Mercedesova vizija prihodnosti

Na sejmu zabavne elektronike CES v Las Vegasu je Mercedes-Benz predstavil svoj najnovejši vizionarski koncept vozila Vision AVTR (advancet vehicle transformation).

Objavljeno
08. januar 2020 12.52
Posodobljeno
08. januar 2020 19.39
FOTO: Mario Tama/Afp
Vision AVTR je zasnovan po navdihu znanstvenofantastične filmske uspešnice Avatar, po kateri naj bi dobil tudi ime. Vozilo je nastalo s ciljem čim tesnejše povezave narave, človeka in stroja, podobno kot odnos med avatarjevimi fantazijskimi liki in človekom, saj prihaja v najbolj organski formi nemškega avtomobilskega proizvajalca do sedaj. Celotna zasnova koncepta je brez ravnih linij in ostrih robov, saj tudi kolesa s svojo zaobljenostjo zaokrožujejo videz. Celotna zunanjost je poudarjena z ambientalno osvetlitvijo, ki se aktivira, ko se nekdo približa vozilu oziroma s spremembo osvetlitve prikazuje trenuten način vožnje.

image
FOTO: Mario Tama/Afp


Vision AVTR že na prvi pogled vzburi človeško domišljijo, saj je zelo dober približek avtomobila prihodnosti, kot si ga predstavljamo navadni smrtniki. V vozilu ni kontrolnih elementov, volana, prestavne ročice, stikal in ostalih pripomočkov, ki smo jih vajeni. Upravljanje naj bi potekalo s pomočjo vmesnika na sredinski konzoli, ki se dvigne, ko nanj položimo roko ter ga potiskamo v željeni smeri vožnje. Sredinska konzola poleg biometričnih podatkov meri tudi voznikov pulz. Krmiljenje poteka s hkratnim premikanjem vseh štirih koles. Nadzor ostalih funkcij ter multimedijskega sistema naj bi potekal preko prepoznavanja gest, s katerimi izbiramo med ikonami različnih funkcij, ki so projicirane na našo roko, potem ko jo dvignemo.

image
FOTO: David Mcnew/Afp


Zunanjost koncepta zaznamuje 33 večfunkcijskih loput na zadku, ki se premikajo sinhrono. S tem posnemajo dihanje in gibanje bitij na planetu Pandora, kjer poteka dogajanje v filmu Avatar. Poleg privlačnega vizualnega izgleda lopute pravzaprav skrbijo za  izboljšanje aerodinamike vozila.

image
FOTO: Mario Tama/Afp


Občudovanja vreden je prav tako tudi štirikolesni električni pogonski sklop, s katerim želijo pri Mercedesu zmanjšati svoj ogljični odtis. Štirje električni motorji poganjajo posamična kolesa s skupno močjo preko 350 kW (470 KM).  Za napajanje vozila skrbi revolucionarna baterija s kapaciteto 110 kWh, ki jo je možno napolniti v 15 minutah. Največji doseg z enim polnjenjem je zavidljivih 700 kilometrov. Posebnost baterije je njena zasnova, saj naj bi bila zasnovana na osnovi organskih elementov in grafena ter naj ne bi vsebovala redkih kovin. S kompostiranjem naj bi jo bilo možno popolnoma reciklirati.

image
FOTO: Mario Tama/Afp