Katere avtomobile kradejo v Sloveniji?

Številke so sorazmerno nizke, a njihova rast lahko vzbuja skrbi.

Objavljeno
17. avgust 2019 09.00
Posodobljeno
17. avgust 2019 09.00
Letošnje leto je pri krajah avtomobilov za dobro četrtino slabše od lanskega. FOTO: Shutterstock
Kraje avtomobilov so v Sloveniji manjša težava kot v marsikateri drugi državi, a kljub temu vsak dan v povprečju izgineta skoraj dve vozili. Največ ukradenih spada v nižji cenovni razred, na seznamu se predvsem v poletni sezoni pogosto znajdejo tudi mopedi ali skuterji, a to kljub vsemu ne pomeni, da smo lahko brezskrbni. Za varnost moramo najprej poskrbeti sami.

Letošnje leto je pri krajah avtomobilov za dobro četrtino slabše od lanskega. V prvih sedmih mesecih je po neuradni statistiki, ki jo je mogoče spremljati na spletnih straneh Policije, izginilo 283 vozil, lani v istem obdobju 226. Po posameznih mesecih sta bila najbolj kritična junij in julij, ko je bilo ukradenih za polovico več vozil kot lani. Za zdaj je sicer število kraj še sorazmerno majhno in že rahla sprememba v eno ali drugo smer bistveno poslabša ali izboljša statistiko določenega meseca.

image
Infografika


Podobno bi lahko zapisali o statistiki posameznih znamk, pri čemer se je letos vendarle zgodila zanimiva sprememba. Volkswagen, ki se je dolgo izmenjeval z Renaultom na vrhu, je tokrat padel na četrto mesto, vmes sta prišli dve skuterski znamki. Letos je v prvih sedmih mesecih tatovom uspelo odpeljati 50 renaultov in 23 volkswagnov. Po posameznih modelih je bil največkrat pogrešan renault clio (20), drugi je renault megane (12), tretji VW golf (10).

Pri drugih znamkah je število kraj sorazmerno nizko, zato vrstni red med tatovi najbolj priljubljenih niha tako rekoč iz meseca v mesec. Med prestižnimi velja, da je BMW (19 ukradenih, od tega šest motociklov) bolj na udaru kot Audi (11 ukradenih), letos so tatovi bolj uspešni tudi pri mercedes-benzih (devet ukradenih). Med prvimi desetimi znamkami so še Fiat, Ford in Peugeot.

image
Tudi tehnologija za vlamljanje v avtomobile je vse naprednejša. FOTO: Shutterstock

 

Slovenija premajhen trg


V primerjavi z dogajanjem v nekaterih drugih državah so razmere v Sloveniji tako rekoč zgledne, kar pa ne pomeni, da ne bi bilo mogoče narediti še kakšnega koraka naprej. Znano je, da večina avtomobilov konča v rokah tatov predvsem zaradi rezervnih delov, kar pomeni, da ostanejo v Sloveniji, razstavijo jih v kakšni garaži in lopi ter dele počasi prodajo. Sivega trga popravil po prometnih nesrečah bi se že zato morali izogibati oziroma od prodajalca delov zahtevati, da razkrije, od kod so prišli. Ne nazadnje je lahko že naslednji avtomobil na seznamu ukradenih ravno vaš ... K sreči je Slovenija premajhen trg za kraje prestižnih avtomobilov, ki svoje kupce najdejo na drugem koncu sveta.

Ti avtomobili pogosto izginejo s parkirišč v Veliki Britaniji, ki velja za državo z eno od najslabših statistik na tem področju. Po poročanju Autocara so med modeli v vrhu predvsem prestižni avtomobili, kot so BMW X5, seriji 3 in 5, mercedes-benzi razredov C, E in S, range roverja sport in velar … Pri nas, denimo, je od prestižnih avtomobilov tatovom uspelo ukrasti »le« po enega audija A8 in BMW serije 7.

image
Infografika


So pa pri Autocaru oziroma njegovi sestrski reviji What Car? izvedli zanimivo akcijo, v kateri so poskušali vdreti v nekatere najbolj priljubljene avtomobile in jih odpeljati. Pri DS 3 crossback jim je to uspelo v pičlih 10 sekundah, land rover discovery sport se jim je upiral 30 sekund, najbolje sta se izkazala BMW X3 in ford fiesta, ki so ju odpeljali po 40 sekundah. Rezultati so vsekakor pomenljivi in kažejo, da bo tatovom uspelo odpeljati kateri koli avtomobil, ki ga vzamejo na piko ...

image
Pazite, kje puščate avtomobilski ključ. FOTO: Shutterstock


Rezultati so vsekakor pomenljivi in kažejo, da tatovom lahko uspe odpeljati kateri koli avtomobil.

 

Najmanj avtomobilov izgine v vzhodnejših državah


V Nemčiji so sorazmerno najbolj ogroženi prestižni modeli, a po podatkih tamkajšnjega zavarovalniškega združenja GDV so v absolutnih številkah na vrhu Volkswagen, Audi, BMW in Mercedes-Benz. Avtomobilov omenjenih znamk ukradejo več kot tisoč na leto. Številke rastejo pri Mercedes-Benzu in padajo pri drugih treh znamkah. Za tatove so zanimivi še avtomobili znamk Mazda, Toyota, Ford, Opel in Škoda, Renault je šele na desetem mestu, tik pred Porschejem.

image
Nemalokrat avtomobil ukradejo, da z njim opravijo še kakšno drugo kriminalno dejanje, nato pa ga uničijo. FOTO: Shutterstock


Sicer pa velja, da je nemogoče dobiti zanesljivo statistiko kraj avtomobilov po posameznih državah. Globalno jo pripravljajo Združeni narodi, a zadnji podatki so za oddaljeno leto 2012. Vseeno jih navajamo v tabeli, saj verjamemo, da so glavni trgi še vedno približno enaki. Slovenija se s približno 25 ukradenimi vozili na 100.000 prebivalcev tradicionalno suče med najbolj varnimi državami.

image
Infografika


  • V prvih sedmih mesecih je po neuradni statistiki izginilo 283 vozil, lani v istem obdobju 226.
  • Po modelih je bil največkrat ukraden clio (20), drugi je megane (12), tretji golf (10).
  • Nemogoče je dobiti zanesljivo statistiko kraj avtomobilov po posameznih državah.


Evropska statistična baza kraj avtomobilov ne zajema, očitno jih v posameznih državah obravnavajo v različnih statistikah in zato nikjer niso zajete skupaj. Vseeno je znano, da najmanj avtomobilov izgine v vzhodnejših državah (Romunija, Bolgarija, Hrvaška, tudi Slovenija), med najbolj kritičnimi pa so Italija, Švedska, Grčija, Francija, Danska, Irska, Finska in Ciper.