutljivo gumico, ki mora biti zelo prožna in brez poškodb in mora svoje delo opravljati brezhibno, še posebej v deževnih razmerah. Roka brisalcev namreč opravi zelo veliko premikov in vsaka najmanjša napaka na gumici brisalca se že pozna pri kakovosti brisanja stekla. Zato Citroënovi mojstri priporočajo, da metlice zamenjamo najmanj dvakrat letno – pred zimo in kmalu po njej. 

Ne pozabimo napolniti posode s tekočino za čiščenje vetrobranskega stekla – za poletje izberite poletno mešanico, ki mora učinkovito raztapljati ostanke mrčesa, da se ne razmažejo po vetrobranu. Preverimo tudi, ali šobe morda niso zamašene. Citroënovi mojstri še svetujejo, da imate v prtljažniku vedno spravljen vsaj liter tekočine za čiščenje vetrobranskega stekla, saj na poletnih potepanjih lahko porabimo več tekočine, ker večkrat čistimo stekla. 

Izdelek meseca 
Citroën za širši krog strank v servisni mreži Citroën prilagaja ponudbo nepogrešljivih izdelkov, ki so sezonsko uporabni in cenovno nadvse konkurenčni. Izdelek meseca bo do konca julija tekočina za čiščenje vetrobranskih stekel za le 1,25 evra.


Sveže v notranjosti avtomobila
Na pooblaščenih servisih Citroën si zagotovite pregled delovanja klimatske naprave, prezračevalnih filtrov in filtra zraka potniškega prostora ter količino hladilnega plina. In ne nazadnje tudi razkuževanje klimatske naprave. »V sistemu klimatske naprave se namreč med delovanjem ustvarja kondenz in z njim optimalne razmere za razvoj mikroorganizmov, kar neprijetno vpliva na počutje in zdravje potnikov v vozilu,« pravijo v mreži Citroën. Zato vam ponudijo tudi celovito storitev vzdrževanja klimatske naprave, ki obsega njen pregled, razkuževanje in polnjenje s hladilnim plinom. 

Ponudba za voznike vseh znamk – pregled delovanja klimatske naprave vam v mreži Citroën do konca avgusta letos opravijo za le 9,90 evra. Njihovi mojstri bodo pregledali vitalne sklope klimatske naprave, preverili tlak hladilnega plina v sistemu, stanje filtrov in izmerili temperaturo zraka, ki vstopa v notranjost avtomobila.


Naš stik s cesto 
Za varno vožnjo so ključne tudi pnevmatike, saj so stik med avtomobilom in cestiščem. Ne le pozimi, tudi poleti je pomembno, da je avtomobil primerno obut, po možnosti v letne pnevmatike. Da bi dobro opravile svojo nalogo, morajo seveda imeti zadostno globino dezena, primeren tlak in ne smejo biti preveč stare, saj s starostjo izgubljajo svoje lastnosti. Starost pnevmatik nam razkrije oznaka DOT na bočnici, pri čemer prvi dve številki povesta, v katerem tednu leta so bile pnevmatike izdelane, zadnji dve pa letnico izdelave. Nekako po petih letih uporabe je pnevmatike priporočljivo zamenjati. Tlak v pnevmatikah naj bo skladen s priporočeno vrednostjo, ki jo najdemo v uporabnikovih navodilih za vozilo in na stebričku voznikovih vrat. Napačen tlak povzroči neenakomerno obrabo tekalne površine, slabši oprijem in večjo porabo goriva. Še več informacij o pnevmatikah in njihovem vzdrževanju pa so pripravili Citroënovi mojstri.

image
Pnevmatike je treba menjati na približno pet let. Foto: Citroën


Na varnost vplivajo tudi talne obloge
Marsikdo med nami se ne zaveda, kakšno vlogo pri zagotavljanju varne vožnje imajo talne obloge oziroma preproge. Biti morajo ustrezno pričvrščene, da ne »plešejo«. Če niso, se lahko kaj hitro zataknejo ob katero od pedalov in s tem ogrozijo našo varnost in varnost drugih udeležencev v prometu. Če so naše preproge v avtomobilu obrabljene in dotrajane, je skrajni čas za njihovo zamenjavo. V mreži Citroën so pripravili take, ki so ukrojene prav za vaš model vozila Citroën. In do konca avgusta jih lahko člani kluba MyCITROËN plus kupite kar 40 odstotkov ceneje. Seveda pa to niso edine ugodnosti, ki ste jih deležni člani kluba MyCITROËN plus – več jih lahko najdete na spletni strani.

Ne pozabimo obvezne opreme
Brezhibnemu vozilu pristaja potrebna obvezna oprema, ki pri nas obsega varnostni trikotnik, prvo pomoč z veljavnim rokom uporabe (če bo rok uporabe vaše prve pomoči pretečen, tvegate plačilo globe), poln komplet žarnic, odsevni brezrokavnik in rezervno kolo (oziroma kot alternativo primeren komplet za krpanje pnevmatik). Če potujete v tujino, se velja pozanimati, ali imajo države, po katerih boste potovali, drugačne zahteve kot Slovenija. Nekatere recimo zahtevajo še vlečno vrv in gasilni aparat. Seveda pa ne bo napak, če imamo v prtljažniku spravljeno baterijsko svetilko in rezervno tekočino za vetrobransko steklo. Poleti se na pot ne odpravimo brez zadostne količine pitne vode, saj nikoli ne vemo, kdaj bomo obtičali v katerem zastoju. Ne pozabimo niti na zadostno količino goriva – na daljšo pot se vedno odpravimo s polno posodo za gorivo. 

Varen in enostaven prevoz koles
Slovenci radi kolesarimo in marsikatera družina na počitnice vzame tudi kolesa. Ta najbolj varno prevažamo na nosilcih za kolesa, ki so lahko strešna ali takšna, ki jih pripnemo na vlečno kljuko. Člani kluba MyCITROËN plus lahko do konca avgusta kupijo nosilce koles s 40-odstotnim popustom na redno ceno. Več o ugodnosti tukaj.