Majhen, a ambiciozen

Pri volkswagnu so s T-crossom zapolnili še zadnjo špranjo v svoji prodajni paleti.

Objavljeno
17. april 2019 17.00
Posodobljeno
17. april 2019 17.00
T-cross je najmanjši SUV znamke Volkswagen. FOTO: Gregor Pucelj
Tudi Volkswagen noče zamuditi priložnosti, ki jo ponuja nezadržno rastoči segment kompaktnih SUV-ov in križancev, saj kaže, da bo v Sloveniji letos dosegel 15.000 prodanih vozil. Tako so s T-crossom zapolnili še zadnjo špranjo v svoji prodajni paleti. Postavili so ga na platformo pola, s tem da je T-cross od njega večji dobrih deset centimetrov, hkrati pa je za približno toliko manjši od prav tako razmeroma novega T-rocka.

Očitno bo novinec v VW-hlevu povzročil nekaj kanibalizma, saj je blizu tudi golfu, a skupni izplen, se pravi število prodanih vozil, naj bi bil na koncu večji. T-cross je pravi križanec, ponuja namreč višje sedenje, nekoliko večjo oddaljenost od tal in terenski imidž – a vedno ima pogon le na sprednji kolesi. Je pa kljub skromnim meram, dolg je 4108 mm, razmeroma prostoren in uporaben tudi za tako ali drugače aktivne. Zato je dobrodošel vzdolžni pomik zadnje klopi, s čimer lahko spreminjamo prostornino prtljažnega dela (od 385 do 455 litrov), z zloženimi zadnjimi sedeži pa se prostor poveča vse do 1281 litrov, in če podremo naslonjalo sopotnikovega sedeža, lahko peljemo do 230 cm dolge predmete.

T-cross je na voljo tudi v več paketih, ki omogočajo personalizacijo karoserije in potniške kabine. Že v osnovnem paketu opreme ima več varnostnih asistenčnih sistemov, saj želi VW zanj dobiti pet zvezdic pri Euro NCAP. Poganja ga litrski trivaljni motor TSI s 70 kW (95 KM) oziroma 85 kW (115 KM). Čez slab mesec bo na izbiro še z 1,6-litrskim TDI s 70 kW. Vstopna cena je 15.990 evrov.