Ghosn se je na japonskem sodišču izrekel za nedolžnega

Francosko-libanonsko-brazilski 64-letni poslovnež je v Nissanu domnevno prikril okoli polovico svojega prihodka.
Fotografija: Carlos Ghosn se na sodniških risbah zdi shujšan v primerjavi s posnetki pred zaprtjem. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Carlos Ghosn se na sodniških risbah zdi shujšan v primerjavi s posnetki pred zaprtjem. FOTO: Reuters

Nekdanji predsednik Nissana Carlos Ghosn je na sodišču v Tokiu zatrdil, da je nedolžen in po krivem obdolžen ter nepošteno pridržan. Ghosna so japonske pristojne službe aretirale 19. novembra na njegovem zasebnem letalu na letališču v Tokiu. Od takrat je v priporu, ki so mu ga že dvakrat podaljšali na podlagi različnih točk obtožnice.



Pred japonskim sodiščem se je na zaslišanju, ki ga je zahteval Ghosn, da se seznani z razlogi za pripor, po poročanju tiskovne agencije AFP zbralo okrog tisoč ljudi, ki so se gnetli za eno od le 14 javnih vstopnic, ki so bile na voljo.


Verjetnost bega in verjetnost skrivanja dokazov


»Vedno sem ravnal pošteno in nikoli nisem bil obtožen kakršnekoli kršitve v svoji večdesetletni poklicni karieri,« je povedal nekdanji predsednik Nissana. »Napačno sem obtožen in nepošteno pridržan na podlagi neutemeljenih obtožb.«

V torek so ga pripeljali na sodišče priklenjenega z vrvjo okoli pasu. Nosil je plastične copate in temno obleko brez kravate, na sodniških risbah pa se zdi tudi shujšan v primerjavi s posnetki pred zaprtjem.

Zaslišanje je spremljalo ogromno novinarjev. FOTO: Reuters
Zaslišanje je spremljalo ogromno novinarjev. FOTO: Reuters


Tožilstvo mu med drugim očita prikrivanje prihodkov ter zlorabo položaja. Sodnik Yuichi Tada je prebral obtožnico in razložil, da je razlog za pripor verjetnost bega in verjetnost skrivanja dokazov.

Francosko-libanonsko-brazilski 64-letni poslovnež, ki mu priznavajo zasluge za rešitev avtomobilskega podjetja Nissan, je domnevno skupaj s svojo desno roko, ameriškim menedžerjem Gregom Kellyjem, v Nissanu prikril okoli polovico svojega prihodka v petih fiskalnih letih od 2010 naprej.

Carlosa Ghosna so na sodišče pripeljali v policijskem avtobusu. FOTO: Reuters
Carlosa Ghosna so na sodišče pripeljali v policijskem avtobusu. FOTO: Reuters

 

Previsoka plača?


V drugem sklopu mu očitajo, da je v treh nadaljnjih fiskalnih letih nadaljeval enako sporno prakso. Cilj naj bi bil izogniti se kritikam, da je njegova plača previsoka.

Preiskava poteka tudi v smeri, češ da je Ghosn svoje zasebne investicijske izgube prenesel v Nissanove knjige in v tem okviru tudi uporabil Nissanova sredstva za poplačilo savdskega sovlagatelja.

Komentarji: