Heroji vselej trezni za volan

Alkoholiziranost med mladimi vozniki je še vedno pereč problem. Iniciativa Zavoda Vozim "Heroji furajo v pižamah" gre naprej.
 
Fotografija: Akcija Heroji furajo v pižamah, o kateri smo prvič slišali pred letom dni, se nadaljuje. Foto www.vozim.si
Odpri galerijo
Akcija Heroji furajo v pižamah, o kateri smo prvič slišali pred letom dni, se nadaljuje. Foto www.vozim.si

Prometna statistika je neizprosna. Od začetka letošnjega leta do oktobra so policisti obravnavali 317 prometnih nesreč, ki so jih povzročili mladi vozniki pod vplivom alkohola. V istem obdobju so prometne nesreče zaradi alkohola terjale 17 življenj, med katerimi so bila tudi štiri mlada življenja. Iniciativa Zavoda Vozim, zavarovalnice Generali in podjetja Toyota Slovenija za manj voženj mladih pod vplivom alkohola Heroji furajo v pižamah, o kateri smo prvič slišali pred letom dni, se nadaljuje. Čeprav se je na letni ravni, kot pravijo organizatorji iniciative, število prometnih nesreč, ki jih povzročijo mladi pod vplivom alkohola, zmanjšalo za 28 odstotkov, tragična statistika ostaja pereč problem.


Več nesreč na podeželju

 

Najbolj zaskrbljujoče dejstvo je, da se zunaj večjih mest zgodi še enkrat več prometnih nesreč pod vplivom alkohola na število prebivalcev, v katerih so udeleženi mladi. To je povezano z dejstvom, da je na podeželju opazno pomanjkanje taksi storitev in storitev javnega prevoza, zato je prav tam, na lokalni ravni, potrebno iskati rešitve. V to so po besedah Davida Razborška, direktorja Zavoda Vozim usmerjene tudi ključne aktivnosti nove sezone Herojev, ki furajo v pižamah: »V našem projektu smo z odlično ekipo pripravili model, ki v lokalnem okolju združuje vse ključne deležnike. Doslej smo v sedmih slovenskih regijah sodelovali z 28 občinami, mladimi in lokalnimi odločevalci. Ker pa ne moremo biti v prav vsaki občini, smo zasnovali prvo pomoč – Paket za lažjo uvedbo ukrepov za manj voženj pod vplivom alkohola, saj se najboljša preventiva in varnost gradi prav v lokalnem okolju. Te bomo razdelili v 50 občin in jih tako spodbudili, da naredijo korake naprej pri zagotavljanju večje prometne varnosti v svojih občinah.«


Novi načini ozaveščanja


Pri akciji sodeluje tudi agencija Luna\TBWA, ki je zasnovala komunikacijsko podporo projekta. Njen kreativni direktor Tine Lugarič je ob predstavitvi druge sezone Herojev, ki furajo v pižamah, povedal, da so v prvem letu naredili veliko, a ker je problematika tako široka, zasidrana v družbo in sila kompleksna, je pred njimi še veliko dela. »Zato bomo predvsem nadaljevali v zastavljeni smeri, aktivnosti in komunikacijo pa le nadgrajevali in širili, upam pa, da se bo družbeni dialog na temo odgovornosti v prometu čim bolj krepil in širil, prehajal na raven vzgoje, šol, izobraževanj in na koncu pa dosegel spremembo v družbenih vrednotah in seveda varnejše ceste,« je povedal Lugarič in dodal da so pripravili novi video, kjer nazorno obravnavajo problematiko dopustnosti voženj pod vplivom alkohola, nadaljevali pa bodo s strokovnimi posveti in aktivnim delom z mladimi v novih slovenskih regijah. Video si lahko ogledamo na www.vozim.si/heroji.

Iniciativa, ki jo podpirata ministrstvo za zdravje in agencija  za varnost prometa, je prejela zaradi svoje izvirnosti, povezovanja in učinkovitih rezultatov več nagrad, med drugim tudi Excellence in Road Safety Award, ki jo Evropska komisija podeljuje najboljšim praksam na področju varnosti v prometu. Sicer pa je iniciativa najbolj prepoznavna po vožnjah poškodovancev v prometnih nesrečah (invalidov) v lokalnem podeželskem okolju, kjer ni javnega prevoza in taksi služb. Tam so predhodno združili mlade, lokalne odločevalce in vse lokalno odgovorne za prometno varnost ter strokovnjake na posvetih, na katerih so v sedmih občinah sprejeli akcijske načrte in se zavezali k implementaciji učinkovitih ukrepov za zmanjšanje voženj pod vplivom alkohola.

Komentarji: