Predstavitvena informacija

Katerega so vozili zdravniki?

Oplov zdravniški avtomobil je pred dobrim stoletjem motorna vozila približal množicam. 120 let kasneje Opel še vedno zagotavlja dostopnost tehnologij najširšemu krogu ljudi.
Fotografija: Avtomobilska znamka Opel spada med pionirje avtomobilizma. Foto: Opel
Odpri galerijo
Avtomobilska znamka Opel spada med pionirje avtomobilizma. Foto: Opel


Avtomobilsko znamko iz nemškega Rüsselsheima Opel, ki letos praznuje okroglih 120 let poslovanja, uvrščamo med pionirje avtomobilizma, ob bok Daimlerju, Benzu in Peugeotu. Spomladi leta 1899 so tako izdelali prvi Oplov Patentmotorwagen (patentirani avtomobil z motornim pogonom) System Lutzmann. Predelani Lutzmann je leta 1901 zmagal na gorski dirki na Heidelberg-Königstuhl in pometel s tedanjo nemško konkurenco.

Doktorwagen za doktorje
Avtomobilska industrija se je v tem času hitro razvijala. Medtem ko so bili prvi modeli neposredni nasledniki kočij s konjsko vprego, je Opel leta 1909 predstavil ultra sodoben majhen avto za izjemno konkurenčno ceno in ga poimenovali 4/8 PS Opel Doktorwagen, za katerega so razvili štirivaljni vrstni motor. Oglaševali so ga kot idealni avtomobil za »zdravnike, veterinarje in odvetnike«. Cena Doktorwagna je bila naravnost ugodna – zanj so odšteli od 4000 do 5000 mark; številni drugi v tem času izdelani avtomobili so stali tudi 20.000 mark. Tako motorno vozilo ni bilo več prestižna igrača za bogate in slavne, ampak je postalo dostopna rešitev za prevoz veliko širše skupine uporabnikov. 

Model Doktorwagen so oglaševali kot idealni avtomobil za »zdravnike, veterinarje in odvetnike«.  Foto: Opel
Model Doktorwagen so oglaševali kot idealni avtomobil za »zdravnike, veterinarje in odvetnike«.  Foto: Opel


Najnovejše tehnologije za vse
Ne le omenjeni Doktorwagen, tudi Opel 4/12 PS Laubfrosch ali zelena rega, P4 in Kadett so bili tehnološko napredna vozila za množice. Ali ste vedeli, da je Opel Kadett iz tridesetih let 20. stoletja uvedel samonosno jekleno karoserijo, posamezno vzmetenje prednjih koles, štirivaljni štiritaktni motor in hidravlične bobnaste zavore. Avtomobil je bil na voljo za dostopnih 1795 mark. 

Med tehnološko naprednimi vozili za množice je bil tudi Laubfrosch ali zelena rega. Foto: Opel
Med tehnološko naprednimi vozili za množice je bil tudi Laubfrosch ali zelena rega. Foto: Opel


Ne nazadnje so pri Oplu izdelali tudi cenovno dostopni športni avtomobil Opel GT iz leta 1968. Zasnovali so ga v svojem sodobnem oblikovalskem studiu, ki so ga kot prvi evropski avtomobilski proizvajalec odprli leta 1964. Nič čudnega, da je proizvajalec avtomobilov s sedežem v Rüsselsheimu še danes trdno zasidran v središču družbe in ponuja tehnologije, ki so sicer rezervirane za draga prestižna vozila. Inovativne rešitve, kot so matrični žarometi IntelliLux LED® v kompaktni Astri (evropski avto leta 2016) in admiralski ladji Insignii, aktivni ergonomski sedeži s potrdilom združenja AGR (na voljo v različnih modelih) ali obsežna paleta asistenčnih sistemov za več varnosti in udobja (z vsemi modeli) so značilni za Opla. 

Leta 1964 so v prestižni razred vstopili modeli Kapitän, Admiral in Diplomat. Foto: Opel
Leta 1964 so v prestižni razred vstopili modeli Kapitän, Admiral in Diplomat. Foto: Opel


Nova definicija električne mobilnosti
Iz Opla je prišel še en revolucionaren avtomobil, ki je na novo definiral električno mobilnost. Opel Ampera deluje z električnim pogonom, »na krovu« pa ima tudi lasten pogonski vir s podaljševalnikom dosega. Tako je Ampera prav tako neodvisna od polnilnih postaj kot običajen osebni avto.

Tradicijo elektromobilnosti bo pri Oplu nadaljevala strokovni javnosti nedavno predstavljena Corsa-e. Poskrbela bo, da bo elektromobilnost postala široko dostopna vsem. Naročila za električno novinko iz Opla bodo začeli kmalu sprejemati, v salone pooblaščenih trgovcev pa bo prispela naslednje leto.

Opel Ampera je bil revolucionaren avtomobil, ki je na novo definiral električno mobilnost. Foto: Opel
Opel Ampera je bil revolucionaren avtomobil, ki je na novo definiral električno mobilnost. Foto: Opel


Fenomen športnih terencev
SUV je magična beseda tega trenutka v avtomobilski industriji. Vozniki želijo sedeti malce višje in imeti boljši pregled ter uživati tako na dolgih potovanjih kot v dogodivščinah. Opel je zelo zgodaj prepoznal ta trend in se že leta 2012 odzval z manjšim kompaktnim modelom Mokka, ki je bil na voljo tudi s štirikolesnim pogonom. Leta 2017 sta se mu pridružila še Crossland X in Grandland X. Dodajmo, da so vsi člani družine X na voljo z aktivnimi sedeži s potrdilom AGR (akcija za zdrav hrbet). Kako udoben in praktičen je model Crossland X, lahko preizkusite tudi sami v Oplovih salonih. Če jih boste obiskali med 5. in 22. junijem in dali oceniti svoje vozilo, boste lahko z malo sreče 120 dni uporabljali model Crossland X.

Praznujte z Oplom
Opel je ob svojem 120. rojstnem dnevu za svoje kupce pripravil številne ugodnosti. V salonih Opel vas vse do 22. junija 2019 čakajo posebni jubilejni modeli »Serija 120 let«, ki so bogato opremljeni in prinašajo dodatne prihranke – vse do 4800 evrov. V sklopu Oplove akcije Praznujemo in obdarujemo! bo vsak, ki bo kupil opla, dobil 3 x 120 evrov za gorivo, dodatno opremo in zavarovanje.